Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο oρυκτός πλούτος της Ελλάδας μπορεί να σώσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία


Θυμάστε τον Γερμανό οικονομολόγο, πρόεδρο του ινστιτούτου Ifο του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος πρόσφατα σε άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, διαπίστωσε πολλά κοινά μεταξύ της Ελλάδας και της …Μογγολίας;  «Και οι δύο χώρες είναι αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΟΣΑ δεν ανήκουν στις ανεπτυγμένες του πλανήτη. Και στις δύο επικρατεί το χάος…» έγραψε μεταξύ άλλων.
Λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών δεν ασχοληθήκαμε μαζί του. Αλλά δεν τον ξεχάσαμε. Επειδή όταν διαβάσαμε το άρθρο μας γεννήθηκε το ερώτημα: Πρόκειται άραγε για μια συνήθη επίθεση εναντίον της Ελλάδας από έναν θιασώτη της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη, ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Και γιατί να διαλέξει την Μογγολία ως σύγκριση με την Ελλάδα; Τυχαίο κι αυτό;
Ανατρέξαμε λοιπόν στις σχέσεις της Γερμανία με την Μογγολία και ιδού τι ανακαλύψαμε:
Τον Οκτώβριο του 2011 η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Μογγολία. Με μια πρώτη ματιά, έγραφε τότε το Spiegel, η απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου να επισκεφθεί τη Μογγολία ακριβώς σε μια εποχή που η κρίση του χρέους της Ευρώπης ήταν πιο έντονη από ποτέ μπορεί να φαίνεται περίεργη. Αλλά σημαντικά οικονομικά συμφέροντα βρίσκονταν πίσω από το ταξίδι: Η χώρα της Κεντρικής Ασίας έχει πρώτες ύλες που η βιομηχανία της Γερμανίας χρειάζεται απεγνωσμένα .
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία εταιρικής σχέσης. Η συμφωνία υπόσχεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα υπάρχουν όρια σχετικά με την ποσότητα των πρώτων υλών που θα προμηθεύει η Μογγολία στη Γερμανία. Η Μογγολία, από την πλευρά της , θέλει να επωφεληθεί από την προσφορά διασφαλίζοντας ότι οι πρώτες ύλες υποβάλλονται σε επεξεργασία στη χώρα. «Έχουμε τις πρώτες ύλες και η Γερμανία έχει την πιο σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Sukhbaatar Batbold , ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη της Μέρκελ ως ιστορική. Η Μέρκελ υποσχέθηκε ότι η Γερμανία είχε την πρόθεση να συνεχίσει την «μακροπρόθεσμη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη» (σας θυμίζει τίποτα;)

Η Μογγολία έχει τεράστια κοιτάσματα χαλκού, χρυσού, αργύρου και ουρανίου. Η χώρα έχει επίσης μεγάλα αποθέματα σπάνιων γαιών, ακριβά μέταλλα που είναι σε ζήτηση σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Γερμανικές εταιρείες έχουν εκφράσει ανησυχία σχετικά με την πρόσβαση σε σπάνιες γαίες, ιδίως λόγω της Κίνας, η οποία κυριαρχεί στην αγορά και έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές τους.
Χωρίς σχεδόν καθόλου δικούς της φυσικούς πόρους, η Γερμανία εξαρτάται από εταιρικές σχέσεις με άλλες χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη πρόσβαση των περιορισμένων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, η εμπορική συμφωνία με τη Μογγολία είναι ένα σημαντικό βήμα. Η επίσκεψη της Μέρκελ μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία” έγραψε τότε η Die Welt.
Τα σπάνια μέταλλα  στην Ελλάδα μπορούν να σώσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Και να τι έγραψε στις 26/4/2012 το Bloomberg:
Τα μέταλλα σπάνιων Γαιών στην Ελλάδα και στις σκανδιναβικές χώρες θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να σώσουν  την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης και τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών ειδών από τις αβέβαιες εισαγωγές, δήλωνε μια ομάδα γεωλόγων πριν από ένα χρόνο. Ενώ η Ευρώπη είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες, τα στοιχεία των οποίων χρησιμοποιούνται για μπαταρίες και την παραγωγή μαγνητών, οι ηγέτες δεν έχουν δείξει την πολιτική βούληση να τα αξιοποιήσουν, σύμφωνα με τον Friedrich Wellmer, πρώην πρόεδρος της Γεωλογικής Επισκόπησης της Γερμανίας. Οι επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών στη Βιέννη ζήτησαν μία πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Δεν είναι ότι τα στοιχεία δεν υπάρχουν στην Ευρώπη», δήλωσε ο Wellmer, ο οποίος είναι πρόεδρος της αειφόρου διαχείρισης στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Γαλλίας. «Έχει γίνει ακόμη πιο απαράδεκτη κοινωνικά η εξόρυξή τους». Οι σπάνιες Γαίες, τα 17 χημικά παρόμοια στοιχεία, χρησιμοποιούνται σε προϊόντα της Apple Inc, όπως τα  iPod, οι τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης και τα υβριδικά αυτοκίνητα. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία εισάγει πάνω από το 90% από τις ανάγκες της σε σπάνιες Γαίες, καταναλώνει περίπου το ένα τρίτο των 70.000 τόνων του υλικού που χρησιμοποιείται σε ετήσια βάση.
«Η Ευρώπη στηρίζεται σε φυσικούς πόρους είτε μας αρέσει είτε όχι», δήλωσε ο Richard Herrington, καθηγητής Ορυκτολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.«Χρειάζεται μόνο μια πολιτική ή οικονομική κρίση να ασκηθεί πίεση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Αυτό είναι που βλέπουμε τώρα».
Καταγγελία στον ΠΟΕ

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι θα παρέμβει σε περίπτωση έλλειψης υλικών των σπάνιων Γαιών σε ηλεκτρονικά που χρησιμοποιούνται στην άμυνα και κινητήρες, δήλωσε στις 9 Απριλίου του 2012 ο Brett Lambert, αξιωματούχος του Πενταγώνου, αρμόδιος για τη βιομηχανική πολιτική. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο των μετάλλων, επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές το 2010 και οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν προκαλέσει το πλαίσιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Η επαναλειτουργία των εγκαταλελειμμένων ορυχείων στην Ελλάδα και την Αλβανία, μαζί με τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στη Φινλανδία, θα ανακουφίσει το πρόβλημα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, σύμφωνα με τον Herrington, ο οποίος προτείνει την υποχρεωτική σήμανση για την προειδοποίηση πρώτων υλών των χρηστών σχετικά με την προέλευση των προϊόντων τους.
«Η Toyota συνεργάζεται με εταιρείες εξόρυξης», δήλωσε ο Nick Arndt, γεωλόγος στο Joseph Fourier της Γαλλίας Πανεπιστήμιο. «Δεν είναι σαφές γιατί οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν το κάνουν αυτό». Η Toyota Tsusho, η εμπορική εταιρεία της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ασίας, υπέγραψε συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο για την επιτάχυνση της παραγωγής των σπάνιων γαιών με την καναδική μεταλλευτική εταιρεία Matamec Explorations Inc, για την αγορά όλης της παραγωγής από το ορυχείο Kipawa. Στις 4 Δεκεμβρίου, η Korea Resources Corp, ως επικεφαλής μιας ομάδας κορεατικών εταιρειών, έκανε μια συμφωνία με την Frontier Rare Earths με έδρα το Λουξεμβούργο  για την ανάπτυξη των ορυχείων της στη Νότια Αφρική.
http://www.bloomberg.com/news/2012-04-26/greek-nordic-rare-earths-could-save-european-industry.html
Βασίλης Ζήσης

 http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου