Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού -Τι είναι η Επανάσταση της Βαλτικής οδού

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού -Τι είναι η Επανάσταση της Βαλτικής οδού [εικόνες]
Σήμερα, 23 Αυγούστου η Εσθονία φιλοξενεί διεθνή διάσκεψη για την ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού στο Ταλίν.
Πρόκειται για την εκδήλωση στην οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να παραστεί με το επιχείρημα ότι τα κομμουνιστικά καθεστώτα δεν διέπραξαν εγκλήματα. Μάλιστα, ο κληθείς υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έστειλε επιστολή στις αρχές της Εσθονίας για τους λόγους της απουσίας του. Πρόκειται για την μοναδική ευρωπαϊκή κυβέρνηση η οποία δεν αναγνωρίζει μια Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και αρνείται να παραστεί σε εκδηλώσεις που στηρίζει το Ευρωπαϊκό
κοινοβούλιο.
Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης «πυροδότησε» μία νέα πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ, στην οποία ενεπλάκη και η εφημερίδα «Αυγή», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πώς και γιατί επιλέχθηκε η 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού
Στις 2 Απριλίου 2009 το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον απολυταρχισμό και κάλεσε τις χώρες μέλη να ορίσουν την 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμούγνωστή και ως «Ημέρα της Μαύρης Κορδέλας» (Black Ribbon Day).
Η 23η Αυγούστου επελέγη γιατί την ίδια ημέρα το 1989 μια ανθρώπινη αλυσίδα η οποία ξεκινούσε από το Βιλνιούς ως το Ταλίν, περνώντας από την Ρήγα (560 χλμ μήκος) σχηματίστηκε για να διεκδικήσει την ανεξαρτησία των βαλτικών χωρών από τον σοβιετικό ζυγό.


Περίπου 1,5-2 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδήλωση η οποία προκάλεσε την σκλήρυνση της στάσης της Μόσχας απέναντι στις βαλτικές δημοκρατίες. Η διαδήλωση αποκαλείται Βαλτική Οδός και έμεινε στην ιστορία ως μια από τις σημαντικότερες σελίδες της.


Οι κάτοικοι των τριών βαλτικών χωρών επέλεξαν να διαδηλώσουν εκείνη την ημέρα (23 Αυγούστου 1989) γιατί ήταν η επέτειος 50 χρόνων από την γερμανο-σοβιετική εκεχειρία. Ηταν η μέρα που υπεγράφη το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, δηλαδή το Σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Χιτλερικής Γερμανίας, το 1939. Το Σύμφωνο υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης και της ναζιστικής Γερμανίας και καθόριζε το μοίρασμα των εδαφών που βρίσκονταν ανάμεσα στα σύνορα των δύο χωρών και παρέδιδε (παράνομα) στην σοβιετική δικαιοδοσία και τις τρεις βαλτικές χώρες.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανεξαρτησία της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας από τον σοβιετικό ζυγό αποκαλούνται Επανάσταση του Τραγουδιού.

Το βασικό τραγούδι αυτής της μη αιματηρής επανάστασης, ένα τραγούδι που γράφηκε σε πολλές γλώσσες και από πολλούς καλλιτέχνες, έγινε ο Υμνος των Βαλτικών χωρών. Αυτό το τραγούδι άλλαξε τον τότε κόσμο με τον στίχο : Atmostas Baltija, atmostas Baltija, Lietuva, Latvija, Igaunija ! - Ξυπνήστε χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία! Πρόκειται για ένα τραγούδι με ποιητικά λόγια που σφράγισε τις τρεις χώρες της βαλτικής θάλασσας με το εμπνευσμένο και ειρηνικό του μήνυμα.



Την ίδια ημέρα, εκδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν σε 40 πόλεις του δυτικού κόσμου. Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούσαν μαύρες κορδέλες σε ένδειξη πένθους για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού.
Τι θα γίνει στο Ταλίν
Από τότε, το 2009 δηλαδή, διεθνείς εκδηλώσεις έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στις 23 Αυγούστου 2017 η Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων θα γίνει στο Ταλίν της Εσθονίας, αφού η Εσθονία έχει την προεδρία της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
@Shutterstock
Ως είθισται, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ και θα συνεχιστούν με τελετή μνήμης στην  Freedom Square του Ταλίν για την νίκη στον Β παγκόσμιο πόλεμο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ξεκινήσει το διεθνές συνέδριο με ομιλίες των Tunne Kelam (ευρωβουλευτής), Anna Kaminsky (Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, Germany), Andres Kasekamp (University of Toronto, Canada), Igor Caşu (State University of Moldova) και Bartosz Dziewanowski-Stefańczyk (European Network Remembrance and Solidarity). Την συζήτηση θα συντονίσει ο Olaf Mertelsmann (University of Tartu, Estonia).
Το ίδιο βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Communism in its Time», την οποία διοργανώνει ο γερμανός Gerd Koenen και θα ακολουθήσει δείπνο.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Εσθονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης της Εσθονίας.

Στο Ταλίν, στις 27-30 Αυγούστου θα γίνει και η 29η Διεθνής Διάσκεψη της Βαλτικής Οδού. Εκεί, δεν θα βρεθούν μόνο οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής αλλά όλου του κόσμου. Η ανακοίνωση της Διάσκεψης αναφέρει πως αναμένονται εκπρόσωποι κρατικών και διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ και ιδιωτικών εταιρειών, επιστημόνων και ανθρώπων των ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου