Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Προσοχή, διαβάστε το! Στο Ιντλίμπ παίζεται η συνοχή, η εδαφική ακεραιότητα και η επιβίωση της Τουρκίας...

Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο τίτλος είναι κατά λέξη δήλωση που έκανε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, των γνωστών Γκρίζων Λύκων, που αποτελεί στην αυθεντική φωνή του βαθέος κράτους. Και η δήλωση αυτή έγινε μετά την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών από πλευράς της Ρωσίας, μετά από μια παύση 22 ημερών, και των σφοδρών πυρών πυροβολικού από πλευράς του συριακού στρατού. Το σκεπτικό του Μπαχτσελί είναι ότι αν η Τουρκία «χάσει» το Ιντλίμπ, όπου εκτός από τους 70.000 τζιχαντιστές τρομοκράτες που μισθοδοτούνται από την Τουρκία υπάρχουν και περίπου 7.000 Τούρκοι στρατιώτες και μυστικοί πράκτορες, σε δώδεκα παρατηρητήρια-φρούρια που χτίστηκαν με βάση τη συμφωνία της Αστάνας για δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης, θα χάσει και το Αφρίν και την περιοχή Αλ Μπαμπ - Τζαραμπλούζ.
Για να αντιληφθούμε καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και στο συγκεκριμένο θέμα, ας ακούσουμε τη φωνή ενός Τούρκου αρθρογράφου, του Αχμέτ Τακάν (εφ. «Yeni Çağ»), ο οποίος επίσης απηχεί τις απόψεις του βαθέος κράτους:
Στο συριακό σκέλος της χρεοκοπημένης εξωτερικής μας πολιτικής, είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Σήμερα, Παρασκευή 7/9, όλοι περιμένουμε τις δηλώσεις Ερντογάν, Πούτιν, Ρουχανί μετά την συνάντησή τους στην Τεχεράνη. Σίγουρα θα τους δούμε να χαμογελάνε, όμως η κατάσταση δεν είναι καθόλου για χαμόγελα. Θα παίξουν και οι τρεις θέατρο, με την πλήρη σημασία της λέξης. Αυτές οι τρεις χώρες, έχουν η κάθε μια τα δικά τους σχέδια και οι επιδιώξεις τους δεν συμπίπτουν στο θέμα του Ιντλίμπ. Εμείς δε έχουμε επιπλέον και το πρόβλημα με το PKK/YPG.  Όλες οι «ισλαμιστικές» τρομοκρατικές ομάδες που δρούσαν στη Συρία, και με τη δική μας παράκληση, στριμώχτηκαν στο Ιντλίμπ, στα σύνορά μας, στην Αντιόχεια (Χατάι). Από την αρχή φαινόταν ότι θα φθάσουμε εδώ. Για να εξευμενίσουμε την κοινή μας γνώμη, χτίσαμε δώδεκα παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ.
Πριν από την τριπλή σύνοδο στην Τεχεράνη, η Ρωσία άρχισε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ. Να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι όλα αυτά γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως με τις ΗΠΑ. Με τον καιρό θα αποκαλυφθεί ότι ανάμεσα στις δυνάμεις που απελευθέρωσαν το Ιντλίμπ, είναι και τμήματα του PKK/YPG, κάτι για το οποίο προειδοποιήσαμε από αυτήν την ...
Η συνέχεια του άρθρου στο Πόντος Νιούζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου