Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Η τροπολογία που χάρισε μερικά δισ. στους ολιγάρχες

Την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση επανέφερε για 5η φορά τροπολογία με την οποία χαρίζονται πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε ομίλους όπως αυτοί των κυρίων Βαρδινογιάννη και Λάτση και αυτή τη φορά κατάφερε να την περάσει
Η «ορφανή» τροπολογία είχε έρθει άλλες τέσσερις φορές σε άσχετα νομοσχέδια αλλά η αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ είχε οδηγήσει σε ισάριθμες αποσύρσεις. Αυτήν τη φορά όμως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πιέστηκε περισσότερο και παρόλο που ο εισηγητής του Π. Κουκουλόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί, τελικά την ψήφισε. Αυτό δεν συνέβη πάντως με επτά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είτε δεν την ψήφισαν είτε την καταψήφισαν.
Η τροπολογία αφορά τις τριγωνικές συναλλαγές με τις οποίες μεγάλες εταιρίες συναλλάσσονται με τις θυγατρικές τους, προκειμένου να επωφεληθούν από τους διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές και να εξοικονομήσουν έτσι μεγάλα ποσά από μη αποδιδόμενους φόρους. Σύμφωνα με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, η τροπολογία αυτή είναι φωτογραφική και αφορά τα πρόστιμα δισεκατομμυρίων που είχαν επιβληθεί σε συγκεκριμένους ολιγάρχες, μεταξύ των οποίων και οι Βαρδινογιάννης και Λάτσης (που πριν από λίγες ημέρες εξασφάλισε το Ελληνικό με κόστος 80€ ανά τετραγωνικό μέτρο).

Το ποσό που χαρίζεται είναι πολλαπλάσιο του πλεονάσματος και για αυτό η τροπολογία χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η τροπολογία θα ισχύσει παρόλο που δεν βρέθηκαν 151 βουλευτές να την υπερψηφίσουν αφού η Χρυσή Αυγή απείχε της ψηφοφορίας (το παθαίνει αυτό όταν υπάρχουν συμφέροντα εφοπλιστών στη μέση).

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώθηκε στη βουλή ήταν η δήλωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία ισχυρίστηκε ότι «καμία επιχείρηση δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα και συγχρόνως να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας τις οποίες έχει», και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αν οι εργαζόμενοι αυτών των εταιριών «θα ήθελαν η επιχείρησή τους να χρειαστεί να πληρώσει ένα τόσο υπέρογκο πρόστιμο που στο τέλος θα προκαλέσει την απόλυσή τους».

Αυτό που ισχυρίζεται δηλαδή η βουλευτής της κυβέρνησης είναι ότι και αν ακόμα οι ολιγάρχες κρύβουν μερικά δισεκατομμύρια από το ελληνικό κράτος (και τον Έλληνα πολίτη κατ' επέκταση) αυτό δεν πρέπει να τιμωρηθεί προκειμένου να διατηρηθούν κάποιες θέσεις εργασίας.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του σκανδάλου, το Jungle-Report έκανε μερικούς υπολογισμούς για τα ποσά που χαρίζονται σχετίζοντάς τα με τα μέτρα που καλείται η Ελλάδα να λάβει άμεσα. Διαβάστε το με ένα κλικ εδώ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου