Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ολιγωρήσει για να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, οι κάτοικοι της Κρήτης ανησυχούν»

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
 

 Την ολιγωρία της ελληνικής πλευράς ώστε να αποτραπεί η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της Λεκάνης της Μεσογείου, κατήγγειλε με σχετική επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα 21-3-2014 στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς.
 
Ο Νότης Μαριάς μιλώντας στη Βουλή κατήγγειλε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολιγωρήσει στο σημαντικό αυτό πρόβλημα αφού δεν έχει αποτελεσματικά κινητοποιήσει τον Διεθνή Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών. Κάλεσε δε, τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών Α. Γεροντόπουλο να απαντήσει σε ποιες ενέργειες έχει προβεί σε διεθνές επίπεδο για να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών στην λεκάνη της Μεσογείου.
 
Όπως υπογράμμισε ο Νότης Μαριάς στην επίκαιρη ερώτησή του η επικείμενη καταστροφή μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δυτικά της νήσου Κρήτης σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας εντός της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας στο νησί με αποκορύφωμα τις μαζικές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο αλλά και στη Σούδα.
 
Στα τοξικά αυτά απόβλητα, των οποίων η ακριβής σύσταση δεν είναι γνωστή, εμπεριέχεται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν και το αέριο της Κωστάντζας. Μάλιστα χώρες όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία, αρνήθηκαν η καταστροφή του φορτίου να γίνει στα δικά τους χωρικά ύδατα αφού πέραν των άλλων κατά την καταστροφή του εν λόγω φορτίου θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες τοξικών υγρών αποβλήτων.
 
Σύμφωνα με τον Νότη Μαριά η διαδικασία της καταστροφής των χημικών μέσω της υδρόλυσης ενέχει σημαντικούς κινδύνους καθώς:
 
  1. Δεν υπάρχει προηγούμενο καταστροφής χημικών όπλων εν πλω ανά τον κόσμο.
  2. Η πρωτότυπη χρήση της μεθόδου της υδρόλυσης εν πλω μπορεί να αποδειχθεί προβληματική.
  3. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διαρροής τοξικών αερίων ενώ τα απόβλητα που θα προκύψουν μετά την επεξεργασία της υδρόλυσης δεν πρέπει να ριφθούν στη θάλασσα διότι παραμένουν επικίνδυνα.
 
Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος αυξάνεται κατακόρυφα τόνισε ο Νότης Μαριάς αφού η διαδικασία υδρόλυσης αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 90 ημέρες και μάλιστα σε μια συγκυρία που η διεθνής ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας έχει φτάσει στο έπακρο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ζήτησε η Κυβέρνηση να επιμείνει στην απαγόρευση της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας εντός της Μεσογείου.
 
«Απαιτούνται χιλιάδες τόνοι θαλασσίου ύδατος για την υδρόλυση, πού θα πάνε αυτοί οι τόνοι νερού; Αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάποιο ατύχημα η καταστροφή στην περιοχή θα είναι μεγάλη δεδομένου ότι τα νερά της Μεσογείου ανανεώνονται κάθε σαράντα με εξήντα χρόνια» παρατήρησε ο Νότης Μαριάς.
 
«Απ’ ό,τι φαίνεται έχουμε διαφορετική στρατηγική. Μας είπατε τις ενέργειες που κάνει η ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθώντας το εγχείρημα που θα γίνει και το οποίο έχετε αποδεχθεί. Εγώ σας έβαλα με την ερώτηση μια νέα διάσταση: ότι ενόψει της ουκρανικής κρίσης και της διεθνούς εντάσεως πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, ούτως ώστε αυτή η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας να γίνει εκτός της Μεσογείου» κατέληξε ο Νότης Μαριάς.
 
Για τους λόγους αυτούς ο Ηρακλειώτης Βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες στο Διεθνές πεδίο και να έρθει σε επαφή με Διεθνείς Οργανισμούς συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων καθώς επίσης και του Περιφερειακού Κέντρου Καταπολέμησης Εκτάκτων Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης στη Μεσόγειο και βεβαίως του ΟΗΕ προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εκτός της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου σε άλλη ασφαλή και απομακρυσμένη ακατοίκητη περιοχή της υδρογείου.
 
Απαντώντας ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Γεροντόπουλος αν και απέφυγε να απαντήσει για το ποιες ενέργειες έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών, εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας ότι οι κίνδυνοι είναι αβάσιμοι. Πρόσθεσε επίσης ότι η διαδικασία της υδρόλυσης δεν προβλέπει απόρριψη υλικών, ενώ τα υποπροϊόντα θα φυλαχθούν εντός των δεξαμενών του αμερικανικού πλοίου και στη συνέχεια η διαχείρισή τους θα πραγματοποιηθεί εκτός της Λεκάνης της Μεσογείου.
 
Το video της σχετικής συζήτησης βρίσκεται στο:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου