Του Νίκου Φιλιππίδη
Σε νοσοκομεία της Αθήνας καθημερινά διανομείς διαφημιστικών φυλλαδίων ιδιωτικών εταιρειών διακομιδής ασθενών, δίνουν μάχη για το ποιο έντυπο θα επικρατήσει. Όταν διανέμει ένας τα δικά του, μαζεύει και πετάει στα σκουπίδια τα φυλλάδια του συναδέλφου. Λίγο μετά έρχεται τρίτος διανομέας, ο οποίος με γρήγορες κινήσεις μαζεύει των συναδέλφων του για να μείνουν τα δικά του.
Αυτά συμβαίνουν στο εθνικό σύστημα υγείας, εκεί που οι τηλεοράσεις στους θαλάμους των ασθενών έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, προκειμένου να κερδίζουν νοικιάζοντας χωρίς παραστατικά, ιδιώτες, συσκευές τηλεοράσεων με την εβδομάδα.
Σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου, σε τοπικό γραφείο συγκοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών, οι ιδιώτες «διεκπεραιωτές» (έτσι τους αποκαλούν) όχι απλά δραστηριοποιούνται ανενόχλητοι, αλλά παράγουν έργο συμπληρωματικό, μάλλον «πολύτιμο», αλλά σίγουρα έναντι οικονομικού ανταλλάγματος στους πολίτες (προφανώς χωρίς παραστατικά). Σε ένα από αυτά τον τελευταίο μήνα παρατηρείται το φαινόμενο, λόγω της απουσίας του αρμόδιου υπαλλήλου, ο τοπικός «διεκπεραιωτής» όχι απλά «διεκπεραιώνει» αλλά έχει εγκατασταθεί πίσω από τον γκισέ της υπηρεσίας. Όχι σε κάποιο γραφείο ορόφου αλλά στο ισόγειο δίπλα στην κεντρική είσοδο. Ούτε λόγος για την πρόσβαση του εν λόγω επαγγελματία και των συναδέλφων του στα αρχεία της υπηρεσίας. Όπως καταγγέλλεται είναι και ελεύθερη και ανεμπόδιστη.
Σε τρίτη, κρίσιμη για τον έλεγχο της αγοράς εργασίας, υπηρεσία, το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την παράδοση σε «παρασιτικά» συμφέροντα βασικών υπηρεσιών του Κράτους. Στην εν λόγω υπηρεσία για την οποία μιλάει συχνά η αρμόδια υπουργός, ενόψει και των ελέγχων στα νησιά τους θερινούς μήνες (έχει εξαγγείλει 4.000 ελέγχους!), δεν έχουν λάβει ούτε προκαταβολή επιδότησης για την αγορά των απαραίτητων αναλώσιμων (καύσιμα κλπ.), ενώ τα περιθώρια πίστωσης ή δωρεάς έχουν εξαντληθεί από τους ιδιώτες συνεργάτες τους. Στις συνεχείς ενοχλήσεις των εργαζομένων οι «αρμόδιοι» της κεντρικής υπηρεσίας δηλώνουν αναρμόδιοι.
Ίδια και χειρότερη η εικόνα και στις εφορίες. Με υπολογιστές του 2004 και pos του 2003, δίνουν οι υπάλληλοι τους την μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Τα εν λόγω περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα. Είναι ο κανόνας. Είναι η εικόνα ενός Κράτους «άρρωστου».
Σε κάθε λειτουργία του Κράτους, όπου δεν υπολειτουργεί, έχει στηθεί ένας παρα-μηχανισμός όπου η παραοικονομία βασιλεύει. Ιδιώτες όχι με υγιή και διαφανή τρόπο, αλλά «παρασιτικά» κερδοσκοπούν χωρίς έλεγχο. Όποιος πολίτης θέλει απλά να κάνει την δουλειά του ή να την κάνει γρήγορα τροφοδοτεί αυτός τον φαύλο κύκλο. Η κυβέρνηση επιλέγει να συγκρατεί τις δαπάνες ακόμα και στα πιο βασικά πράγματα και να υποκρίνεται ότι προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες.
http://www.liberal.gr/arthro/147200/apopsi/n-filippidis/kratos-dialumeno.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου