Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Κάτω το χέρι από τους γέρους



του Νίκου Καραβέλου*

Απευθύνω έκκληση προς την κυβέρνηση. Ευχή και κατάρα:
«Μην υποτιμάτε τους γέρους

Ο γέρος είναι πρόσωπο ιδιαίτερο, παράξενο, απρόβλεπτο και συνεχώς μεταμφιεζόμενο. Όποιος πει ότι ξέρει τον γέρο, δεν ξέρει τίποτα.
Δύο είδη ανθρώπων μας είναι παντελώς άγνωστα ανά τους αιώνες: οι γέροι και οι γυναίκες.
Αφήνουμε όμως τις γυναίκες για άλλη φορά.
Τώρα θα μας απασχολήσουν οι γέροι.
Ο γέρος, λοιπόν, δεν έχει μπέσα. Τον περιμένεις στον Βορρά και σου βγαίνει στην Παταγονία.
Νομίζεις ότι πεθαίνει, σου λέει πως μαζεύει υπογραφές για το αιώνιο ταξίδι και την άλλη στιγμή σου ζητάει μουσακά!

Απρόβλεπτοι οι γέροι. Αναπάντεχοι!

Οι σκέψεις αυτές μας ήρθαν στο νου, διαβάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μας κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με «σεβασμό» είπε τα εξής:
«Αλλά το συγκεκριμένο μέτρο (ενν. περικοπή συντάξεων) θα εξηγήσουμε στην Κομισιόν ότι είναι ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό. Διότι αφορά στην προσωπική διαφορά και αφορά κάποια συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι σήμερα είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι.
Άρα η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μια μόνιμη περικοπή. Θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα έχει καμία επίπτωση στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» (εννοεί ο άνθρωπος ότι οι γέροι θα πεθάνουν σύντομα και έτσι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα).

Πόσο αφελής, πόσο βαθιά νυχτωμένος!
Δεν αναφερόμαστε στην πιθανή απρέπεια των λόγων του. Δεν μας αφορά. Έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να λέει ό,τι πιστεύει.
Εμάς μας αφορά πως ο άνθρωπος αυτός δεν έχει ιδέα τι σημαίνει γέρος. Έχει την εντύπωση πως οι γέροι πεθαίνουν πριν από τους νέους. Πως θα πεθάνουν πριν από τον ίδιο.
Αμ δε! Όποιος ξεγράφει γέρο, ξεγράφει τον εαυτό του!
Επαναλαμβάνουμε: περιμένεις τον γέρο στο Βλαδιβοστόκ και σου βγαίνει στο Στενό του Μαγγελάνου.
Για να προστατέψουμε, λοιπόν, τον κ. Πρωθυπουργό, θα του υπενθυμίσουμε τις αστείρευτες δυνατότητες αυτής της τρομερής κατηγορίας πολιτών, των γέρων, που έχουν τη δύναμη να αυτονομούνται ακόμα κι από την ηλικία τους.
Κατ’ αρχάς, η λέξη «γέρος» τονίζεται στην παραλήγουσα, όταν όμως τονιστεί στη λήγουσα μετατρέπεται στη λέξη «γερός» με τις εντεύθεν συνέπειες. Επομένως, η δύναμη και η αδυναμία τους απέχουν μόλις ένα σημείο στίξης!
Κατά δεύτερον, η συμβουλή μας στηρίζεται στα διδάγματα της κοινής πείρας.
Ακούστε, λοιπόν, τι συνέβη κάποτε στον χώρο των δικαστηρίων, που αποδεικνύει περίτρανα τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει κάποιος όταν υποτιμά τους γέρους.
Ήταν κάποτε ένας γέρος που κατηγορείτο για βιασμό. Ήταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Η Αποδεικτική διαδικασία είχε τελειώσει, η δίκη βρισκόταν στο στάδιο των αγορεύσεων.
Δικηγόρος του γέρου μία πανέμορφη συνάδελφος, η οποία αφού εξήντλησε τα εκ της δικογραφίας επιχειρήματά της, προσπάθησε να στηρίξει την πρότασή της για αθώωση του πελάτη της στα διδάγματα της κοινής πείρας και στα ζητήματα τα γνωστά στο Δικαστήριο.

«Κύριοι Δικαστές, είπε, για να επιτύχει ένας βιασμός χρειάζονται γερά μπράτσα. Είναι μπράτσα αυτά;» κι έπιασε τα ισχνά μπράτσα του γέρου που καθόταν αμίλητος στο εδώλιο.
Και συνέχισε:
«Ένας βιασμός, σεβαστό Δικαστήριο, χρειάζεται πόδια γερά, για να ακινητοποιήσεις το θύμα. Είναι πόδια αυτά;» κι έπιασε αυτή τη φορά τα πόδια του γέρου που άρχισε λίγο να ανησυχεί.
«Κι ακόμα, είπε, χρειάζεται γερή πλάτη. Είναι πλάτη αυτή;» κι ακούμπησε την πλάτη του γέρου που άρχισε πλέον να την κοιτάζει περίεργα.
«Θέλει σβέρκο γερό, κύριοι Δικαστές, που με δύναμη να συγκρατεί το θύμα του βιασμού. Είναι σβέρκος αυτός, κύριε Πρόεδρε;» κι έπιασε τον σβέρκο του γέρου που την κοιτούσε κατάματα.

«Και τελειώνοντας, κύριοι Δικαστές, είπε, θέτω και το εξής καίριο ερώτημα, το οποίο αποδεικνύει λογικά ότι ένας γέρος, όπως ο κατηγορούμενος εντολέας μου, δεν θα μπορούσε εκ των συνθηκών να έχει διαπράξει βιασμό.
Γιατί ο βιασμός, πέραν των ανωτέρω, απαιτεί κυρίως γερό πέος. Είναι πέος αυτό κύριοι Δικαστές, για να είναι δυνατή η διείσδυση;» κι έκανε να απλώσει το χέρι της αυτή τη φορά ανάμεσα στα πόδια του γέρου.

Τότε εκείνος, γεμάτος απελπισία και άγχος της σφύριξε:
«Κάτω τα χέρια! Έτσι που το πας θα χάσουμε τη δίκη

Μια φιλική συμβουλή προς τον αγαπητό κ.Πρωθυπουργό: Δεν μας ενοχλούν οι απόψεις σας, απλώς μην υποτιμάτε ποτέ τους γέρους, κυρίως στα επίμαχα σημεία!
*Ο Νίκος Ι. Καραβέλος είναι δικηγόρος και συγγραφέας -nkaravelos@gmail.com

 http://www.hereticalideas.gr/2018/09/kato-to-cheri-apo-tous-gerous.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου