Βρέθηκαν “χαμένα” εκατομμύρια που έδινε η Μπακογιάννη σε ΜΚΟ
Επεστράφησαν στην Ελλάδα δυόμισι εκατομμύρια δολάρια που είχαν διατεθεί από τη χώρα μας για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όταν επικεφαλής στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν. Αντίθετα, βρέθηκαν παρκαρισμένα (!) να τοκίζονται στο Μπελίζ. Αυτό αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Το τελευταίο, βέβαια, ζητάει πίσω και τους τόκους, που ανέρχονται σε επίσης αρκετά εκατομμύρια.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν βρεθεί και άλλα σημαντικά ποσά παρκαρισμένα σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά, περί τα πέντε εκατομμύρια στην Αφρικάνική Ένωση και ένα στη Σιγκαπούρη, ενώ στην ανακοίνωση του
υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος και για ακόμα δέκα εκατομμύρια που βρέθηκαν “χαμένα”. Εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλα χρηματικά ποσά, τα οποία αγνοούνται. Είναι άγνωστο εάν κάποιοι “ξέχασαν” τα παραπάνω χρήματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν και “επαναπατρίστηκαν” ή εσκεμμένα τα άφησαν. Όπως και να' χει, όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για ένα μεγάλο φαγοπότι, αφού διετίθεντο μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία ουδέποτε ελέγχθησαν που πήγαν και εάν έπιασαν τόπο. Λεφτά, άλλωστε, τότε υπήρχαν (!) να φάει η κάθε πικραμένη ΜΚΟ. Μπορεί κανείς, λοιπόν, να διανοηθεί πόσα ακόμα τεράστια χρηματικά ποσά έγιναν καπνός και “φαγώθηκαν” ειδικά μέσα στη δεκαετία του 2000. Ως γνωστόν, εκτός των άλλων, πάμπολλες είναι οι καταγγελίες για χορό εκατομμυρίων προς ΜΚΟ την περίοδο που υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως επίσης και για την αμαρτωλή ΥΔΑΣ.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής: “Στο πλαίσιο της συλλογής ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, κ.Ν.Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου, υπό τον Πρέσβυ, κ.Ν.Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε -μετά από μακρά και επίπονη έρευνα- και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσό των 2,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ που είχε χορηγηθεί το 2008 –επί Υπουργίας κας Ντόρας Μπακογιάννη- από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων.
Όπως διαπιστώθηκε, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε, για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της Συμφωνίας. Η συνέπεια των «παραλείψεων» ήταν να βρεθεί το εν λόγω ποσό, χωρίς να μας είναι γνωστό με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%. Πέραν του ποσού αυτού, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εντοπίσει -επίσης μετά από μακρά και κοπιαστική έρευνα- και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα. Υπό τη σκιά των ανωτέρω, εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες”.


 http://www.antinews.gr/action.read/politiki/brethikan-xamena-ekatommuria-pou-edine-i-mpakogianni-se-mko/2.115037