Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Απίστευτοι αριθμοί: 114 ΜΚΟ στη Λέσβο με 7.356 εθελοντές!

Σε απάντηση της υπ΄αριθμ. 4989/05-04-2018 Ερώτησης του βουλευτή Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, σχετικά με τον αριθμό και τη δράση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκτός του ΚΥΤ Μόριας, το συνερωτώμενο Υπουργείο Ναυτιλίας και  Νησιωτικής Πολιτικής απάντησε τα εξής:
«[…]Από τη Συντονιστική Επιτροπή Καταγραφής, Συντονισμού και Αξιολόγησης ΜΚΟ της Γενκής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία συστάθηκε με την ΚΥΑ των Αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 4151.4183/166/20-01-2016 (114 Β΄), στη νήσο Λέσβο έχουν καταγραφεί, από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι σήμερα, 114 ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται εκτός Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και 7.356 εθελοντές . Αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο (απασχολούμενο προσωπικό, προσωπικά στοιχεία, υλικοτεχνική υποδομή, οικονομικός – διαχειριστικός έλεγχος) των εν λόγω ΜΚΟ είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλοι, κατά περίπτωση, δημόσιοι φορείς».

«Θυμόμαστε όλοι την απάντηση του κ. Βίτσα, αλλά και στο παρελθόν του κ. Μουζάλα, στην εν λόγω ερώτηση. Συγκεκριμένα, αναφέρει το Υπουργείο Ναυτιλίας ως το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την εποπτεία των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκτός των κέντρων ενώ το ίδιο αποτελεί το καθ’ ύλην αρμόδιο για τις ΜΚΟ που δρουν εντός των κέντρων.
Σήμερα,  λάβαμε την απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο μεταθέτει την ευθύνη εποπτείας των ΜΚΟ τόσο εντός όσο και εκτός των ΚΥΤ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Τελικά, ποιος είναι αρμόδιος για το ζήτημα αυτό;

Προκαλεί μεγάλο προβληματισμό η ανεξέλεγκτη δράση των 114 ΜΚΟ και των 7.356 «εθελοντών» τους στο νησί μας και στα άλλα ακριτικά νησιά, ελλείψει παρουσίας του Κράτους όπως διαφαίνεται από τις απαντήσεις των δύο Υπουργείων. 

Μας εμπαίζουν ή πρόκειται για άλλο ένα δείγμα κακής πολιτικής; Τι αντίκτυπο έχουν τα ανωτέρω στην ασφάλεια των πολιτών, την κοινωνική μας συνοχή και την οικονομία του τόπου μας; 

Είναι ζητήματα τα οποία θα θέσω κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσα για το μεταναστευτικό την ερχόμενη εβδομάδα, όταν αυτή προσδιοριστεί», σχολίασε ο κ. Αθανασίου.

lesvosnews



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου