Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Επιστολική ψήφος η λύση για όλους


Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία
Διάβασα τις προτάσεις των κομμάτων και του υπουργού κ. Θεοδωρικάκου στα κόμματα με τα 4 σημεία και εξεπλάγην από την προχειρότητα και την ολοφάνερη μικροπολιτική σκοπιμότητα.
Ο διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων «του εξωτερικού και του εσωτερικού» όχι μόνο δεν λύνει το ζήτημα, αλλά δυσχεραίνει την κατανόησή του. Η ωφέλιμη διάκριση είναι μεταξύ όσων είναι Έλληνες υπήκοοι και όσων δεν είναι. Το να ομαδοποιεί κανείς τους Έλληνες υπηκόους που διαβιούν στο εξωτερικό με τους Έλληνες που δεν είναι Έλληνες υπήκοοι, αποτελεί την αρχή παρερμηνειών και δυσκολιών επίλυσης.
Οι Έλληνες υπήκοοι δεν ζητούν δικαίωμα ψήφου! Ζητούν διευκόλυνση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Αυτό το αίτημα διευκόλυνσης είναι ανεξάρτητο από το που διαβιούν. Άλλος στην Βουλγαρία, δύο ώρες δρόμο από το εκλογικό του τμήμα, άλλος στο Λονδίνο, τρεις ώρες με το αεροπλάνο, άλλος στις ΗΠΑ.

Το αίτημα διευκόλυνσης αυτών των ανθρώπων είναι ταυτόσημο με το αίτημα ετεροδημοτών του νομού Αχαΐας, Ιωαννίνων ή Έβρου που ζουν στην Αθήνα, ταυτόσημο και με το αίτημα ασθενών, γηραιών, όσων ταξιδεύουν λόγω εργασίας, οικογενειακών υποχρεώσεων ή αναψυχής.
Το αίτημα αυτό λύνεται απλούστατα με την θέσπιση της επιστολικής ψήφο. Πιθανώς, δεν είναι καν ανάγκη α συμπεριληφθεί σε «νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», άρα ίσως απλή πλειοψηφία αρκεί.
Το 60% συμμετοχής στις εκλογές θα γίνει αμέσως 80% με «ένα άρθρο και έναν νόμο» περί επιστολικής ψήφου. Γιατί διστάζουν; Πλειάδα (*) χωρών έχει θεσπίσει επιστολική ψήφο. Ας παραδειγματιστούν. Ως και το Κοσσυφοπέδιο.
Το 2ο σημείο συνδέει το δικαίωμα ψήφου Ελλήνων υπηκόων με την χρονική περίοδο 30 ετών που απουσιάζουν και (δηλαδή: επιπρόσθετα!) να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο. Πρώτος βαθμός, δηλαδή γονείς ή παιδιά. Εφόσον τα παιδιά αποκλείεται, άρα πρέπει και να βρίσκεσαι στο εξωτερικό για λιγότερο από 30 χρόνια και να έχεις γονείς στην Ελλάδα, ώστε να διευκολυνθείς να ψηφίσεις!
Η διευκόλυνση θα είναι να πας στο προξενείο της χώρας που βρίσκεσαι. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές υπήρξη δυνατότητα αυτή στο Λονδίνο εκ μέρους του ΗΒ. Το Εδιμβούργο απέχει 650 χιλιόμετρα, όσα η Καβάλα από την Αθήνα. Βέβαια, αν πληρώσεις αεροπορικό εισιτήριο, μπορείς να ψηφίσεις κανονικότατα! Πόσο παράλογο;
Η δε «μερική» επιστολική ψήφος (σημείο 3 του υπουργού) αποτελεί γραφειοκρατική τρέλα. Θα μετράνε τα προξενεία τις χιλιομετρικές αποστάσεις των Ελλήνων της χώρας τους;
Έλληνας υπήκοος σημαίνει αυτόματο δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αφαίρεση του δικαίωματος βάσει άσχετων κριτηρίων θα καταπέσει στο δικαστήριο, χωρίς αμφιβολία. Η επιστολική ψήφος είναι μονόδρομος για όλους τους Έλληνες υπηκόους, όπου και να ζουν, εντός ή εκτός, όσο και να απέχουν.
Μένει λοιπόν το πρόβλημα των υπολοίπων, δηλαδή των Ελλήνων 2ης ή μεγαλύτερης γενιάς, οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει την υπηκοότητα. Για ποιον λόγο δεν έχουν υπηκοότητα; είτε επειδή αδιαφόρησαν, είτε λόγω Ελλαδικής γραφειοκρατίας. Οι αδιάφοροι θα παραμείνουν αδιάφοροι. Ας μην ανησυχούν ορισμένοι. Οι άλλοι όμως; Αξίζει να προσεγγιστούν ή όχι; Η επιπόλαιη αντιμετώπιση του ζητήματος και η προχειρότητα από όλα τα κόμματα, προβληματίζει. Είναι οπωσδήποτε ζήτημα που αξίζει μίας προσεκτικής και συνολικής τοποθέτησης.
Πάντως, όταν αντιμετωπιστεί ψύχραιμα και μακρυά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνδεθεί με ορισμένες ειδικές εκλογικές περιφέρειες, πχ ανά ήπειρο. Ο λογισμός της ψήφου αποκλειστικά στην επικράτεια και όχι σε κάποια εκλογική περιφέρεια (σημείο 2 και 4 του υπουργού), οδηγεί καταφανώς σε ανισοτιμία ψήφου, και δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκπέσει και αυτό σε οιοδήποτε δικαστήριο.



«Επισυνάπτω το κείμενο του υπουργού κ. Θεοδωρικάκου που απέστειλε στα κόμματα με τις θέσεις της κυβέρνησης για το θέμα. Εγώ επέλεξα τα έντονα γράμματα σε συγκεκριμένα σημεία:

1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).
3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.
4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν».
ΥΓ. (*) Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον μαγικό αριθμό «140» και να πω «140 χώρες χρησιμοποιούν επιστολική ψήφο». Αυτό δεν κάνουν πολλοί στην Ελλάδα όταν θέλουν να πουν «πολλές χώρες» και είτε βαριούνται να τις μετρήσουν, είτε εσκεμμένα ψεύδονται; Αλλά δεν το κάνω.


 http://www.antibaro.gr/article/24776

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου