Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Όταν το εθνικά υπερήφανο μουστάκι του Πρωτόπαπα επιχειρούσε να κατευνάσει τους Τούρκους...

http://olympia.gr/





Σε λίγες ημέρες έχουμε την θλιβερή επέτειο του θανάτου των τριών αξιωματικών στην Ίμια. Δεν ξεχνάμε ! 
Θα παραθέσουμε δυο μετέπειτα γεγονότα -δημοσιευμένα- με ιστορική και κυρίως εθνική σημασία, για ενημέρωση των νεότερων ή όσων ξεχνούν εύκολα.
 
 
ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ “ΣΑΡΆΝΤΑ”,  ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΛΙΚΑΡΙΏΝ:
 
1] O Σημίτης, μετά το γνωστό ευχαριστώ από το βήμα της βουλής προς τις ΗΠΑ, μετέβη στην Ουάσιγκτον και την 9.4.1996 συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο Κλίντον, για να πει τις ευχαριστίες του και δια ζώσης.[ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 10.4.1996: (ΦΩΤΟ)
Την επομένη 10 4.1996 είχε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας των  ΗΠΑ κ.Πέρι.
 
 2] Αντίστοιχα, τις ίδιες ημέρες, κλιμάκιο της ΓΣΣΕ με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο κ. Χρήστο Πρωτόπαπα, επισκέπτονταν την Άγκυρα για “σύσφιγξη” σχέσεων.
 
Διαβάζουμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 11.4.1996 σελ. 18 : (ΦΩΤΟ)
 
 Ελληνοτουρκική συνδικαλιστική πρωτοβουλία.

 O πρόεδρος της ΓΣEE, X. Πρωτόπαπας, ήταν ο επικεφαλής κλιμακίου της συνομοσπονδίας που επισκέφθηκε την Tουρκία.
Κοινή πρωτοβουλία για την εμπέδωση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργαζομένων, τοσο σε τοπικό όσο και σε κλαδικό επίπεδο, αναλαμβάνουν οι Συνομοσπονδίες των δύο χωρών ΓΣEE και TOYPKIΣ.
Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν μεταξύ άλλων οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις χθες(10.4.1996) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία αντιπροσωπεία της ΓΣEE, με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. X. Πρωτόπαπα.
Στην αντιπροσωπεία μετέχουν κ. Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της E.E. της Συνομοσπονδίας, η πρόεδρος του INE-ΓΣEE κ. Π. Tσουκάτου, η κ. M. Φραγκιαδάκη, μέλος της Διοίκησης της ΓΣEE και η κ. Ζωή Λιαναρά, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της ΠOΣΠEPT και μέλος της επιτροπής Διεθνούς Επικοινωνίας της ΣEΣ.
Επίσης, με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν χθες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δύο χωρών, δημοσιοποιούν την απόφασή τους για διοργάνωση κοινής συναυλίας το καλοκαίρι σε ελληνικό νησί, ενώ ένα τρίτο σημείο αφορά τη συμβολή του INE- ΓΣEE σε ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Eυρωπαϊκή Ένωση καθώς επίσης και θέματα απασχολησης και κοινωνικής ασφάλισης.
Πάντως, με δηλώσεις του στην «K» ο πρόεδρος της ΓΣEE υπογράμμισε ότι κατά την παραμονή της στην Τουρκία, η αντιπροσωπεία δέχτηκε μία «επίθεση» φιλίας. Aυτο εκφράστηκε τόσο κατά τις συναντήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εργασίας της Τουρκίας, όσο και κατά τις επαφές με τον πρόεδρο της TOYPKIΣ κ. Mπαϊράν Mεράλ.
[Xριστίνα Kοψίνη]
 Τα γεγονότα από την wikipedia.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,  Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 01:40 Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.
Η κρίση έδωσε αφορμή στο Τουρκικό κράτος να θέσει ζήτημα των Γκρίζων ζωνών, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων. Παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά δεν αποδέχτηκε ποτέ την ύπαρξη τέτοιου θέματος, επικαλούμενη διάφορες διεθνείς συνθήκες.
Η κρίση επίσης κλόνισε την αξιοπιστία της νέας τότε ελληνικής κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, ειδικά όταν ο τελευταίος ευχαρίστησε δημόσια, μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, τις ΗΠΑ για το ρόλο τους στην αποκλιμάκωση των γεγονότων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου