Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΝΕΟΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ !

http://www.iskra.gr/
 ΧΑΡΑΤΣΙΑ 2 ΔΙΣ ΤΟ 2013 ΚΑΙ 3 ΔΙΣ ΤΟ 201 4 !
ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ !
Με ένα νέο φορολογικό πογκρόμ, αυτή τη φορά στα ακίνητα, απειλεί η κυβερνητική κοινοπραξία τα λαϊκά νοικοκυριά.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το Υπουργείο Οικονομικών θέτει ως βάση το στόχο είσπραξης από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα 2,1δισ το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και 3 δισ ευρώ το 2014, για την επίτευξη του οποίου φαίνεται διατεθειμένο να καταφύγει σε εκτρωματικές ρυθμίσεις, οι οποίες, ωστόσο, πλήττουν μονοσήμαντα τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν υπό την ιδιοκτησία τους ακίνητα.
Με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση επιφυλάσσει χαμηλότερους συντελεστές για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των νομικών προσώπων σε σχέση με αυτή των φυσικών, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι ήδη πολλοί εκ των ιδιοκτητών ή μεγαλομετόχων επιχειρήσεων δηλώνουν την προσωπική τους ακίνητη περιουσία ως περιουσία της εταιρείας τους.
Συγκεκριμένα, στο νέο φόρο, ο οποίος «πλασάρεται» ως δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα και αναπτυξιακός για τα νομικά, θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης και λοιπές κατηγορίες κτισμάτων.
Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα σχεδιάζεται η φορολόγηση των ακινήτων ενιαίας κλίμακας άνευ αφορολογήτου ορίου, αποτελούμενη από τέσσερις συντελεστές - 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6% - για όλα τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ειδικά για
τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) να εφαρμόζονται μόνο οι χαμηλοί συντελεστές 0,1%-0,3%. 
Περαιτέρω, στα σχέδια που μελετά το ΥπΟικ περιλαμβάνεται και το σενάριο ο ενιαίος φόρος ακίνητων (που θα εφαρμοστεί μέσα στο 2ο εξάμηνο του έτους) να επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο με συντελεστή 0,05%, και να κλιμακώνεται, ανάλογα με την αντικειμενική αξία,  με συντελεστές που θα φτάνουν στο 0,1% έως 1,5% ή 2% για φορολογητέες αξίες ύψους 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.
Τα εναλλακτικά στο παραπάνωσενάρια, που παραμένουν στο τραπέζι προβλέπουν: 
Την εφαρμογή αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη και την επιβολή του φόρου με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,05% έως 1,5% ή 2% για ακίνητα αξιας 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω
Την εφαρμογή αφορολογήτου ορίου 100.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη και την επιβολή του φόρου με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1,5% ή 2% για ακίνητα αξιας 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.

Για να... «χρυσώσει» το χάπι στους ιδιοκτήτες ακίνητων το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους υπόχρεους (φυσικά πρόσωπα) να εξοφλήσουν το νέο φόρο σε πέντε μηνιαίες δόσεις ή, εφόσον το επιθυμούν, εφάπαξ με έκπτωση κάποιου ποσοστού.

Όπως διαφαίνεται ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας πο θα αντικαταστήσει από φέτος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα επιφέρει τελικά πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων απ’ ότι οι υφιστάμενοι σήμερα.

Στην τσιμπίδα του νέου φόρου θα «πιαστούν» όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια, ενώ δεν θα εξαιρούνται ούτε οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Για τους τελευταίους ωστόσο σχεδιάζεται να καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης. 

Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων θα φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα συντελεστών. Επίσης εξετάζονται αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών γης, ώστε οι τελικές φορολογητέες αξίες των εκτός σχεδίων εδαφικών εκτάσεων να μην προσδιορίζονται σε εξωπραγματικά ύψη. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να εξειδικευτούν περαιτέρω κατά την συνεδρίαση της κυβερνητικής διακομματικής επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου