Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΙΣΘΩΝ & ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ!


ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ-ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ.
Εξελίξεις στο πεδίο της διατήρησης της μετενέργειας λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ και Ομοσπονδίες εργαζομένων είχαν ξεχωριστές συνάντησεις με τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Α. Ρουπακιώτη προκειμένου να ανακληθεί η να παγώσεί η άρση της μετενέργειας, για να υπογραφούν νέες συλλογικές συμβάσεις και να μπει φρένο στην ισοπέδωση των μισθών εκατομμυρίων εργαζομένων.

Με δηλώσεις του ο Υπ Εργασίας κ. Α. Ρουπακιώτης στο Ρ/Σ «στο κόκκινο» παραδέχτηκε ότι η άρση της μετενέργειας αποτελεί χαριστική βολή στις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί τους μισθούς στο βάραθρο.
Εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι θα πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες προκειμένου να παγώσει το μέτρο μέχρι τις εκλογές.
Λόγω της λήξης της μετενέργειας στις κλαδικές συμβάσεις, οι μισθοί σχεδόν 2 εκατομμυρίων εργαζομένων είναι στον αέρα και ενδέχεται να υποστούν περικοπές που φτάνουν το 40%. Ελλείψει κλαδικών συμβάσεων, προελαύνουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας με ολέθριες συνέπειες για τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
  Στο ίδιο πλαίσιο, διοργανώνεται αύριο (22/5) συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή, με πρωτοβουλία του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Παραθέτουμε τα δελτία τύπου που εξέδωσαν οι ομοσπονδίες εργαζομένων και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την συνάντηση που είχαν με τον υπ. Εργασίας Α. Ρουπακιώτη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21/5/2012
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Π.Ο.Ε.ΣΥ)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΙΥΕ) 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ – ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ (ΠΟΘΑ) 
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Η.Ε.) 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ 
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΣΝΙΕ)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΥΡΩΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΘΕ) 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (ΠΟΕΠΔΧΒ) 
Σήμερα αντιπροσωπεία των παραπάνω Ομοσπονδιών Εργαζομένων και Συνδικαλιστικών οργανώσεων επισκέφτηκε τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εργασίας κ. Αντώνη Ρουπακιώτη. Καταθέσαμε τον προβληματισμό μας για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας, που εδώ και δύο χρόνια από τις εφαρμογές της αδιέξοδης πολιτικής του μνημονίου στενάζει από τη βαθιά ύφεση, ανεργία και την ανεξέλεγκτη μείωση των μισθών και ζητήσαμε άμεσο πάγωμα του νόμου 4046/12 και της εφαρμοστικής πράξης του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Υπουργός αναγνώρισε την ορθότητα της εκτίμησης μας και μας δήλωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα την ανάγκη να συμβάλλει στο να αποτραπεί το κλίμα όξυνσης, που δημιουργείται από την επιβολή του 2ου Μνημονιακού Νόμου 4046/12 και της εφαρμοστικής πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, που επιβάλλει την αναγκαστική λήξη όλων σχεδόν των συλλογικών μας συμβάσεων, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει στους εργοδότες να προχωρούν σε πρόωρη και εκδικητική καταγγελία.
Από την ημέρα που ενημερώθηκε, όπως μας δήλωσε, για το περιεχόμενο της σημερινής μας συνάντησης, ξεκίνησε μια προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει και συνάντηση για διαβούλευση με εργοδοτικούς φορείς.
Στόχος της διαβούλευσης είναι να υπάρξει αναβολή της εφαρμογής, τουλάχιστον μέχρι την ανάληψη της νέας κυβέρνησης.
Με αυτό τον τρόπο θεωρεί:
  1. Ότι μπορεί να παγώσει η εφαρμογή των νόμων, που καταλύουν τις συμβάσεις, τα δικαιώματα και τις αμοιβές.
  2. Ότι μπορεί να σταματήσει η διαδικασία υπογραφής ατομικών συμβάσεων με δυσμενείς για τους εργαζόμενους όρους.
Θεωρούμε δε θετική τη συνάντηση που έγινε, και εκτιμάμε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση.
Τέλος, οι ομοσπονδίες αποφάσισαν να απευθύνουν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και να επιδιώξουν συναντήσεις μαζί τους, προκειμένου να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα.


ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚM
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση των εκλεγμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚM Δημήτρη Στρατούλη και Γιάννη Σταθά με τον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη για το θέμα της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων Εργασίας.
Σήμερα μετά από αίτημα των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης συναντήθηκε μαζί τους.
Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚM ζήτησαν από τον Υπουργό Εργασίας την κατάργηση ή τουλάχιστον το πάγωμα μέχρι τις εκλογές της πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/14-2-2012, που μειώνει τον κατώτερο εγγυημένο μισθό και επιβάλλει την αναγκαστική λήξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών για μειώσεις μισθών μέχρι 40% μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης ζήτησαν τη μη εφαρμογή των αναδρομικών μειώσεων των κύριων και επικουρικών συντάξεων και της αυθαίρετης περικοπής από τον προηγούμενο Υπουργό Εργασίας της κρατικής χρηματοδότησης στο ταμείο Υγείας των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική και σ’ άλλα ταμεία.
Ο Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πάρει άμεσα πρωτοβουλία για συνάντηση του με εργοδοτικούς και εργατικούς φορείς με στόχο να υπάρξει μέχρι τις εκλογές ένα «μορατόριουμ – πάγωμα» της εφαρμογής της πράξης 6/14-2-2012 του Υπουργικού Συμβουλίου για την άρση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί ομαλή πορεία προς τις εκλογές χωρίς επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚM στηρίζει τον αγώνα των Συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων για κατάργηση της πράξης Υπουργικού Συμβουλίου της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την οποία σφαγιάστηκαν μισθοί, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όλων των αντεργατικών μνημονιακών ρυθμίσεων της τελευταίας διετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου