Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ωρολογιακή βόμβα τα έσοδα και τα ασφαλιστικά Ταμεία

Ωρολογιακή βόμβα τα έσοδα και τα ασφαλιστικά Ταμεία


Με νύχια και με δόντια προσπαθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να κρατήσουν τα νούμερα του Προϋπολογισμού σε λογικά επίπεδα, έτσι ώστε να μη δεχθούμε κόκκινη κάρτα από τη Τρόικα με το... καλημέρα.
Είναι ενδεικτικό ότι εάν κοιτάξει κανείς λίγο πιο κάτω από την... επικεφαλίδα του νεώτερου Δελτίου Εκτέλεσης Προϋπολογισμού, που λέει ότι το Έλλειμμα συγκρατήθηκε 2 δισ ευρώ χαμηλότερα από το στόχο, θα δει ότι έχουν "φουσκώσει" μαξιλαράκια για την απορρόφηση των κραδασμών και δεν θα δει τις εκκρεμείς υποχρεώσεις του Δημοσίου, που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα κρατικά ταμεία.
Τα προ επιστροφών έσοδα είναι 746 εκατ. ευρώ λιγότερα από το στόχο και περίπου 1,2 δισ ευρώ λιγότερα από πέρσι, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η «τρύπα» μεγαλώνει μήνα με το μήνα. Αν και το υπουργείο περιμένει πως και πως τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων- εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περίπου 5 δισ ευρώ έναντι 1 δισ ευρώ πέρσι- είναι λίαν αμφίβολο εάν η φοροδοτική ικανότητα μισθωτών και συνταξιούχων είναι ανάλογη, με δεδομένες και τις επιβαρύνσεις που ήδη «τρέχουν» αλλά και τις επιβαρύνσεις που έρχονται. Τι έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου για να «φρενάρουν» λίγο την υστέρηση;
Συγκράτησαν τις επιστροφές φόρων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιστροφές φόρων είναι 125 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από το στόχο, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα να εμφανίζουν ανάλογη βελτίωση, ενώ όσον αφορά στη διαφορά σε σχέση με πέρσι (1 δισ ευρώ λιγότερες), αποτυπώνει τις επιβαρύνσεις από τη μείωση του αφορολογήτου και τη κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων. Ουδείς μπορεί να παραβλέψει, επίσης, ότι το Δημόσιο έχει και κάτι... ψιλά 3 δισ ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ που οφείλει, τα οποία έχουν «παγώσει» μέχρι να γίνει συνεννόηση με τη Τρόικα.
Στο πεδίο των δαπανών, υπό άλλες συνθήκες το υπουργείο θα μπορούσε να... καμαρώνει επειδή οι πληρωμές για μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά Ταμεία συγκρατήθηκαν 1,1 δισ ευρώ χαμηλότερα από το στόχο, όντας αναλόγως μικρότερες από πέρσι, αλλά η εικόνα «θολώνει» αν σκεφτεί κανείς αφενός τις οφειλές του Δημοσίου έναντι τρίτων οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 600 εκατ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, ξεπερνώντας τα 6,2 δισ ευρώ αφετέρου τις διαρκώς αυξανόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία έχουν ήδη απορροφήσει το 56,4% των αρχικών πιστώσεων.  
Το ΙΚΑ, ειδικότερα, έχει απορροφήσει το 62,8% των προβλεπόμενων κονδυλίων του, ο ΕΟΠΥΥ το 62,4%, ο ΟΓΑ το 56,9%, το ΤΑΠ- ΟΤΕ το 61,9%.
Κι επειδή... μαξιλαράκι δεν υπάρχει μόνο στα έσοδα αλλά και στις δαπάνες, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περίπου 1,5 δισ ευρώ χαμηλότερες από το στόχο και 403 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από πέρσι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, βέβαια, για τη ρευστότητα στη πραγματική οικονομία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου