του Γιάννη Σιδέρη
Ή μήπως Μαρία Αντουανέτα; Ο πλούσιος πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ποτέ δεν του έλειψε το παντεσπάνι, ζήλωσε δόξαν… Γκρέτας. Δικαιολογώντας τον επί των ημερών του υψηλό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που καθιστούσε ακριβή την τιμή και απαγορευτική την χρήση του για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, ισχυρίστηκε ότι το ακριβό πετρέλαιο βοηθά στη μείωση τη χρήσης του, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής!
Ένας ακόμη από την κυβέρνηση που ζούσε σε ένα φαντασιακό κόσμο, μη έχοντας επαφή με την πραγματικότητα της χώρας της οποίας διατελούσε υπουργός. Η δικαιολογία μπορεί στην ουσία της να έχει βάση, όμως αφορά άλλες κοινωνίες. Τις υπερκαταναλωτικές κοινωνίες του ύστερου καπιταλισμού, που θα έλεγε και ο ίδιος, όπου η υψηλή τιμή του πετρελαίου μετριάζει μεν την υπερκατανάλωσή του, αλλά δεν αναγκάζει τον κόσμο να ξεπαγιάζει στα κρύα διαμερίσματά του το καταχείμωνο.
Η χώρα που ήταν υπουργός ο Ευκλείδης, ήταν η Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας, και σε συνδυασμό με την ακριβή τιμή του πετρελαίου, ο κόσμος έκαιγε στα τζάκια ό,τι πρόσφορο σκουπίδι έβρισκε μπροστά του. Για τότε λέμε – κατά τη θητεία του – που η αιθαλομίχλη έπνιγε την Αθήνα, το υπουργείο Περιβάλλοντος παρακολουθούσε σε 24ωρη βάση τις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων, και κάθε τόσο χτυπούσε καμπανάκι συναγερμού, συνιστώντας στους πολίτες «να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών, στερεών καυσίμων και θερμαστών βιομάζας».
Αυτές οι καύσεις επιβάρυναν πολύ περισσότερο το περιβάλλον, και κυρίως την υγεία των κατοίκων, αλλά ο Ευκλείδης ανέσυρε το «προοδευτικό» manual της ευκολίας, προκειμένου να δικαιολογήσει εαυτόν για τον υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης, ο οποίος ανάγκαζε πολύ κόσμο να κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι του σα να βρισκόταν σε χιονοδρομικό.
Ο πρώην υπουργός είπε και ένα ακόμη επιχείρημα που και αυτό ταιριάζει στις άνετες κοινωνίες όπου ζούσε, αλλά είναι τουλάχιστον αφελές για χώρα βυθισμένη σε κρίση (και ειδικά για την Ελλάδα είναι και ψευδές). Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα κατά Ευκλείδη, «είναι σημαντικός για την πάταξη του λαθρεμπορίου»!
Μα το λαθρεμπόριο στα καύσιμα (και εδώ εντοπίζεται το ψέμα) υποτίθεται ότι θα εντοπιζόταν με την προσθήκη GPS στα βυτιοφόρα, από όπου κατά προκυβερνητικό Τσίπρα, το δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει έσοδα ενός δις τον χρόνο. Η πάταξή του ήταν από τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Φευ κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας το «ξέχασε». Ποια άραγε «εγκατεστημένα συμφέροντα» (όπως κατήγγειλε τρεις μήνες πριν τις εκλογές του ‘15 ο Σταθάκης), δεν θέλησε να στενοχωρήσει και δεν έλαβε ποτέ το μέτρο; (Η πρόσκληση – πρόκληση ισχύει βέβαια και για την παρούσα κυβέρνηση).
Φυσικά μην τον αδικήσουμε, ο Ευκλείδης δεν ήταν η μοναδική «Γκρέτα» των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσουμε ότι ο οικολόγος πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, όταν είχε μαυρίσει από την πίσσα ο Σαρωνικός λόγω του πετρελαίου που χύθηκε από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στην Σαλαμίνα, βρήκε αμέσως τον υπεύθυνο και του ναυαγίου και της ρύπανσης: Ελεγε στην τηλοψία με σοβαρότατο ύφος: «Την ευθύνη την έχει μια κοινωνία ολόκληρη. Και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο»! Όχι δηλαδή ο πλοιοκτήτης, ο καπετάνιος, τα κρατικά όργανα, το αρμόδιο υπουργείο!
Τα ανωτέρω είναι η… οικολογική πτυχή των αυταπατών που είχε το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυταπάτες που παραδέχτηκε από βήματος Βουλής και ο Τσίπρας, αλλά χθες ο Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε ως «παρεξηγημένο» το θέμα. Μόνο που με όσα είπε τις επιβεβαίωσε!
Φωτογραφίζοντας τον Βαρουφάκη δήλωσε ότι «ήταν λάθος που του ανατέθηκε η υλοποίηση του σχεδίου στην πιο κρίσιμη φάση», ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να μπει τέλος στη λιτότητα, κατανόησε εκ των υστέρων ότι αυτό «απαιτούσε αλλαγές ή νέες ερμηνείες των κανόνων την κλίμακα της Ευρώπης. Δεν ήταν δυνατό να αντιστραφεί η πολιτική της λιτότητας μόνο στη Ελλάδα» είπε.
Καλωσορίζουμε τον πρώην αντιπρόεδρο στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αλλά ακόμη κανείς τους δεν έχει ζητήσει συγνώμη από τον κόσμο που παραπλάνησαν, όντας συνεπαρμένοι στον δικό τους κόσμο, φτιαγμένο από ένα «μείγμα αλαζονείας, αναποφασιστικότητας και επίμονης τυφλότητας», όπως έγραψε χθες ο διευθυντής σύναξης των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ.
www.liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου