Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης το 2011 υπερασπιζόταν τον ΣΥΡΙΖΑ που (και) η τότε κυβέρνηση κατηγορούσε για υποκίνηση επεισοδίων

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης  

“ Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης το 2011 δικαιολογούσε τους αγανακτισμένους: "Η πρόκληση αρχίζει απ' αυτόν που προκαλεί τον κόσμο" ”

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης δεν είναι απλώς ένας σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά. Είναι το δεξί χέρι, ο «σωματοφύλακας», ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τις εξελίξεις και την άποψη του πρωθυπουργού για τα θέματα κυβερνητικής πολιτικής και άσκησης της εξουσίας. Με λίγα λόγια δε λέει απλώς τη γνώμη του. Είναι στον στενό πυρήνα του κέντρου λήψης των αποφάσεων, άλλως πως το alter ego του Αντώνη Σαμαρά. Η άποψή του είναι και η άποψη του Αντώνη Σαμαρά.

Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, γόνος συντηρητικής οικογενείας, υιός στρατιωτικού, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, έχει να παινεύεται στο βιογραφικό του ότι υπήρξε κάποτε «αριστερός». Συνηθίζουν πολλές φορές τα παιδιά να πηγαίνουν κόντρα στους γονείς σε νεαρή ηλικία για να δείξουν ότι αντιδρούν στο «σύστημα». Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης δεν είναι ούτε ο πρώτος μα ούτε και ο τελευταίος που ακολούθησε το δόγμα «Εμείς για αλλού κινήσαμε και αλλού η ζωή μας πήγε». Ίσως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης να θεωρεί ως αντιστασιακή πράξη την επίσκεψη στις καφετέριες και τα πολυτελή μαγαζιά του Κολωνακίου. Αναφαίρετο δικαίωμά του βέβαια αλλά αυτό προφανώς παραπέμπει στην «Αριστερά» του Κολωνακίου. Μετά πάντως την "Αριστερά", ήρθαν το Δίκτυο 21 και η σκληρή Δεξιά. Μετά ήρθε η αξιωματική αντιπολίτευση και η διακυβέρνηση. Έχει ιδιαίτερο λοιπόν ενδιαφέρον να διαπιστώσει κανείς πως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης αντιμετώπιζε την αγανάκτηση του ελληνικού λαού ως σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως δεξί χέρι του πρωθυπουργού. Ίσως τότε ο κάθε ένας βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για το πως είναι δυνατόν οι πολιτικοί φορείς και τα συστήματα να υφαρπάζουν την ψήφο του ελληνικού λαού.  

Σε κάθε περίπτωση τον εξ απορρήτων του πρωθυπουργού τον διακρίνει αυτό που διακρίνει και τον Αντώνη Σαμαρά: Είναι και αυτός πρωταθλητής στις κυβιστήσεις. 

Τι έλεγε για το μεσοπρόθεσμο, τα μνημόνια και όσους τα ψηφίζουν σε συνέντευξη την άνοιξη του 2011

Την άνοιξη του 2011, πριν δηλαδή η ΝΔ στηρίξει την δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου και αρκετά πριν συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης σε συνέντευξή του σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό, έλεγε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τους προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που υπέγραφαν και ψήφιζαν τα μνημονιακά μέτρα: «Καταδικάζουμε, και καλά κάνουμε, όσους προπηλακίζουν, αλλά κάποιοι θα πρέπει να μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους και την πολιτική τους ιδιότητα», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους βουλευτές, οι οποίοι υπερψήφιζαν τα μνημόνια. «Βγαίνουν και μας λένε με 67 διαφορετικούς τρόπους ότι το μεσοπρόθεσμο είναι κακό, αλλά λίγες ώρες μετά πάνε και το ψηφίζουν, λέγοντας ότι πιέστηκαν. Τι θα πει πιέστηκαν οι βουλευτές και ψήφισαν αυτό που δεν ήθελαν; Δηλαδή δεν ψήφισαν κατά συνείδηση; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, αυτά πυροδοτούν εκρήξεις, κοινωνικές εκρήξεις. Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη, αν δεν σοβαρευτούν κάποιοι», έλεγε χαρακτηριστικά ο Χρύσανθος Λαζαρίδης για να συμπληρώσει το εντυπωσιακό «Η πρόκληση αρχίζει από αυτόν που προκαλεί τον κόσμο», δείχνοντας ξεκάθαρα προς τη μεριά του ΠΑΣΟΚ.

Έλεγε ακόμα ο Χρύσανθος Λαζαρίδης: «Όλες οι σταγόνες γεμίζουν το ποτήρι. Η τελευταία το ξεχειλίζει. Λοιπόν, εγώ δεν αναφέρομαι, ούτε καλύπτω κανέναν, ακόμη και όποιον προπηλακίζει αυτούς οι οποίοι όντως το προκαλούν. Και προφανώς δεν αναφέρομαι σε όλους. Υπάρχουν όμως μερικοί που προκαλούν. Ε, να το κόψουν!», για να προσθέσει ότι «Κοιτάξτε, δυστυχώς αυτό το κακό άρχισε. Ευτυχώς δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Ευτυχέστερα μπορούμε ακόμη να τα σταματήσουμε. Για να τα σταματήσουμε χρειάζεται να κάνουμε δύο πράγματα: Πρώτα - πρώτα, να εξηγήσουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι οι αγανακτισμένοι στην πλατεία είναι εντάξει. Όταν η αγανάκτηση φθάνει στον προπηλακισμό, αυτό είναι λάθος, πρέπει να σταματήσει, διότι δεν θα σταματήσει σε αυτόν που ενδεχομένως και προκάλεσε, θα πάει και παραπέρα. Αυτό λοιπόν πρέπει να το πούμε καθαρά. Από την άλλη πλευρά όμως, διάφοροι που έχουν μεγάλο στόμα και εύκολη γλώσσα και μικρή κρίση και δεν βουτάνε τη γλώσσα τους στο μυαλουδάκι τους πριν μιλήσουν, πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν και αυτοί ευθύνη».

Είναι προφανές ότι ως σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε τελείως διαφορετική άποψη από ότι έχει σήμερα ως alter ego του πρωθυπουργού. Όμως έχει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίζει κανείς ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος τοποθετεί σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός συνταγματικού τόξου, το 2011 υπερασπιζόταν το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της τότε κυβερνητικής προπαγάνδας η οποία ανέφερε ότι βρίσκεται πίσω από πράξεις βίας. 

Τι έλεγε για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην ίδια συνέντευξη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τι δήλωνε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, για τον ΣΥΡΙΖΑ, και την προσπάθεια που έκαναν κάποιοι, προκειμένου να τον συνδέσουν με τα φαινόμενα βίας και προπηλακισμού βουλευτών και θεσμικών παραγόντων του τόπου. Λέει χαρακτηριστικά ο Χρύσανθος Λαζαρίδης: «Ε, όπως απεδείχθη όχι. Διότι, όπως απεδείχθη ας πούμε – διότι κόντευα να το πιστέψω και εγώ - , ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει τέτοια πράγματα σε όλη την Ελλάδα. Και αποδείχθηκε σε 2 τουλάχιστον περιπτώσεις ότι πρωτοστατούσαν άτομα που δεν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπήρξαν ποτέ μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν όμως μέλη του ΠΑΣΟΚ».

Τι έλεγε για τον Θεόδωρο Πάγκαλο

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και για τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος πρόσφατα ισχυρίστηκε το εξωφρενικό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «τρομοκρατική οργάνωση». Εκείνη την περίοδο ο Θεόδωρος Παγκαλος κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, για τους προπηλακισμούς που δεχόταν. Έλεγε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης: «Αν είμαι σε ένα μέρος, όπου είναι ας πούμε ο κ. Πάγκαλος και ξεχυθούνε πάνω του να τον προπηλακίσουν, εγώ προσωπικά, που δεν έχω τα καλύτερα αισθήματα απέναντί του, θα προσπαθήσω να το αποτρέψω και ευτυχώς έχω ακόμη τις δυνάμεις να ρίξω και καμιά ψιλή για να τους σταματήσω τους θερμοκέφαλους. Εντάξει μέχρι τώρα; Από την άλλη πλευρά όμως, θα τον πιάσω, αφού τον γλυτώσουμε, θα τον πιάσω παράμερα και θα του πω, μεγάλε με τις κουταμάρες που λες μαζί σου θα φάνε ξύλο και οι δίκαιοι και οι άδικοι, γιατί το έχεις παρακάνει».

Μετά από όλα αυτά ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, έκανε μια στροφή 180 μοιρών, προσχωρώντας σε μια ακραία άποψη, η οποία προκάλεσε και το «άδειασμα» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι «εκτός συνταγματικού τόξου» και μάλιστα χωρίς να το τεκμηριώνει. Οι απεγνωσμένες κινήσεις του συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά δείχνουν πως η κυβέρνηση είναι σε κατάσταση πλήρους πανικού, έχοντας χάσει απόλυτα τον έλεγχο των εξελίξεων και της όποιας παρέμβασης σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου