Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΠΛΗΡΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ (ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ!) ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ! ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ!!!


http://www.iskra.gr/
ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΩΣ «ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΕ! ΑΜΕΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ! 
Η Κύπρος ακολούθησε χτες (25/6) την Ισπανία στο δρόμο της υποβολής αιτήματος προς την Κομισιόν για στήριξη των τραπεζών της.
Τα αιτήματα αυτά θα τα συνοδεύσουν αντίστοιχα εφ' όλης της ύλης Μνημόνια «κατανόησης» ή καλύτερα εξόντωσης!
Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν ότι η ευρωζώνη έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο» οικονομιών, δίχως να διαθέτει μέλλον! 
Από την άλλη, αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν τη Δευτέρα (25/6) το ευρώ ακόμα χαμηλότερα στις διεθνείς αγορές, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πτώση και το ελληνικό χρηματιστήριο στον πάτο (πτώση -6,84%), βοηθούσης και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χώρα μας.
Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ με τη σχετική ειδησεογραφία από διάφορες ιστοσελίδες:
ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η ΚΥΠΡΟΣ
Πληροφορίες ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ένα πλήρες Μνημόνιο για την Κύπρο, που θα περιέχει όρους και για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, δημοσιεύονται στον κυπριακό Τύπο, ένα 24ωρο μετά το επίσημο αίτημα που υπέβαλε η Λευκωσία για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι όροι του Μνημονίου θα υπερβαίνουν την ανακεφαλαιοποίηση κυπριακών τραπεζών και θα εκτείνονται σε όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η προσφυγή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν συνεχεία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεν πρέπει να περιοριστεί στην ανακεφαλαιοποίηση κυπριακών τραπεζών, αλλά θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα.
Από πλευράς ΕΕ είναι σαφές ότι η βοήθεια ενδέχεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ ενισχύοντας τη θέση ότι αυτή θα αφορά και στα δημόσια οικονομικά και όχι μόνο τις τράπεζες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν άμεσα το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια, ενώ σημείωσε πως η χώρα θα διαπραγματευτεί τους όρους με την ΕΕ και την ΕΚΤ.
«Θα περιλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των κυριότερων προκλήσεων της κυπριακής οικονομίας, κυρίως του χρηματοπιστωτικού τομέα, και ελπίζω ότι η Κύπρος θα δεσμευθεί στις απαραίτητες ενέργειες» τόνισε.
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ 28 ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ MOODY'S
Ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s ανακοίνωσε την υποβάθμιση 28 ισπανικών τραπεζών από μία έως και τέσσερις βαθμίδες.
Η σημερινή (26/6/2012) ανακοίνωση της Moody's αποτελεί, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, συνέχεια της υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ισπανίας σε Baa3 από A3 στις 13 Ιουνίου.
Ο οίκος Moody's είχε υποβαθμίσει την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να ζητήσει στήριξη από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, θα αύξανε περαιτέρω το χρέος της χώρας. Παράλληλα είχε υπογραμίσει την περιορισμένη πρόσβαση της Ισπανίας στις αγορές.
Στη σχετική ανακοίνωση είχε επισημανθεί ακόμη ότι η αξιολόγηση της χώρας θα τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης και η διαδικασία αναθεώρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες.
Η ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΒΑΛΕ ΑΙΤΗΜΑ "ΣΤΗΡΙΞΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Η Κύπρος υπέβαλε τη Δευτέρα αίτημα οικονομικής στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF, ανέφερε η κυβέρνηση στην Λευκωσία. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η αιτία της προσφυγής στον μηχανισμό ήταν ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Κύπρου από την «έκθεση των τραπεζών της Κύπρου στο ελληνικό χρέος». Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η υποβάθμιση της Κύπρου από την Fitch στην κατηγορία BB+, δηλαδή σε κατηγορία junk. 
Η ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας / Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ).
» Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».
Σε απάντησή της στην υποβάθμιση από την Fitch, το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι η οικονομία της χώρας, βασίζεται «σε μακροπρόθεσμα υγιή και ισχυρά θεμέλια, που θωρακίζουν τις άριστες προοπτικές οι οποίες καταγράφονται σε αριθμό εκθέσεων διεθνών Οργανισμών».
Χαρακτηρίζει ακόμη καθοριστικής σημασίας την αξιολόγηση του οίκου Fitch για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου και επισημαίνει ότι με την εν λόγω απόφαση, η Κυπριακή Δημοκρατία «τίθεται για πρώτη φορά στη μη επενδυτική διαβάθμιση από όλους πλέον τους οίκους αξιολόγησης».
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καμία αμφιβολία ότι με προσεκτικούς και έγκαιρους χειρισμούς, οι προκλήσεις που ανέκυψαν στην παρούσα φάση, ως αποτέλεσμα της κρίσης στην ευρωζώνη, θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και θα ξεπεραστούν σύντομα, αναφέρει η ανακοίνωση.
Αυτό, προστίθεται, συνάδει και με την επισήμανση του οίκου Fitch ότι, με λήψη μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι θεμελιώδεις παράμετροι της κυπριακής οικονομίας μπορούν να δικαιολογήσουν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα.
Επισημαίνει παράλληλα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται στην περίπτωση της Κύπρου είναι μικρότερη σε σύγκριση με αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών της ΕΕ. Επίσης, εκτιμά ότι με τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ από το 2013 και μετά, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι εφικτή.
Το κυπριακό υπουργείο σημειώνει, επίσης, ότι σύμφωνα με τον οίκο Fitch, είναι αναγκαία η σημαντική δημοσιονομική αναδιάρθρωση προκειμένου να απορροφηθεί το οικονομικό και χρηματοοικονομικό κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού.

ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ
Η Ισπανία κατέθεσε και επισήμως αίτημα για ευρωπαϊκή
στήριξη των τραπεζών της, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Μαδρίτης. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean Claude Juncker, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos δηλώνει ότι το τελικό ποσό της στήριξης θα καθοριστεί αργότερα, αλλά θα πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες των τραπεζών και ένα επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας.
  Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο ευρωζώνης έχει συμφωνηθεί στήριξη των ισπανικών τραπεζών μέχρι το ποσό των 100 δισ. ευρώ.
Ο κ. de Guindos διαβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή του να υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης για το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης των τραπεζών, του οποίου οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν μέχρι την 9η Ιουλίου.
Olli Rehn: Θέμα εβδομάδων η συμφωνία - Μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο
Η απάντηση από την Ε.Ε. ήρθε διά στόματος του καθ' ύλην αρμοδίου, του επιτρόπου Olli Rehn, ο οποίος δήλωσε: "Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το μνημόνιο κατανόησης σε μερικές εβδομάδες, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με την προσπάθεια αναδιοργάνωσης".
"Η πολιτική όρων και προϋποθέσεων για την οικονομική στήριξη, κατά τη μορφή ενός δανείου από το EFSF ή τον ESM, θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο" συμπλήρωσε.
FITCH: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ BB+
Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου σε BB+ από ΒΒΒ- προχώρησε η Fitch, δίνοντας αρνητικό προοπτικές.
Σημειώνεται ότι η Fitch είναι ο τρίτος οίκος που υποβαθμίζει την Κύπρο σε καθεστώς junk, αποκλείοντας τη χρήση των κρατικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες ως εγγύηση για λήψη ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Η υποβάθμιση έλαβε χώρα τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις προς την Κύπρο να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. Η Λευκωσία βρίσκεται παράλληλα σε επαφές με τη Ρωσία και την Κίνα -όπου βρίσκεται κυβερνητική αποστολή- για να διαπραγματευθεί διμερή δάνεια.
Οι όποιες εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν μετά και τη συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τρίτης.
Η Fitch και οι κυπριακές τράπεζες
Στη σχετική ανακοίνωση, ο οίκος υποστηρίζει πως η υποβάθμιση αποδίδεται στις αναθεωρημένες προβλέψεις για τα κεφάλαια που ενδέχεται να χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες λόγω της έκθεσής τους στην Ελλάδα. Η Fitch αναφέρεται στις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από 1,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη Cyprus Popular Bank. «Η Fitch εκτιμά ότι οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω ουσιαστικές κεφαλαιουχικές ενέσεις ενδεχομένως έως 4 δισ. ευρώ (23% του ΑΕΠ) καθώς ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα κυπριακά δάνεια έχει επίσης ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ η κυπριακή οικονομία συρρικνώνεται και η ανεργία αυξάνεται», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο οίκος υποστηρίζει, παράλληλα, πως τα περιθώρια για άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων από την αγορά είναι περιορισμένα και κατά συνέπεια εκτιμά ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να παρασχεθούν από την κυβέρνηση.
«Με το δημοσιονομικό κόστος της στήριξης των τραπεζών πιθανώς να ενισχύεται στα 6 δισ. ευρώ, το χρέος της κυβέρνησης ενδέχεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για 88%», τονίζει η Fitch.
Μετά την ανακοίνωση το Χρηματιστήριο της Κύπρου σημείωσε πτώση άνω του 6%.
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών συγκαλεί ο Χριστόφιας
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας, συγκάλεσε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη το απόγευμα για την κατάσταση της οικονομίας, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
για τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την υπαγωγή και των χωρών της Ισπανίας και της Κύπρου σε μηχανισμούς στήριξης αναδεικνύουν με τον πιο φανερό τρόπο ότι η κρίση δεν είναι κάποιων μεμονωμένων χωρών, αλλά συστημική και συνολική για την Ε.Ε. και οφείλεται στην ασκούμενη καταστροφική πολιτική της σκληρής λιτότητας και της ακραιφνούς νεοφιλελεύθερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι χρειάζεται επαναθεμελίωση της Ευρώπης και συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, όπου εκτός των άλλων, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σχέδιο μετατροπής των επιμέρους δημόσιων χρεών των χωρών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος και η δημιουργία αναδιανεμητικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Την ίδια στιγμή, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη, όπως έχουμε από καιρού επισημάνει και έχουμε καταθέσει και σαν Ευρωπαϊκή αριστερά, για αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ με απευθείας δανεισμό των κρατών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Παράλληλα, απαιτούνται πρωτοβουλίες για την από κοινού αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη και το δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες για μια άλλη πολιτική σε όφελος της κοινωνίας.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, δυστυχώς η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας παραμένει εγκλωβισμένη στην πολιτική του μνημονίου και δεν μπορεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με άλλες χώρες για τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου