Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Η κατάντια της ΑμερικήςΕπιεικώς απαράδεκτη η απόφαση του Τραμπ να εγκαταλείψει τους Κούρδους συμμάχους των Αμερικανών στο έλεος των Τούρκων. Και οι Βρετανοί υπήρξαν επί 150 χρόνια στυγνοί αποικιοκράτες που επανειλημμένα πρόδιδαν και "πουλούσαν" τους συμμάχους τους ανάλογα με τα συμφέροντά τους, αλλά δήλωση τέτοιου ξεδιάντροπου κυνισμού δεν είχαν κάνει ποτέ για κανέναν όπως έκανε ο Τραμπ για τους Κούρδους της βόρειας Συρίας οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους στον αγώνα κατά των παλαβών ισλαμιστών δολοφόνων του ISIS. Οπωσδήποτε είναι δικαίωμα (και υποχρέωση) του Τραμπ να απεμπλέξει τη χώρα του από πολέμους στους οποίους δεν διακυβεύονται ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα, αλλά ήταν ηθικά απαράδεκτο να το κάνει αυτό ΤΩΡΑ, και μάλιστα σε βάρος του ηρωικού κουρδικού λαού. 
Λυπάμαι πολύ για τον Τραμπ και για την κατάντια της Αμερικής.

Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να υποτιμά κανείς την ισχύ του εβραϊκού λόμπι στην Ουάσινγκτον. Αυτή τη στιγμή η μόνη δύναμη που αντιστέκεται πραγματικά στον επεκτατισμό και την αυθαιρεσία της Τουρκίας είναι το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί την προσέγγιση του Ερντογάν με το Ιράν ως θανάσιμο κίνδυνο για την επιβίωσή του. Οι Ισραηλινοί είναι εκείνοι που εξόπλισαν και στήριξαν με κάθε τρόπο τους Κούρδους της βόρειας Συρίας ώστε να τους χρησιμοποιούν ως σφήνα που κόβει στη μέση τον άξονα Ιράν-Συρίας. Επομένως ο απαράδεκτος τρόπος που ο Τραμπ εγκαταλείπει τους Κούρδους στο έλεος των Τούρκων, ενοχλεί σφόδρα το Ισραήλ, και σίγουρα θα αντιδράσει με όλα τα μέσα που διαθέτει, διπλωματικά, πολιτικά και, ίσως κάποια στιγμή, στρατιωτικά.

Το Ισραήλ θα πρέπει να έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα πολεμήσει μόνο του το Ιράν και πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χτυπήσουν πρώτοι οι Αμερικανοί όπως επιθυμούσαν διακαώς ο Νετανιάχου και το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ. 
Τώρα ξεκαθαρίζει το γιατί το Ιράν ρίσκαρε να χτυπήσει τις σαουδαραβικές πετρελαιοπηγές ενώ κανονικά θα έπρεπε να λουφάξει φοβούμενο την αμερικανική στρατιωτική απάντηση. 
Απ' ό,τι φαίνεται τώρα, το Ιράν όχι μόνο δεν φοβόταν τον Τραμπ, αλλά με το χτύπημα αυτό κατά της Σαουδικής Αραβίας τον έσπρωξε ουσιαστικά να "τα σπάσει" μια ώρα αρχύτερα με το Ισραήλ και να δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας πως δεν σκοπεύει να πάει να βγάλει το ιρανικό φίδι από την τρύπα για λογαριασμό του Τελ Αβίβ. 
Εικάζω ότι έρχεται θύελλα πολέμου στον Περσικό Κόλπο. Οι Ισραηλινοί, όταν νιώθουν ότι είναι στριμωγμένοι στη γωνία και κρίνεται η εθνική τους επιβίωση, δεν αστειεύονται.

Stirlitz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου