Οι γενιές αλλάζουν και ένας νέος τρόπος αντίδρασης αναπτύσσεται. Στην Κύπρο η μόνιμη έπαλξη είναι ο… καναπές και μεθοδολογία το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και του τηλεφώνου. Είναι προφανές πως μπορεί κανείς να κατονομάσει εκείνον που φέρει την ευθύνη για μια σειρά ζητήματα που ενοχλούν, επηρεάζουν στην καθημερινότητα και να ξοφλήσει με τις υποχρεώσεις του για να βυθιστεί περισσότερο στον καναπέ του.Η αντίσταση έχει και τη βολική της διάσταση, αυτή που αναλώνεται στο εκτονωτήριο των μέσων μαζικής δικτύωσης. Δεν ήταν πάντα έτσι η στάση των πολιτών αυτής της χώρας.
Εάν κανείς οριοθετούσε την αλλαγή στάσης και νοοτροπιών θα το καθόριζε χρονικά το 1974. Δεν είναι γιατί οι πολίτες αποδέχθηκαν το μοιραίο, την καταστροφή, ούτε επειδή ήταν άλλες προτεραιότητες, όπως της επιβίωσης. Ήταν περισσότερο η απογοήτευση, η προδοσία.
Στο παιχνίδι του κατεστημένου οι Ελληνοκύπριοι
Ως να μην είχαν αλλάξει τα πάντα στη χώρα. Το κράτος λειτούργησε και μετά την εισβολή, όπως και στα προπολεμικά χρόνια της ανεξαρτησίας, με όρους πελατειακής σχέσης. Καπετανάτα που εξελίχθηκαν σε μικρά ή μεγάλα φέουδα. Βόλεμα και ενίσχυση του προσωπικού ταμείου. Το σύστημα και όταν ακόμη παραπαίει κρατιέται μέσα από τον πελατειακό του χαρακτήρα και της επικράτησης της αναξιοκρατίας.Και σε αυτό ελέγχονται και οι πολίτες, που δεν αντιδρούσαν και δεν αντιδρούν. Ίσως προσβλέπουν και στη δική τους αξιοποίηση. Τα "κανάλια" είναι γνωστά, τα προσόντα επίσης. Είναι άλλωστε γνωστό, επιβεβαιωμένο στην πράξη πως οι "άριστοι των αρίστων" δεν έχουν να κάνουν με τις πραγματικές επιδόσεις, αλλά με το πόσες ψήφους μπορούν να κουβαλήσουν.
https://slpress.gr/koinonia/pistoi-stis-epalxeis-toy-kanape-oi-ellinokyprioi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου