Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ - ΡΩΣΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

  Στην δημιουργία για πρώτη φορά μετά την κρίση της Κούβας στην αμερικανική ήπειρο ρωσικής στρατιωτικής βάσης συμφώνησαν η Αργεντινή και η Ρωσία!

Η απόφαση για τη δημιουργία της βάσης, η οποία θα συνδυάζει τόσο αεροναυτικές όσο και ναυτικές διευκολύνσεις ήρθε κατόπιν συμφωνίας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της προέδρου της Αργεντινής Κριστινα Φερνάντεζ.
Η συμφωνία κλείστηκε  όταν όλη η διεθνής κοινή γνώμη είχε στραμμένη την προσοχή του στα γεγονότα της Ουκρανίας. Την ιδέα για την ίδρυση βάσεων στην Νότια Αμερική την είχε φέρει στο προσκήνιο ο πρόεδρος Β. Πούτιν με τον σε συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Αμύνης Σεργκέι Σοιγκού τον Φεβρουάριο.

Εκτός από την σημιουργία μεγάλης στρατιωτικής βάσης στις ακτές του Ατλαντικού στην βόρεια Αργεντινή, η Μόσχα συμφώνησε να βοηθήσει οικονομικά το Μπούνεος Άιρες με σειρά επενδύσεων στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα και να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν εγκαταληφθεί στο έεός του, παρά το ανοικτό μέτωπο που έχει η χώρα με την Βρετανία στα Φώκλαντς.

Με τη δημιουργία της βάσης αυτής  η Ρωσία μεταφέρει το γεωπολιτικό παιχνίδι ισορροπιών και προβολής ισχύος στο «μαλακό υπογάστριο»  των ΗΠΑ.

Η επιδίωξη της Ρωσίας δεν είναι άλλη παρά η απάντηση με το «ίδιο νόμισμα» αυτού  που επιδιώκουν οι Αμερικανοί στην ανατολική Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας, Μολδαβίας, Πολωνίας και Ρουμανίας: Να θέσουν δηλαδή το μητροπολιτικό έδαφος των ΗΠΑ υπό διαρκή και σταθερή πίεση η οποία μπορεί να προέρχεται μέχρι και από στρατηγικά βομβαρδιστικά με εξοπλισμένα βλήματα cruise.

Η Αργεντινή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής και σε συνδυασμό με όλες της χώρες της περιοχής πλην Κολομβίας ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική  μακριά από την αμερικανική σφαίρα επιρροής.

Η ίδρυση ρωσικών βάσεων στην αμερικανική ήπειρο αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις ΗΠΑ, ειδικότερα γιατί τα νότια σύνορά της λόγω των δυνητικών αντιπάλων, δεν έχουν επαρκείς αμυντικούς σχεδιασμούς, και δεν μπορούν να προστατευθούν από πυραυλικές επιθέσεις.

Η νέα βάση θα ελέγχει την περιοχή του Νότιο Ατλαντικού και την κίνηση των ΝΑΤΟΪκών πλοίων μεταξύ αμερικανικής και αφρικανικής ηπείρου, όπως φυσικά και προς δυσμάς προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ θα αποτελεί σημείο εξόρμησης των υποβρυχίων και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας σε μία τεράστια έκταση. η οποία περιλαμβάνει τόσο τον Αντλαντικό όσο και τον Ειρηνικό Ωκεανό

Την ίδια στιγμή η Αργεντινή πραγματικά μπορεί να ... σωθεί από την συμφωνία αυτή σε όλα τα επίπεδα: Οικονομικό, ασφάλειας, αμυντικό κλπ.

Όντας τεράστια αλλά απομονωμένη μετά την οικονομική κρίση, η Αργεντινή για πρώτη φορά στην ιστορία της αποκτά στρατηγική σημασία... 


 http://www.agioritikovima.gr/diethni/41323-teratia-trati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου