Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΡΟΔΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΣ: "ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΡΩΣΟΦΩΝΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ"

rodiaki.gr
1Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η συνεργασία μεταξύ των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και του Υπουργείου Τουρισμού, μετά την υπογραφή του μεταξύ τους πρωτοκόλλου συνεργασίας πριν λίγο καιρό, περιέγραψε σε συνέντευξή του εφ όλης της ύλης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, εκπροσωπώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο υπάγονται τα Δωδεκάνησα (περιλαμβανομένης και της Εξαρχίας Πάτμου).
Πιο αναλυτικά, το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη, αφορά στην κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος της προώθησης του Θρησκευτικού – Προσκηνυματικού Τουρισμού μεταξύ των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και του Υπουργείου Τουρισμού (έχουν προηγηθεί ανάλογα πρωτόκολλα με την Εκκλησία της Ελλάδος και την Εκκλησία της Κρήτης) σε μια προσπάθεια ανάδειξης μνημείων για την προώθηση της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού, που θεωρείται πολλά υποσχόμενη για τα Δωδεκάνησα.

''Πρέπει κατ’ αρχήν να γίνει αναλυτική καταγραφή των μνημείων σε όλες τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και η ηλεκτρονική τους προβολή δια μέσω των ιστοσελίδων τους'' τόνισε ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος επισημαίνοντας ότι συγκροτήθηκε ήδη μια επιτροπή για το θέμα στην οποία προεδρεύει ο ίδιος.

Προς το παρόν, έχει εκδηλωθεί αρκετό ενδιαφέρον για προσκηνυματικά γκρουπ όπως για την Πάτμο π.χ. που είναι το Ιερό Νησί της Αποκάλυψης αλλά και για τα λείψανα που υπάρχουν σε διάφορες εκκλησίες σε νησιά της περιοχής μας.

''Υπάρχει ενδιαφέρον από Ρώσους, Ουκρανούς ή άλλους ομοδόξους λαούς που έρχονται για να κάνουν τις διακοπές τους στα νησιά μας και παράλληλα επισκέπτονται τις εκκλησίες μας και εκκλησιάζονται. Ωστόσο, η κάθε Μητρόπολη οφείλει να οργανωθεί, ώστε να μπορέσουμε και ποιμαντικά να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες μας. Εμείς δεν σκοπεύουμε να τους δείξουμε μόνο τα μνημεία μας και τις εκκλησίες μας, αλλά να αναδείξουμε την ζωή της τοπικής εκκλησίας και την παράδοσή μας που είναι ένα μέρος του θρησκευτικού τουρισμού'' λέει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου.

''Χρειαζόμαστε Ρωσόφωνους Ιερείς''
Η αυξημένη όμως ζήτηση και οι ρωσώφωνοι επισκέπτες στα νησιά της Δωδεκανήσου, αυξάνουν και τις ανάγκες για υπηρεσίες: ''Ο ρόλος μας πλέον είναι πολύ σοβαρός και δυστυχώς δεν έχουμε τα κατάλληλα πρόσωπα -ούτε η Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε της Κρήτης- για να αντεπεξέλθουμε. Χρειάζονται άνθρωποι που να γνωρίζουν καλα την ρωσική γλώσσα για να αποδώσουν σωστά την ποιμαντική προσέγγιση στους επισκέπτες'' όπως λέει ο κ. Κύριλλος.

Ερωτηθείς ωστόσο σχετικά με το ενδεχόμενο να επισκέπτονται τα νησιά και Ρώσοι ιερείς και να ζητούν να συλλειτουργήσουν με τους Έλληνες, ο Μητροπολίτης Ρόδου υπογράμμισε ότι: ''δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αρκεί να γνωρίζουμε ότι είναι ιερείς και να έχουν κανονική άδεια από το Πατριαρχείο Μόσχας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συλλειτουργήσουμε, αν και το καλύτερο θα ήταν να αποκτήσουμε κι εμείς ρωσώφωνους ιερείς ώστε να γίνεται η λειτουργία στα ρωσικά. Δυστυχώς, αλλά με τον περιορισμό στις προσλήψεις των εφημερίων δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε σε χειροτονίες''.

''Έχουμε πολλά να πάρουμε από τους Ρώσους και να δώσουμε''
Ο Μητροπολίτης Ρόδου, πρόσθεσε ακόμη ότι το εδιαφέρον των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο αμιγώς τουριστικό προϊόν και στα έσοδα αλλά: ''να δώσουμε τη σοβαρή μαρτυρία ως τοπική εκκλησία και να καλλιεργήσουμε καλές σχέσεις με τις ομόδοξες χώρες. Δυστυχώς οι σχέσεις μας στο παρελθόν είχαν διακοπεί κατά την διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης. Τώρα όμως, μπορούμε να διδαχτούμε εμείς από τους Ρώσους πράγματα τα οποία έχουμε χάσει, όπως π.χ. η θρησκευτική ευλάβεια μέσα στο ναό. Όμως, έχουμε κι εμείς να τους δώσουμε πάρα πολλά. Ο θρησκευτικός τουρισμός θα βοηθήσει τους ομόδοξους λαούς να έρθουν πιο κοντά, αφού ουσιαστικά το υποσυνείδητό μας λειτουργεί το ίδιο''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου