Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Αυτήν την αλήθεια δεν πρόκειται να την αλλοιώσει καμία προπαγάνδα - Ρέκλινγκ: Η Ελλάδα βρίσκεται 8 χρόνια σε Μνημόνιο γιατί το 2015 κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση

Ρέγκλινγκ: Eλάφρυνση χρέους μόνον αν η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις

«Βόμβα» από τον επικεφαλής του ESM: Η Ελλάδα βρίσκεται 8 χρόνια σε Μνημόνιο γιατί το 2015 κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση - Το καλοκαίρι του 2015 το Grexit είχε γίνει μια πραγματική πιθανότητα - Βέτο Ρέγκλιγκ σε αυτόματες ελαφρύνσεις χρέους: «Έχετε πάρει ήδη ελάφρυνση 10 δισ. το χρόνο»!
Η Ελλάδα έχει λάβει ήδη στήριξη και δεν χρειάζεται βραχυπρόθεσμα ελάφρυνση χρέους, τονίζει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και συνδέει ευθέως τις αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνση, με την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η χώρα με την 4η αξιολόγηση.
Με συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Cinco Días της Ισπανίας, λίγες ώρες πριν το Eurogroup, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου πιστωτή της χώρας μας βάζει «πάγο» στα σενάρια για «αυτόματη» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με βάση την πορεία της Ανάπτυξης.
Όπως είπε ο κύριος Ρέγκλινγκ:
1. «Συζητάμε τώρα για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Δεν βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά είμαι βέβαιος ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είτε τον Ιούνιο είτε τον Ιούλιο».

Με άλλα λόγια, αποφεύγει να μιλήσει για «αποφάσεις» ως το καλοκαίρι και συνδέει την ελάφρυνση με την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

2. «Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Η χώρα έχει ήδη λάβει σημαντική ελάφρυνση του χρέους το 2012. Οι ιδιωτικοί πιστωτές πήραν το μεγαλύτερο κούρεμα στην ιστορία, περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, οι επίσημοι πιστωτές μείωσαν σημαντικά τους όρους πληρωμής. Αυτό βοηθά την Ελλάδα σήμερα. Εκτιμούμε ότι η ελάφρυνση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές μειώνει τις πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους από τον ελληνικό προϋπολογισμό κατά περίπου 10 δισ. Ευρώ ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ. Όλα αυτά έχουν ήδη συμβεί».

3. «Υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, βρισκόμαστε στη μέση της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Η τελική μας εκταμίευση στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από αυτό, η αναθεώρηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Θα πρέπει να εφαρμοστεί ένας μακρύς κατάλογος μεταρρυθμίσεων. Η ελάφρυνση του χρέους θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά η πρόοδος είναι ορατή στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη επέστρεψε, η δημοσιονομική κατάσταση είναι εντάξει, η ανταγωνιστικότητα είναι πίσω. Αλλά όπως είπα: Η διαδικασία μεταρρύθμισης πρέπει να συνεχιστεί στην Ελλάδα».

Οκτώ χρόνια σε μνημόνια λόγω της λάθους κατεύθυνσης του 2015

Ειδική περίπτωση χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ καθώς είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έμεινε σε πρόγραμμα γιοα οχτώ χρόνια. «Αυτό είναι ένα μεγάλο διάστημα, πολύ μεγαλύτερο από άλλες χώρες. Αλλά υπάρχουν αιτίες γι' αυτό. Μια από αυτές είναι γιατί η Ελλάδα κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση το πρώτο εξάμηνο του 2015» εξηγεί ο κ. Ρέγκλινγκ στη συνέντευξή του στην ισπανική Cinco Días.

«Τότε η κυβέρνηση πήρε πίσω αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα» πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM και προσθέτει: «Είχαμε δραματικές στιγμές το καλοκαίρι του 2015 όταν το Grexit είχε γίνει μια πραγματική πιθανότητα».

Κατά τον ίδιο «από τότε έχει σημειωθεί πρόοδος στη χώρα και τώρα υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει success story μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο».

Αν και επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει δημοσιονομικά πλεονάσματα εκτός από πρωτογενή πλεονάσματα για τρία χρόνια, εντούτοις τονίζει ότι «μένουν ακόμα αρκετά να γίνουν». «Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα των τελευταίων ετών προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπάρχει αρκετές πιθανότητες όταν βγει από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο, να γίνει success story όπως οι άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα» δηλώνει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ερωτηθείς για τις εκρεμμότητες ο Κλάους Ρέγκλινγκ επιμένει ότι «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει» κάνοντας λόγο για μια μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Όσον αφορά, τέλος, το θέμα του χρέους ο επικεφαλής του ESM αρχικά παρατηρεί ότι βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων υπενθυμίζοντας την ελάφρυνση του 2012 και το μεγαλύτερο haircut ιδιωτών πιστωτών. «Τώρα συζητάμε επιπρόθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Δεν είμαστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα είτε τον Ιούνιο είτε τον Ιούλιο».
 
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου