Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Υπέβαλαν τα ΣΕΒη τους

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος


Σε ένα διαγωνισμό παροχών προς τους βιομηχάνους επιδόθηκαν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας, στην ετήσια γενική συνέλευση των βιομηχάνων ο πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ, έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ δεσμεύσεων απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, επιχειρώντας να προσεταιριστούν την εύνοια της ηγεσίας του ΣΕΒ. Φοροελαφρύνσεις, κίνητρα, επιδοτήσεις, διευκολύνσεις, ενισχύσεις και κυρίως παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού, πλαισίωσαν τις εξαγγελίες Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθάρισαν ότι και μετά το τέλος του προγράμματος θα ακολουθήσουν δύσκολες μέρες για τα λαϊκά στρώματα.

Η επόμενη μέρα του 3ου μνημονίου «δεν θα τα αλλάξει όλα απότομα και θεαματικά, οι αλλαγές θα έρχονται βήμα το βήμα». Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί θα εφαρμοστούν. «Θα ήταν λάθος και ανοησία» αν κάποιος πιστεύει ότι «με το ημερολογιακό τέλος του μνημονίου» οι αγορές «θα μας δανείζουν με χαμηλά επιτόκια», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακολουθηθεί πιστά η δημοσιονομική πειθαρχία και το πρόγραμμα λιτότητας. Η χώρα δεν θα χάσει την μεταρρυθμιστική της «ορμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα έχει ήδη δεσμευθεί σε βαριά μέτρα μετά τη λήξη του 3ου προγράμματος. Οι νέες μειώσεις των συντάξεων και η δραστική μείωση του αφορολόγητου συνιστούν επί της ουσίας ένα τέταρτο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση». Ανέφερε από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης.

Μετά το πρόγραμμα θα παραμείνει η «αυξημένη εποπτεία» και η «αυστηρή τήρηση των ήδη ψηφισμένων μέτρων» , τόνισε από την πλευρά του και πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, συνυπογράφοντας την συμφωνημένη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας σε βάρος του λαού.

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει λοιπόν να συμβιβαστούν με τη φτώχεια, με τις νέες περικοπές των συντάξεων, με τους μισθούς πείνας.

Όμως για το κεφάλαιο, «λεφτά υπάρχουν».

Οι δεσμεύσεις του Τσίπρα…

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός απέναντι στους εκπροσώπους του ντόπιου κεφαλαίου, δεσμεύτηκε για:

  • Μείωση των φορολογικών βαρών με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών.
  • Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τα δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.
  • Παροχή κινήτρων προκειμένου η βιομηχανική παραγωγή να ανέλθει στο 12% του ΑΕΠ και στο 15% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
  • Διάθεση 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021 για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών και μεταποιητικών μονάδων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής τους.
  • Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
  • Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου τόσο για τις ανώνυμες εταιρείες όσο και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.
  • Νέο νόμο για τις ανώνυμες εταιρείες.
  • Απλοποίηση της νομοθεσία για το χειρισμό υποθέσεων οικονομικού ενδιαφέροντος.
  • Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
  • Παροχές για την υποστήριξη της εξαγωγικής τους δραστηριότητας και της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές.
  • Επιδοτήσεις για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων.

…και η πλειοδοσία του Μητσοτάκη

Στο ρεσιτάλ των παροχών προς τοςυ βιομηχάνους, πλειοδότησε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υποσχέθηκε:

  • Συνέχιση των μνημονιακών αντεργατικών μέτρων και πολιτικών. Χαρακτήρισε «παρενέργειες» που δημιουργούν πρόβλημα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας: «Της άνευ προϋποθέσεων επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας, της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και της αρχής της καθολικής υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών». Για τον Κυρ. Μητσοτάκη, «αυτό το τρίπτυχο καθιστούσε εξαιρετικά άκαμπτη την αγορά εργασίας» και επομένως η ΝΔ είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει αυτές οι ρυθμίσεις «να αναβιώσουν με τον τρόπο που τις σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση». Την εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών την βάφτισε «μια win-win συμφωνία μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών», ισχυριζόμενος: «Εμείς δουλεύουμε για να υπάρχουν νικητές και από τις δύο πλευρές του φράχτη»…
  • Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, στα μερίσματα και στον ΕΝΦΙΑ.
  • Διπλασιασμό της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και μείωση της φορολογίας σε επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία.
  • Διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών και χρεών των εταιρειών και πλήρης συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ για 5ετή παραγραφή.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Μέσω ενός ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων, με μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και στον τομέα της συμπληρωματικής σύνταξης, αλλά και της υγείας.
  • Αλλαγή στο πλαίσιο των βιομηχανικών περιοχών ώστε να ενθαρρύνουμε τη συγκέντρωση οικονομικής δραστηριότητας σε οργανωμένους υποδοχείς.
  • Εξασφάλιση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις μέσω μόχλευσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), σε συνδυασμό με τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Το χειροκρότημα των βιομηχάνων στο τέλος των ομιλιών, Τσίπρα και Μητσοτάκη, ήταν το επιστέγασμα στις προσπάθειες των δύο πολιτικών. Φαίνεται ότι δεν έδωσαν άδικα τα ΣΕΒη τους…

Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου