Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αγγλικανός Ιερέας-Καθηγητής προσχωρεί στην Ορθοδοξία

του Πρωτοπρεσβυτέρου Δρ Ιωάννη Μεσολωρά, Εφημερίου Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου

Στο τελείωμα του χρόνου την 31 Δεκεμβρίου του 2011 ο Wayne Burke τελείωνε τη θητεία του στην Αγγλικανική Εκκλησία και η 1 Ιανουαρίου 2012 τον βρήκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Εγκριθείσης της αιτήσεώς του για εισδοχή στην Ορθόδοξη Εκκλησία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα και κατηχηθείς υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου Δρoς Ιωάννου Μεσολωρά εχρίσθη υπό του ιδίου δι΄ Αγίου Μύρου στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου το εσπέρας της 31ης Δεκεμβρίου 2011 και την 1η Ιανουαρίου του 2012 στον ίδιο Ναό δέχθηκε την πρώτη του Θ. Κοινωνία.

Ο Wayne βαπτίστηκε νήπιο στην Επισκοπελιανή Εκκλησία του Σαν Φραντζίσκο της Καλιφόρνιας. Υπηρέτησε σαν παπαδοπαίδι και μέλος εκκλησιαστικής συμφωνικής χορωδίας. Πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό στην επικοινωνιακή ρητορική στο πανεπιστήμιo του Σαν Φραντζίσκο και διδακτορικό στο πανεπιστήμιο του Cardiff της Ουαλίας. Τις θεολογικές και ιερατικές του σπουδές, προκειμένου να χειροτονηθεί ιερέας, τις έκανε στο St. Stephen’s House της Οξφόρδης. Έγινε και αναγνώστης της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Στην Οξφόρδη γνώρισε τον Ορθόδοξο Επίσκοπο και καθηγητή στο εκεί Πανεπιστήμιο Κάλλιστο Ware του οποίου και μελέτησε τα περίφημα βιβλία: The Orthodox Church, The Orthodox Way και Lenten Triodion. Η Αγγλικανική εκκλησία του πρότεινε να γίνει ιερέας πράγμα που απεδέχθη, ζήτησε όμως να κάνει την πρακτική του στην Ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδος στην Οξφόρδη, όπως και έγινε. Εδώ έμαθε πολλά για την Ορθόδοξη λατρεία και την εκκλησιαστική Μουσική.

Εν συνέχεια διάκονος και ιερέας της Αγγλικανικής εκκλησίας χειροτονήθηκε από τον Επίσκοπο Γιβραλτάρ Geoffrey Rowell και υπηρέτησε ως αναγνώστης, διάκονος και ιερέας στην Αγγλικανική Εκκλησία του St. Paul’s στην Αθήνα. Εδώ έρχεται σε επαφή στο Αγιορείτικο Μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο στην πνευματική καθοδήγηση του οποίου τον είχε αναθέσει ο Αγγλικανός Επίσκοπoς τοῡ Γιβραλτάρ.

Ο Wayne υπήρξε μέλος του Αγγλικανικού–Ορθοδόξου Διαλόγου, ιδρυτικό μέλος της Κοινότητος του St. Alban και St. Sergius στην Αθήνα, συμμετείχε σε μία αποστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη της Leadership 100 society της Αμερικής. Σήμερα διδάσκει Ρητορική και επικοινωνία στο DEREE, το Αμερικανικό Κολλέγιο της Αθήνας.

Είναι νυμφευμένος με ορθόδοξο γάμο (του μυστηρίου τελεσθέντος υπό του υποφαινομένου και του π. Χαραλ. Χαρίτου στα Σπήλια Κεφαλλονιάς) με την Κεφαλλονίτισα φιλόλογο καθηγήτρια Άννα- Μαρία Κωνσταντάκη και έχουν μία θυγατέρα την Μαρία – Ουρανία. Έτσι γνώρισε και τον Άγιο Γεράσιμο, ο οποίος σε κάποια κρίσιμη στιγμή της ζωής του παρουσιάστηκε στο όνειρό του συνοδευόμενος από μία καλόγρια, του έτεινε το χέρι και τον κάλεσε κοντά του. Η πρόσκληση του «των Ορθοδόξων προστάτη» Αγίου Γερασίμου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τελική του απόφαση να εγκαταλείψει την Αγγλικανική εκκλησία, της οποίας παρακολουθούσε με θλίψη την συνεχή «απόκλιση από την παράδοση», και να ζητήσει καταφύγιο στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Η τελετή της εισδοχής έγινε στην Εκκλησία μου του Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου στα αγγλικά από το SERVICE BOOK OF THE HOLY ORTHODOX-CATHOLIC APOSTOLIC CHURCH της Antiochian Orthodox Christian Archdiocese of New York and all North America και περιλαμβάνει δυό μέρη: Την Ακολουθία Αποδοχής-«The office for receiving into the Orthodox faith such persons as have not previously been Orthodox» και την Ακολουθία του Χρίσματοs - «The office of Anointment with the Holy Chrism into the Orthodox faith of those who have been converted and have united themselves with the Holy Orthodox - Catholic Church of the East». Στο πρώτο μέρος ο υποψήφιος ευρισκόμενος προς την είσοδο του Ναού, ερωτάται εάν απορρίπτει τις εσφαλμένες διδασκαλίες της Ομολογίας εις την οποίαν ανήκε και εάν επιθυμεί να εισέλθει και να παραμείνει στην Ορθόδοξη πίστη. Μετά την καταφατική του απάντηση δέχεται ευχή υπό του τελετουργού θέτοντος την χείρα του επί της κεφαλής του. Και πάλιν ερωτάται αν επιθυμεί την ένωσή του με την Ορθόδοξη πίστη και απαγγέλλει το Σύμβολο της Πίστεως μετά το οποίο ο τελετουργός αναφωνεί: «Ευλογητός ο Θεός ο φωτίζων και αγιάζων πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον». Εν συνέχεια ο Ιερουργός του θέτει ερωτήσεις περί το δόγμα, την παράδοση και την τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τον ερωτᾱ εάν τα δέχεται. Μετά την κατάφασή του κρατώντας με το δεξί του χέρι την άκρη του Επιτραχηλίου του Ιερουργού εισέρχεται μετ’ αυτού στο Ναό ενώπιον τραπεζίου στο οποίο έχει τεθεί το ιερόν Ευαγγέλιο, του Ιερουργού προσκαλούντος τον ως εξής: «Enter thou the Orthodox Church; And cast away all the errors and false doctrines wherein thou dwelt: and honour the Lord God, the Father Almighty, and his Only-begotten Son Jesus Christ, and the Holy Spirit, one true and living God, the Holy Trinity, one in Essence and inpisible», ενώ ψάλλεται ο 66ος ψαλμός «Ο Θεός οικτειρήσαι ημάς,…» μετά από τον οποίο ο ιερουργός απαγγέλει προσφυείς στην περίπτωση ψαλμικούς στίχους. Ο υποψήφιος γονατίζει έμπροσθεν του Ευαγγελίου και ο ιερουργός απαγγέλει μία θαυμάσια ευχή με μεγάλη κατάνυξη. Στην φράση: « …and dost show unto them that have wandered from the truth the right path unto knowledge of the only true God …»Ο πλανημένος και περιπλανώμενος Wayne ένοιωσε, όπως μου είπε, ευγνωμοσύνη και αγαλλίαση που τώρα περπατά τον δρόμο της αλήθειας του μόνου αληθινού Θεού. Και στην πιο κάτω φράση: «…thou hast graciously enabled him to have recourse unto thy Holy Apostolic Orthodox-Catholic Church» ένοιωσε την απανεμιά στην αγκαλιά της Ορθόδοξης–Καθολικης Εκκλησίας. Κατόπιν ανιστάμενος ο υποψήφιος υπόσχεται ότι την αληθινή πίστη της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα κρατήσει ακεραία και θα την ομολογεί πλήρη μέχρι τελευταίας του αναπνοής. Ο Ιερουργός επιλέγει το: «Ευλογητός ο Θεός ο πάντας ανθρώπους θέλων σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθεῑν» και διαβάζει στον γονατισμένο υποψήφιο συγχωρητική των αμαρτιών του ευχή.

Ακολουθεί με το «Ευλογητός…» και το «Βασιλεύ ουράνιε» η ακολουθία του Χρίσματος η οποία περιλαμβάνει τα «Ειρηνικά», την ευχή «Ευλογητός ει Κύριε, ο Θεός ο Παντοκράτωρ…» από την Ακολουθία του Βαπτίσματος, την Χρίση, μία ακόμη μικρή ευχή, την απόλουση, το «Εδικαιώθης, εφωτίσθης, ηγιάσθης … εχρίσθης δι Αγίου Χρίσματος…», μία μικρή ευχή μυστικώς, λεγόμενη από τον Ιερουργό, το «Ελέησον ημάς ο Θεός…» και την Απόλυση.

Ανάδοχος παρέστη η κυρία Ελένη Κωνσταντάκη και στον Wayne δόθηκε, κατά την επιθυμία του, και το όνομα Γεράσιμος. Ας αποδειχθεί άξιος της μεγάλης ταύτης χάριτος.

 http://www.amen.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου