Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος τα τατουάζ;


Μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος τα τατουάζ;
Η μόδα των τατουάζ εξαπλώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Πολλά από τα μελάνια που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ, είναι κατασκευασμένα από μέταλλα.
Για παράδειγμα το μπλε μελάνι είναι κατασκευασμένο από κοβάλτιο και αλουμίνιο και το κόκκινο περιέχει θειούχο υδράργυρο.
Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα τατουάζ μπορεί να τραυματίσει το δέρμα, ενισχύουν την υποψία για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος μετά από την
εφαρμογή της δερματοστιξίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ariel Ostad, βοηθού καθηγητή κλινικής δερματολογίας στο NYU, στους New York Times, το τατουάζ είναι απίθανο να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη, καθώς περιορίζεται στα μακροφάγα κύτταρα του δέρματος, των οποίων η «δουλειά» είναι να απορροφούν ξένα υλικά.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι πιθανότερο οι περιπτώσεις καρκίνων του δέρματος σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε δερματοστιξία, να έχουν ξεκινήσει από κάποια κρεατοελιά η οποία δεν ήταν εμφανής κάτω από τα χρώματα του τατουάζ.
Ο Δρ Ariel Ostad δεν είναι κατηγορηματικός στο αν τα τατουάζ συνδέονται με την έναρξη καρκίνου του δέρματος. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν ένας καρκίνος του δέρματος οφείλεται απλώς στη δερματοστιξία ή στην ύπαρξη μιας «ύπουλης» κρεατοελιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου