Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Το 2017 η δημόσια περιουσία των Νορβηγών έβγαλε κέρδη 131 δις.


Είναι σαν να λέμε η μέση οικογένεια Νορβηγών κέρδισε 100.000. Δεν είναι ότι τα πήρε στο χέρι καθώς τα περισσότερα κέρδη ξανα-επενδύονται, αλλά η καταπληκτική κερδοφορία της δημόσιας περιουσίας εκεί θεμελιώνει την μελλοντική ασφάλεια και ευημερία του νορβηγικού λαού.
Στην Ελλάδα έχουμε επίσης δημόσια περιουσία, αλλά εδώ πληρώνουμε από την τσέπη μας για την συντηρήσουμε. Βλέπετε στην Ελλάδα έχουμε κοινωνική ευαισθησία και θεωρούμε ότι το δημόσιο πρέπει κυρίως να υπολογίζει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων - και όχι το χρήμα και το κέρδος όπως γίνεται στο ηθικά κατώτερο ιδιωτικό τομέα. 
Αλίμονο αν το ελληνικό κράτος αρχίσει να σκέφτεται όπως οι νεοφιλελεύθεροι ξένοι. Έτσι εμείς πληρώνουμε από την τσέπη μας για τις ζημιές των δημόσιων επιχειρήσεων, για τα ασφαλιστικά ταμεία τους, κοκ.

Βέβαια θα έλεγε κανείς ότι ακούγεται κάπως ανόητο κάποιος αντί να κερδίζει να πληρώνει για την περιουσία του. Αλλά εμείς είμαστε ανώτερος λαός και βάζουμε τον άνθρωπο πάνω από τους αριθμούς. Για την ακρίβεια βάζουμε τον κρατικοδίαιτο άνθρωπο πάνω από τον αριθμό των χρημάτων που μένουν στην τσέπη μας. Γι' αυτό εξάλλου πρώτο κόμμα στην χώρα μας είναι αυτό που παραβιάζοντας το μνημόνιο μονιμοποίησε τον ΕΝΦΙΑ - έτσι ώστε να πληρώνουμε όχι μόνο για την δημόσια αλλά και για την ιδιωτική μας περιουσία.

Τέλος, ισχύει ότι οι περιπτώσεις των δυο κρατών είναι διαφορετικές καθώς η δημόσια περιουσία στην Νορβηγία βασίζεται κυρίως στα κοιτάσματα πετρελαίου. Όμως η ουσιαστική διαφορά είναι στον τρόπο που τα δυο κράτη αξιοποιούν την δημόσια περιουσία τους, δηλαδή το ένα υπέρ του γενικούς συμφέροντος και μάλιστα μακροχρόνιου, και το άλλο υπέρ του συμφέροντος του πελατειακού/διαπλεκόμενου κατεστημένου. 
Οι Νορβηγοί έχουν την τύχη στο κράτος τους να βρίσκονται μεγάλα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Εμείς οι Έλληνες έχουμε την τύχη το κράτος μας να είναι ένα από τα καλύτερα τουριστικά οικόπεδα του πλανήτη, να είναι η είσοδος της Ευρώπης για το εμπόριο από Κίνα, να είμαστε η πιο προικισμένη χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πέρυσι οι Νορβηγοί κέρδισαν 317 δις. Εμείς τι κερδίσαμε από την δική μας δημόσια περιουσία; Λιγότερα ακόμα χρήματα στην τσέπη μας – αυτό κερδίσαμε. Π.χ. για την τιμή του ότι η ΔΕΗ ήταν δημόσια περιουσία πληρώνουμε κάθε χρόνο 600 εκ. ευρώ για τους συνταξιούχους της. Και ποιος ξέρει πόσα έχουμε πληρώσει συνολικά για τους 30δες συνταξιούχους της Ολυμπιακής. Για να καλύψουμε τις ζημιές του ΟΣΕ πληρώναμε ένα δις το χρόνο. Και αφήσαμε την τεράστια ακίνητη περιουσία του δημοσίου αναξιοποίητη και απροφύλακτη με τους επιτήδειους να βάζουν φωτιές και να την καταπατούν κλέβοντας από την δημόσια περιουσία άλλα δισεκατομμύρια.
Διανέλος Γεωργούδης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Δημιουργίας, ξανά!
blog: http://www.mnimonio.info
προσωπική σελίδα: http://bit.ly/fb-Dianelos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου