Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Tα γέρικα βουβάλια της διαπλοκής δεν θα ξεπεράσουν ποτέ τον έρωτα για τον Σημίτη

http://www.antinews.gr/Στο μικροσκόπιο των εγχώριων επιχειρηματικών συμφερόντων μπήκε με το «καλημέρα» η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, δεχόμενη μάλιστα ήδη τα πρώτα πυρά και ας έχουν περάσει ελάχιστα εικοσιτετράωρα από την ορκωμοσία των νέων υπουργών.
Προδιαθέτοντας για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες και δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίοδο χάριτος, η εγχώρια διαπλοκή έδειξε τις διαθέσεις της αλλά και τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει.
Για παράδειγμα, τα μέσα του κ. Μπόμπολα, ξεκαθάρισαν την επομένη κιόλας του σχηματισμού κυβέρνησης ότι θα σταθούν εχθρικά απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ με στοχευμένα δημοσιεύματα από τις εφημερίδες του ομίλου, «αναβαπτίστηκαν» και προβλήθηκαν οι υπουργοί εκείνοι που το επόμενο διάστημα έχουν να μοιράσουν ή να ξεμπλοκάρουν έργα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπερυπουργός Ανάπτυξης και υποδομών Κωστής Χατζηδάκης, δεν θα πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία για το πώς θα τον αντιμετωπίσει το σύστημα, δεδομένου ότι η τακτική που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες ήταν αυτή του «μαστίγιου και του καρότου».
Η μια εφημερίδα του ομίλου  του αφιέρωνε μία ολόκληρη σελίδα, τονίζοντας «την ηλικία» του νέου υπουργού(έτσι μάθαμε ότι ο. κ. Χατζηδάκης είναι 47 ετών) και παράλληλα την τεράστια εμπειρία του, ενώ άλλο δημοσίευμα του ευρύτερου κύκλου συμφερόντων έκανε γνωστές τις προτεραιότητες  που έχουν οι επιχειρηματίες αλλά και υπεδείκνυε τον τρόπο που θέλουν να επιλύσουν να προβλήματά τους με το κράτος  (οδικά έργα, χρηματοδότηση, κ.λ.π.).
Η συνέχεια δόθηκε στα κυριακάτικα φύλλα εστιάζοντας αυτή τη φορά στη σύνθεση της κυβέρνησης την οποία πολλοί δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν «κομματική», και άρα παρωχημένη και αναποτελεσματική.

Με αφορμή εξάλλου την ασθένεια του νέου υπουργού Οικονομικών (ο οποίος ακόμη δεν έχει ορκιστεί), Β. Ράπανου, το Βήμα της Κυριακής, με ένα βιτριολικό άρθρο του διαπιστώνει ότι “αιφνιδίως ασθενεί η κυβέρνηση”. Κι όταν διαβάζει κανείς το κείμενο αντιλαμβάνεται την «πικρία» ορισμένων γιατί δεν μπήκαν σε θέσεις κλειδιά οι λεγόμενοι… Σημιτάνθρωποι.
Ηθελαν δηλαδή ο Σαμαράς να βάλει και τον Στουρνάρα και τον Ζανιά και τον Μαραβέλια και το Μυλωνά (όπως λέει το άρθρο) οι οποίοι είναι ικανοί να κάνουν τη διαπραγμάτευση. Τώρα όμως, λέει το Βήμα, με υπουργούς στο Εργασίας τον Βρούτση και στο Υγείας τον Λυκουρέντζο, είναι ασθενής η διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας.
Και δεν ντρέπονται να γράφουν τέτοια πράγματα δύο ημέρες από την ορκωμοσία. Σαμποτάρουν τις προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο γιατί δεν τους έκανε το χατίρι ο Σαμαράς να βάλει τον… Σημίτη να διαπραγματευτεί. Ή μήπως να ξαναγυρίσουν ο Παπακωνσταντίνου, ο Λοβέρδος και ο Κουτρουμάνης που ήταν… ισχυρή ομάδα και είδαμε που καταλήξαμε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η άλλη εκδοχή της διαπλοκής, η “Καθημερινή”. Η οποία γράφει ότι “ανεξαρτήτως από την αδιαθεσία του, ο κ. Ράπανος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εμφανιζόταν προβληματισμένος για τη σύνθεση της κυβέρνησης, καθώς όταν συμφώνησε να μετάσχει σε αυτήν, είχε διαμορφώσει την άποψη ότι σε κεντρικά υπουργεία θα μετείχαν και άλλοι τεχνοκράτες με υπερκομματικό προφίλ“. Εννοεί κι αυτή τους “τεχνοκράτες” του σημιτικού “εκσυχγρονισμού” που εννοεί και το “Βήμα” (Στουρνάρα, Ζανιά κλπ). Στο ίδιο μήκος κύματος.
Εκμεταλλεύονται την ασθένεια του κ. Ράπανου για να παίξουν τα πολιτικά τους παιχνίδια.
Λες κι αν δεν είναι τελικά σε θέση ο κ. Ράπανος να αναλάβει υπουργός δε θα βρεθούν πατριώτες, έντιμοι και σοβαροί για να κάνουν τη διαπραγμάτευση.
Συνήθως οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, αλλά και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κόσμο αντιμετωπίζονται με μια διάθεση ανοχής, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες.
Εδώ, παρά το ότι δεν έχουν σχηματοποιηθεί ακόμη οι προτεραιότητες της κυβέρνησης (πέρα από τον μεγάλο στόχο της επιμήκυνσης και της καλυτέρευσης των όρων του μνημονίου) και παρά το ότι ο Πρωθυπουργός έδειξε ξεκάθαρη διάθεση να θέσει σαφείς στόχους, να παρακολουθεί από κοντά το έργο των υπουργών και να εργαστεί με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει περίοδο χάριτος.
Φαίνεται ότι δεν άρεσε το εκλογικό αποτέλεσμα εκδοτικό κατεστημένο και άρχισε το ροκάνισμα από τώρα. Παλιά μου τέχνη κόσκινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου