Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

“Φάπα” στην Τουρκία από Ε.Ε για Ίμβρο – Τένεδο


 Μεγάλη “φάπα” από την Ε.Ε προς την Τουρκία για ένα θέμα που εμείς… ως κράτος έχουμε προ πολλού ξεχάσει αλλά προς τιμήν της κ.Γιαννάκου φαίνεται να το ξαναθυμόμαστε.Η Τουρκία, ως χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ πρέπει να εγγυηθεί στην πράξη ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου και της Τενέδου. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του κ. Füle, αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα θέματα διεύρυνσης και της ευρωπαϊκής πολιτικής Γειτονίας σε κοινοβουλευτική ερώτηση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου, σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος των Ελληνορθόδοξων πολιτών που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητα στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Στην ερώτησή της η Γιαννάκου, ζητούσε από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να πάρουν σαφή θέση για τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στις δύο νήσους, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία ακύρωνε πράξη του κτηματολογίου της Ίμβρου, με την οποία μεταβιβάστηκε σε μέλος της ελληνικής μειονότητας τίτλος ιδιοκτησίας στην Ίμβρο.
Στην απάντησή του ο Füle δήλωσε ενήμερος του θέματος και δεσμεύθηκε ότι θα το παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με την Επιτροπή, “Η Τουρκία, ως χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ πρέπει να εγγυηθεί στην πράξη ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους πολίτες της ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τις πολιτικές απόψεις, τα φιλοσοφικά πιστεύω, τη θρησκεία και τη σέκτα ή οποιαδήποτε άλλη σχετική προκατάληψη”.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει κατηγορηματικά ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο κατοχυρώνονται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Έτσι είναι οι καλές και εύστοχες ερωτήσεις προκαλούν ουσιαστικές απαντήσεις.
 

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου