Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Οι ΗΠΑ βάζουν φωτιά στη Συρία λόγω Ουκρανίας, ενισχύουν ξανά την αντιπολίτευση

Οι ΗΠΑ βάζουν φωτιά στη Συρία λόγω Ουκρανίας, ενισχύουν ξανά την αντιπολίτευση
Η κυβέρνηση Ομπάμα, ενοχλημένη από τις αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Συρία, εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στην επέκταση του μυστικού προγράμματος εκπαίδευσης και αρωγής της συριακής αντιπολίτευσης, αυξάνοντας την αμερικανική εμπλοκή στον αδιέξοδο και βίαιο εμφύλιο πόλεμο που διεξάγεται στη χώρα, υποστηρίζει ο  David Ignatius σε άρθρο του στη WASHINGTON POST με τίτλο «Obama appears ready to expand covert assistance to... Syrian opposition».
Το αναβαθμισμένο πρόγραμμα αρωγής αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Ομπάμα με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα. Η υιοθέτηση του προγράμματος από τις ΗΠΑ θα ενίσχυε τις σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, οι οποίες είχαν διαταραχθεί λόγω της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία, ενώ αντίθετα θα δυσχέραινε τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία και το Ιράν, του δύο ισχυρούς υποστηρικτές του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσσαντ.
Ο Ομπάμα εμφανίζεται περισσότερο πρόθυμος να στηρίξει ένα μυστικό πρόγραμμα, παρά μια απευθείας στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ανάλογης με του Ιράκ ή του Αφγανιστάν, ενώ το εγχείρημα διευκολύνεται και από τον αντιτρομοκρατικό του χαρακτήρα, καθώς οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν τους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ώστε να πολεμήσουν κατά εξτρεμιστών της Αλ Κάιντα, μολονότι και αυτοί μάχονται κατά του καθεστωτικού στρατού.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα εμφανίζονταν έως τώρα απρόθυμος σχετικά με την επέκταση του προγράμματος στήριξης της συριακής αντιπολίτευσης λόγω και της προβληματικής κατάληξης ανάλογων μυστικών επιχειρήσεων, κατά το παρελθόν, όπως στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα ή στην Νικαράγουα.
Μολονότι δεν είναι ακόμη σαφείς οι λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει την εκπαίδευση των μαχητών του ΕΣΣ στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ (600 περίπου ανά μήνα), ενώ εξετάζεται η συμμετοχή της CIA ή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην εκπαίδευση των μαχητών. Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει επίσης να λάβει την άδεια από τις ΗΠΑ για την παροχή αντιαεροπορικών βλημάτων στον ΕΣΣ, ενώ δεσμεύεται να αποκλείσει τους εξτρεμιστές μαχητές από την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων όσων συμμετείχαν στις ισλαμικές οργανώσεις  Ahrar al-Sham, Jabhat al-Nusra και το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας.

http://www.washingtonpost.com/opinions/david-ignatius-obama-appears-ready-to-expand-covert-assistance-to-syrian-opposition/2014/03/27/06717e6a-b5ff-11e3-8020-b2d790b3c9e1_story.html?hpid=z2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου