Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Η ΑΕΠΙ οφείλει να επιστρέψει 30 εκατ. ευρώ στους δημιουργούς

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) οφείλει να επιστρέψει αναδρομικά  δικαιώματα σε δημιουργούς ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού  Εφετείου της Αθήνας.

Ειδικότερα, μετά από 21 χρόνια δικαστικής πορείας της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, του Σταύρου Ξαρχάκου, Νίκου Κυπουργού, Παναγιώτη Καλατζόπουλου (σύζυγος της Ευανθίας Ρεμπούτσικα), Νίκου Μαμαγκάκη, Γιώργου  Κουμεντάκης, η ΑΕΠΙ καλείται να καταβάλλει αναδρομικά το επίμαχο ποσό στο σύνολο των δημιουργών.

Οι διοικητικοί δικαστές με την  υπ΄ αριθμόν 1103/2017 απόφασή τους αποφάνθηκαν ότι είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%)  και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37, 5 %). Κατόπιν αυτού, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και μετά να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς. Σύμφωνα με   εκτιμήσεις δικηγόρων το ποσό που οφείλει να επιστρέψει υπολογίζεται αναδρομικά σε πάνω από 30 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική τη παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση  10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Να σημειωθεί, ότι η υπόθεση απασχόλησε το Διοικητικό Εφετείο μετά από παραπομπή της υπόθεσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δηλαδή δεν θα κριθεί σε άλλο δικαστικό βαθμό.

Ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τους δημιουργούς Γιωργανδρέας Ζάννος, τόνισε ότι η επίμαχη  απόφαση  του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών «αποτελεί μια δικαίωση για το σύνολο των δημιουργών, αν και οφείλεται στους ελάχιστους που διεξήγαγαν αυτόν τον μακρόχρονο δικαστικό αγώνα για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, χωρίς να καμφθούν, με πρώτο τον Σταύρο Ξαρχάκο».

Ακόμη, ο κ. Ζάννος επισήμανε: «Εκτός από τη σημαντική μείωση των προμηθειών με αναδρομική ισχύ και την υποχρέωση αναλυτικής λογοδοσίας, εξαιρετικά σημαντική είναι η κρίση του δικαστηρίου που επιβάλλει στην ΑΕΠΙ να συμμετέχουν οι δημιουργοί στη λήψη των αποφάσεων για τον κανονισμό διανομής, τα αμοιβολόγια και τα πολιτιστικά κονδύλια. Δυστυχώς η απόφαση ήρθε καθυστερημένα, 21 χρόνια μετά την καταγγελία (1996), στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, όπου μέτοχοι και διοίκηση έχουν φέρει την ΑΕΠΙ στα πρόθυρα της πτώχευσης και ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις.

Στα αρνητικά ίδια κεφάλαια προστίθενται μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να επιστρέψει η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς, που όμως δεν τα έχει. Είναι ολοφάνερο ότι οφείλει το κράτος να παρέμβει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην πτωχεύσει η ΑΕΠΙ, να προστατευθούν τα δικαιώματα και η περιουσία των δημιουργών και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Παναγιώτης Τσιμπούκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου