Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

"Η προσφορά του Λάτση, ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της σκανδαλώδους εκποίησης της δημόσιας περιουσίας"



Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τη νέα προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό εξαπολύει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη. Η κα Βαλαβάνει κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για "τυπικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης με δήθεν ενθουσιώδη αρχική συμμετοχή, αλλά μία και μοναδική προσφορά στο τέλος", ενώ αμφισβητεί έντονα τα περί νέων θέσεων εργασίας, σημειώνοντας...
ότι στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα αυτής της επένδυσης θα είναι ακριβώς αντίθετα, αφού "θα πέσουν  χιλιάδες λουκέτα και θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες υπαρκτές, σήμερα, θέσεις στους εμπορικούς δρόμους των Νοτίων, στο Παλιό Φάληρο, τον Άλιμο, το Ελληνικό, την Αργυρούπολη και τη Γλυφάδα - όπως ακριβώς έγινε μετά την εγκατάσταση των Malls στο Μαρούσι  και τον Άγιο Δημήτριο"
"Η 'βελτιωμένη' οικονομική προσφορά της Lamda Development της Οικογένειας Λάτση για το Ελληνικό - από τα 70 στα 130 ευρώ ανά τ.μ. για το μεγαλύτερο και καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης - είναι ένας ακόμη κρίκος, ο πιο βαρύς, στην αλυσίδα της σκανδαλώδους εκποίησης της δημόσιας περιουσίας", αναφέρει η κα Βαλαβάνη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι όπως και στον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΣΦΑ  και τον Ερημίτη της Κέρκυρας  ακολουθήθηκε αυτό που τείνει να γίνει το τυπικό 'μοντέλο' ιδιωτικοποίησης: 'Ενθουσιώδης' αρχική συμμετοχή,  μια και μοναδική προσφορά στο τέλος!
"Η παράδοση στην ιδιωτική κερδοσκοπία των 6.240 στρεμμάτων του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και 955.000 τ.μ. παραλιακής ζώνης με 3,5 χιλιόμετρα ακτογραμμής, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, θα μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου, σε  γκέτο πλουσίων, με υπερπολυτελείς κατοικίες και επτάστερα ξενοδοχεία, με ουρανοξύστη(!) πάνω στο κύμα κατά τα παρωχημένα πρότυπα της Ισπανίας ή του Ντουμπάι, με μεγάλα εμπορικά κέντρα, καζίνο και δυο ακόμη ουρανοξύστες στα ενδότερα με αποκλεισμό της πρόσβασης  των πολιτών του Λεκανοπεδίου στη θάλασσα κατά το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής και χωρίς δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης κατά το υπόλοιπο", συνεχίζει η βουλευτής, ενώ αναφορικά με τις υποσχέσεις για χιλιάδες θέσεις εργασίες επισημαίνει:  "Η υπόσχεση  για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεν προκύπτει από καμιά  μελέτη. Περιμένουν τον 'επενδυτή' να τους δώσει το δικό του ειδικό σχέδιο ιδιωτικής χωροταξίας και πολεοδόμησης για να το βαφτίσουν 'δημόσιο συμφέρον'. Αντίθετα είναι βέβαιο ότι, αντί για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μιας ήπιας ανάπτυξης, θα πέσουν  χιλιάδες λουκέτα και θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες υπαρκτές, σήμερα, θέσεις στους εμπορικούς δρόμους των Νοτίων, στο Παλιό Φάληρο, τον Άλιμο, το Ελληνικό, την Αργυρούπολη και τη Γλυφάδα - όπως ακριβώς έγινε μετά την εγκατάσταση των Malls στο Μαρούσι  και τον Άγιο Δημήτριο. Όπως βέβαιο είναι ότι φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον θα υποστούν σημαντική βλάβη, αντί ο χώρος ν’ αξιοποιηθεί έτσι ώστε ν’ αποτελέσει την τελευταία ακόμα δυνατή στοχευμένη παρέμβαση στο μικροκλίμα ολόκληρου του Λεκανοπέδιου. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να πείσουν ότι το Ελληνικό θ’  αποτελέσει επίσης παγκόσμιο πείραμα στο είδος: Οι ιδιώτες θα κατασκευάσουν όχι δημόσιο, αλλά ιδιωτικό μητροπολιτικό πάρκο διαστάσεων Χάιντ Παρκ".

 http://www.koutipandoras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου