Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Βιβλίο Κουφοντίνα: Στα ράφια ή στο... πυρ το εξώτερον;


Για την απόφασή της να μην πουλά στο βιβλιοπωλείο της, Free Thinking Zone, το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα μίλησε στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου, Αρετή Γεωργιλή.
Η κ. Γεωργιλή υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για παραδοσιακό βιβλιοπωλείο, αλλά για ένα βιβλιοπωλείο άποψης που λειτουργεί ως think tank, το οποίο προωθεί την αξία του πολιτισμένου διαλόγου και της συνεννόησης στην κοινωνία, και «όταν κάποιος παίρνει το 45άρι και σκοτώνει πισώπλατα, το βιβλίο του δεν έχει χώρο στο δικό μας βιβλιοπωλείο».
Η ίδια αρνήθηκε πως υπάρχουν «απαγορευμένα βιβλία», τονίζοντας ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Δημήτρη Κουφοντίνα να βγάλει βιβλίο, αλλά είναι και δικό της αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγει ποια βιβλία θα μπαίνουν στο Free Thinking Zone και ποια όχι, επισημαίνοντας πως το βιβλιοπωλείο είναι μικρό και έχει μόνο χίλια βιβλία, στα οποία δε χωρά το βιβλίο του Δ. Κουφοντίνα.
Παρεμβαίνοντας στην εκπομπή, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος υπογράμμισε πως το κρίσιμο δεν είναι η άρνηση ενός βιβλίου από ένα βιβλιοπωλείο που ευθέως δηλώνει πως αποτελεί λέσχη σκέψης, αλλά το ότι αυτή ανακοινώνεται «με δυνατή φωνή», με αναρτήσεις στο διαδίκτυο και στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου.
Ο ίδιος παρατήρησε πως πολλοί άνθρωποι που έχουν λερώσει τα χέρια τους με αίμα για διάφορους λόγους, έχουν κατά καιρούς γράψει βιβλία ενδιαφέροντα και αυτό δεν είναι καινοφανές, όμως είναι καινοφανές εν έτει 2014 να αποτελεί το έγκλημα αντικείμενο λογοτεχνικής αντιπαράθεσης.


http://www.koutipandoras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου