Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Νέα “Ένωση Κέντρου” εναντίον της νέας “ΕΔΑ” του Τσίπρα

Νίκη της Ενώσεως Κέντρου στις εκλογές του 1964
«Πρόεδρε, άλλαξέ τα όλα». Αυτό φώναζαν πριν από τρία χρόνια οι πολυπληθείς οπαδοί του ΠΑΣΟΚ στον Γ. Παπανδρέου, εννοώντας ότι πρέπει να αλλάξουν όλα στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο κόμμα που ήταν έτοιμο τότε να κυβερνήσει. Ο Γιώργος, όμως, τα έκανε θάλασσα και τον Τιτανικό έριξε στο παγόβουνο ενώ το ΠΑΣΟΚ διαλύεται στα εξ ων συνετέθη, κι έχει μείνει μόνο το… ΣΟΚ.
Ως τρίτο κόμμα, με ένα ποσοστό 12% και με τη μπάλα να έχει πάει στον Αντώνη Σαμαρά, ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχει και πολλά περιθώρια. Το κόμμα έχει χάσει τη δύναμή του, δεν συγκινεί τα πλήθη, δεν είναι καν αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχει λεφτά, η χρηματοδότηση μειώνεται ενώ τα χρέη είναι τεράστια.
Πρόκειται για ένα κόμμα σε… κώμα που μόνο μια διάλυση και επανασύσταση ίσως του έδινε μια υπόσταση για το μέλλον. Όμως, ο Βενιζέλος, είτε κάνει ότι δεν καταλαβαίνει είτε βολεύεται με την ιδέα να είναι αρχηγός ενός κόμματος που σε λίγη έτσι όπως πάει θα γίνει… ΚΟΔΗΣΟ.
Υπό κανονικές συνθήκες ο κ. Βενιζέλος με τις γκάφες που έκανε και τις αμαρτίες που κουβαλάει θα έπρεπε να μεταναστεύει στο Βόρειο Πόλο. Πάντως, αρχηγός κόμματος δε θα έπρεπε να είναι, αλλά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά.
Εν πάση περιπτώσει, οι σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τους κορυφαίους του κόμματος είναι σε οριακό σημείο. Μπορεί όπως όλα δείχνουν ο Μ. Χρυσοχοϊδης να δέχθηκε να είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μετά τη διπλή άρνηση του Α. Λοβέρδου, ωστόσο και τα δύο στελέχη περιμένουν τον πρόεδρό τους στη γωνία. Μαζί μ’ αυτούς και η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία εκτός από το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής, έχει εκνευριστεί σφόδρα και για την τοποθέτηση του πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, στη θέση του υφυπουργού Παιδείας. Η πρώην υπουργός διαρρέει ότι δε μπορεί ένας πολέμιος του νόμου – πλαισίου να γίνεται υφυπουργός.
Αλλά και πολλά μεσαία στελέχη είναι εκνευρισμένα με τη γενικότερη πολιτική στάση του κ. Βενιζέλου ενώ βλέπουν ότι έτσι όπως είναι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον. Ακόμη κι αν ο πρόεδρος λέει ότι πρέπει να γίνει ένα κόμμα των 30ρηδων, που θα βρει αυτούς τους 30άρηδες όταν όλοι έχουν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ;
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αργά ή γρήγορα και πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι τα μεγαλοστελέχη – αντίπαλοι του Βενιζέλου του ΠΑΣΟΚ θα τον αφήσουν … μόνο του και θα προχωρήσουν σε αναζήτηση ενός νέου πολιτικού φορέα, μιάς “νέας Ένωσης Κέντρου” που θα επιχειρήσει να καλύψει το πολιτικό κενό που υφίσταται σήμερα στο χώρο του κέντρου. Ήδη περιμένουν εκεί διάφορες ετερόκλητες δυνάμεις να συναντήσουν εκείνους που θα φύγουν από το ΠΑΣΟΚ.
Τα προηγούμενα εξηγούν εν μέρει και τα ανοίγματα που κάνει συνεχώς ο Σαμαράς (με υπουργούς και άλλα στελέχη) στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Βλέπει ότι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ θα λεηλατηθεί και σπεύδει να κάνει τα ανοίγματά του. Την περίπτωση Στουρνάρα πρέπει λοιπόν να την βλέπουμε και κάτω από αυτό το πρίσμα.
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε αυτός να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα κεντροαριστερό, κάτι σα μια σύγχρονη ΕΔΑ που θα διεκδικήσει με διαφορετικούς όρους την εξουσία. Θέλει να βγάλει από πάνω του τις Συνιστώσες που φοβίζουν τους Έλληνες, να διεισδύσει στο μεσαίο χώρο που ανήκει δικαιωματικά στο ΠΑΣΟΚ, να κλέψει ότι μπορεί από Κουβέλη κι άλλα αριστερά κόμματα και να δημιουργήσει μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα καλύψει το κενό που άφησε πίσω του το… κόμμα του Ανδρέα.
Ένα πλατύ λαϊκό κίνημα που θα απλώνεται από τα άκρα αριστερά μέχρι τα όρια της Δεξιάς, θέλει ο Τσίπρας, ένα νέο φορέα του οποίου θα ηγηθεί αφού προετοιμάσει πλέον για να γίνει κυβέρνηση.
Μ’ ένα ΠΑΣΟΚ διαλυμένο κι έναν ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρή δυναμική, δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβούν τα παραπάνω και μια νέα ΕΔΑ να λάβει σάρκα και οστά, με όνομα, επώνυμο και υπόσταση.
Θα πρέπει να αναφερθεί κι ένα τρίτο γεγονός που επίσης συνδέεται με τα παραπάνω. 
 Ο εισαγγελέας καλεί τραπεζικά στελέχη με την ιδιότητα του υπόπτου για να διερευνήσει την υπόθεση της δανειοδότησης των κομμάτων με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις. Το θέμα είναι αρκετά σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι όλα τα κόμματα έχουν χρέη και μάλιστα πάρα πολλά. Πώς θα τα βγάλουν από πάνω τους; Ο ένας τρόπος είναι να αλλάξουν όνομα και διαγραφούν τα χρέη. Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ, αν αύριο άλλαζε όνομα και γινόταν ΣΟΠΑΚ, ενδεχομένως θα είχε απαλλαγεί από τα χρέη του παρελθόντος. Κάτι σαν τον Πανιώνιο που έγινε “νέος Πανιώνιος” για να γλιτώσει τη διάλυση από τις οφειλές.
Όλα αυτά θα παίξουν πολύ στην επικαιρότητα τους επόμενους μήνες και σίγουρα στην κεντροαριστερά θα συμβούν πολλά και τρομερά.
Αριστερός Ψάλτης
 http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου