Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Τουρκία και Συρία φοβούνται για το Μεγάλο Κουρδιστάν – Οι Κούρδοι καθησυχάζουν

Τουρκία και Συρία φοβούνται για το Μεγάλο Κουρδιστάν – Οι Κούρδοι καθησυχάζουν

του Σάββα Καλεντερίδη από το infognomonpolitics.blogspot.gr
Οι ΗΠΑ και οι Κούρδοι του YPG έχουν συμφωνήσει και προετοιμάζουν την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους κράτους στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, το οποίο θα είναι μέρος και συνέχεια του υφιστάμενου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ και μέρος του υπό δημιουργία Μεγάλου Κουρδιστάν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Inside Syria Media.
Μάλιστα οι διαδικασίες για την ίδρυση του κράτους θα αρχίσουν αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ράκας και της περιοχής Τάμπκα.
Το δημοσίευμα που αναπαράγεται από τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν χαράξει τα σύνορα του Μεγάλου Κουρδιστάν, σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, και ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Κούρδοι του YPG είναι η μοναδική δύναμη που είναι σε θέση να κατανικήσει το Ισλαμικού Κράτους.
(Φωτ.: tradoc.smugmug.com)
Σε έκθεση την οποία επικαλείται το δημοσίευμα και την οποία έχουν συντάξει αξιωματικοί στρατηγιστές του στρατού των ΗΠΑ που υπηρετούν στη Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος (TRADOC) και συγκεκριμένα σε χάρτη όπου αναγράφονται τα επιχειρησιακά στοιχεία για την περιοχή του Σενκάλ, οι ένοπλες οργανώσεις YPG της Ροζάβα και YBS της περιοχής Σενκάλ, αποτελούν οργανικά στοιχεία του ΡΚΚ.
Πάντως, οι Κούρδοι του PYD και του YPG, απαντώντας στο εν λόγω δημοσίευμα δήλωσαν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η αναφορά σε ίδρυση κουρδικού κράτους στα εδάφη της Συρίας, τονίζοντας ότι ήδη έχουν ανακηρύξει την Ομοσπονδιακή Δομή της Βόρειας Συρίας και ότι πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη «Κουρδιστάν».
Υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία φοβάται –και δικαίως– ότι εάν ιδρυθεί ένα ακόμα κουρδικό κράτος στην συριακή επικράτεια, μετά από αυτό που ήδη υφίσταται στο βόρειο Ιράκ, αυτό θα δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις για τη δημιουργία του τρίτου και μεγαλύτερου κουρδικού κράτους στην τουρκική επικράτεια, όπου κατοικούν 15-20 εκατομμύρια Κούρδοι.
  • Τελευταία βήματα πριν από την απελευθέρωση της Ράκας
    Με κόκκινο σημειώνεται ο συριακός στρατός, με κίτρινο οι κουρδικές δυνάμεις και με γκρι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (φωτ.: Σ. Καλεντερίδης)
Οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της Ράκας αναφέρουν πως βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της οιωνεί πρωτεύουσας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια ώρα εντείνονται οι προετοιμασίες για την εκδίωξη των τζιχαντιστών και από την περιοχή της Ντερ αζ Ζορ που πολιορκείται από το 2014, από τους τζιχαντιστές.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει μειωθεί η μαχητική ικανότητα και έχει πληγεί το ηθικό των τζιχαντιστών.
Εξάλλου είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), τη ραχοκοκαλιά των οποίων αποτελούν οι Κούρδοι του YPG, απελευθέρωσαν την αεροπορική βάση Τάμπκα, θέτοντας ταυτόχρονα σχεδόν στο σύνολό του το συγκρότημα του ομώνυμου φράγματος.
(Χάρτης: Σ. Καλεντερίδης)
Χθες, κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι βομβαρδισμοί της συμμαχικής αεροπορίας αλλά και των πυροβόλων των 155 χιλιοστών του στρατού των ΗΠΑ, που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή, για υποστήριξη των επιχειρήσεων, κατάστρεψαν μέρος του φράγματος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός και να αρχίσει η εκκένωση της πόλης Αλ Θάουρα, που βρίσκεται δίπλα και νοτίως του φράγματος αλλά και της ίδιας της Ράκας, από τους πολίτες.
Αργότερα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη με σχετικές ανακοινώσεις των συμμαχικών δυνάμεων και της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης, που διέψευδαν το γεγονός.
Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, πάντως, ανακοίνωσαν τη συγκρότηση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ντερ αζ Ζορ, κίνηση που αποτελεί προοίμιο της επιχείρησης που θα ακολουθήσει, για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την περιοχή της πλούσιας σε πετρέλαιο αυτής επαρχίας. Φυσικά, παραμένει κρίσιμο ζήτημα του ποιος θα ελέγξει την επαρχία αυτή, με δεδομένο ότι ο συριακός στρατός, υποβοηθούμενος από τους Ρώσους, έχει διατηρήσει τον έλεγχο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Ντερ αζ Ζορ, υπό συνεχή πολιορκία και πληρώνοντας μεγάλο κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου