του Βασίλη Στοϊλόπουλου
Ι. Η εμπνευσμένη γελοιογραφία του Δ. Χατζόπουλου («Καθημερινή», 1-12-2019) εξαιτίας των σοβαρότατων προβλημάτων που δημιουργεί στη χώρα μας ο πρόσφατος «τουρκολιβυκός εναγκαλισμός» με «ορεκτικό» την ελληνική ΑΟΖ, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα ένα ερώτημα: «Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Καντάφι;» τον Οκτώβριο του 2011.
Η απάντηση είναι απλή: Για ν΄ αποτραπεί το «αφρικανικό του όνειρο». Την υλοποίηση δηλαδή μιας αφρικανικής νομισματικής ένωσης που έθετε σε θανάσιμο κίνδυνο κυρίως την γαλλική παρουσία στην Αφρική. Και η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί άμεσα μέσω τριών θεσμικών οργάνων:
- Πρώτον, την ίδρυση της Αφρικανικής Τράπεζας Επενδύσεων,
- δεύτερον τη δημιουργία ενός Αφρικανικού Νομισματικού Ταμείου, με λιβυκά κεφάλαια ύψους 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων και
- τρίτον την ίδρυση της Αφρικανικής Κεντρικής Τράπεζας για τη θέσπιση ενός κοινού αφρικανικού νομίσματος. Για την κεφαλαιοποίηση αυτών των ιδρυμάτων θα χρησιμοποιούνταν τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία είχε παγώσει η κυβέρνηση Ομπάμα. Επίσης, γι ‘αυτό το γιγάντιο πρόγραμμα ήταν διαθέσιμα και 144 τόνοι χρυσού, αξίας έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και τα αποθέματα αργύρου περίπου της ίδιας αξίας, που είχε συσσωρεύσει ο Καντάφι.
Η ανατροπή και η δολοφονία του Καντάφι, σε αγαστή συνεργασία Δυτικών και Αραβικού Συνδέσμου, έχει βυθίσει σήμερα τη Λιβύη σ΄ ένα μακρόχρονο, εμφυλιοπολεμικό χάος, έσπασε το «λιβυκό τείχος» που συγκρατούσε τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική, ενώ μπήκε και ισχυρός φραγμός στη χειραφέτηση των αφρικανικών κρατών. Εξυπακούεται ότι με την καταστροφή της κρατικής υπόστασης της Λιβύης εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος και ο γιγαντιαίος θησαυρός σε χρυσό και ασήμι που προορίζονταν για το «αφρικανικό όνειρο» της απεξάρτησης από τα σύγχρονα ιμπεριαλιστικά δεσμά.
Περισσότερα, Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Καντάφι; «Άρδην» τχ. 107-8.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου