Τα περί απομόνωσης των εθνικιστών στην Κύπρο» του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος ενώ συμφωνούμε ότι σε επίπεδο παρουσίας κομίζει με την ευπρέπειά του κάτι καινούργιο στο επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού στην ελληνική πολιτική ζωή, χρήζουν σχολιασμού, διότι στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων της--- χώρας, ο αρχηγός του «Ποταμιού», εμφανίζει μια απίστευτα φαιδρή ταύτιση με τις πιο αφελείς προσεγγίσεις, τις οποίες ιστορικά πλήρωσαν ακριβά όσοι τις είχαν.
Ρε Σταύρο, πώς είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνεις τα επιχειρήματα που αναπτύξαμε για το τι συνεπάγεται η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Πώς είναι δυνατόν να μην βλέπεις ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας; Ακόμα κι αν δεν πιστεύεις ότι τελικά αυτό θα γίνει, πώς δεν αντιλαμβάνεσαι την ανάγκη να διασφαλιστεί η Κύπρος έναντι του «κακού σεναρίου»; Εάν όπως ακούγεται -μπορείς να το διαψεύσεις- θεωρείς πως η Τουρκία θα πρέπει να πάρει ένα μερίδιο από τον
πλούτο υδρογονανθράκων της Α----νατολικής Μεσογείου, εάν, το τονίζουμε, τότε βρες το κουράγιο και πες ότι η ελληνική πλευρά, κατά τη γνώμη σου, θα πρέπει να πάει στην Τουρκία και να προτείνει ένα 20-35% επί παραδείγματι, παντού, ώστε να ξεμπλοκάρει πολιτικά το θέμα.
Και όταν έρθει η Τουρκία και σου απαντήσει ότι θέλει 50%, έστω διαπραγματευτικά για να πέσει στο 40% αργότερα, έλα πάλι να μας πεις ότι δεν ξέρουμε τι λέμε! Όλοι θέλουμε ειρήνη στην Κύπρο.
Παράδοση της νήσου στην Τουρκία δεν θέλουμε, αλλά και να επιτρέψουμε την απίστευτη ηλιθιότητα της αποδοχής διάλυσης ενός κράτους που με αίμα κέρδισαν οι Κύπριοι κατά την αποαποικιοποίηση! Και όλα αυτά για να θεωρείς εσύ και όχι μόνο, ότι ξαφνικά όλοι στην Κύπρο θα ζήσουν ειρηνικά, χωρίς προβλήματα, κι εμείς που προειδοποιούμε για το απόλυτα λογικό και συμβατό με τα τουρκικά συμφέροντα σχέδιο που προωθεί η Άγκυρα – κι εμείς στην θέση τους περίπου τα ίδια θα κάναμε – δεν ξέρουμε τι λέμε. Κι εσύ δεν θεωρείς αυτονόητο να ζητήσεις από την Τουρκία να παραχωρήσει στους Κούρδους όσα ζητά από τους Ελληνοκύπριους για τους Τουρκοκύπριους και μετά να συζητήσουμε…
Σταύρο, το θέμα είναι όπως οι Τούρκοι υπερασπίζουν τα συμφέροντά τους να βρεθούν πολιτικοί να το κάνουν και για την Ελλάδα και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Όχι με τον απαράδεκτο τρόπο που το κάνει ο ισλμοφασισμός του Ερντογάν στην Τουρκία, αφού συμφωνούμε πως μια εξωτερική πολιτική θα πρέπει να έχει κάποιες αρχές και κάποια όρια. Παρεμπιπτόντως, θα σε ήθελα πιο επιθετικό στις δηλώσεις σου για τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα πριν μιλήσεις για «εθνικιστές» στην Κύπρο, καλυπτόμενος πίσω από τους γνωστούς ψυχοπαθείς, «συγγενείς» των αντίστοιχων Ελλαδιτών. Για να σε καταλαβαίνουμε καλύτερα μετά και στα υπόλοιπα. Μη θεωρείς αγαπητέ Σταύρο ότι έτσι θα εμφανιστείς ως «περιστέρι» και οι υπόλοιποι ως «γεράκια». Δεν χρειάζεται να είσαι φορέας ιδεοληψιών περί ειρηνισμού για να καταλαβαίνεις ότι όλα αυτά τα «παιδάκια» που μιλούν για «περήφανη εξωτερική πολιτική» την εννοούν όπως κάποια παιδάκια στην ηλικία της εφηβείας που μετρούν κάτι πάνω σε τραπέζι…
Διότι όταν όλες οι χώρες της περιοχής αποκτήσουν από έναν ηλίθιο στην εξουσία που θα λέει τα ίδια, εάν από την εσωτερική πολιτική στόχευση περάσει στην πράξη, τότε θα τιναχθούν όλα στον αέρα και το τακτικό πλεονέκτημα στη ζούγκλα ξέρεις ποιος θα το έχει. Όλοι τα καταλαβαίνουμε Σταύρο αυτά, ηρεμία και πρόοδο για τον τόπο και τα παιδιά μας θέλουμε. Αλλά δεν μπορούμε να καθόμαστε αδιάφοροι όταν ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να τερματίζει τα κοντέρ της αφέλειας και να μοιάζει θύμα χειραγώγησης, κι εσύ αντί να πατάς φρένο, να ανακαλύπτεις «εθνικιστές» που σαμποτάρουν τη συμφωνία στην Κύπρο, χωρίς να μπαίνεις στον κόπο να απαντάς επί της ουσίας στα επιχειρήματα που θέτουμε, όσοι διαφωνούμε.
www.defence-point.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου