Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Δικαστήριο αναγνώρισε τις "polyamorοus σχέσεις" και ανέθεσε την επιμέλεια παιδιού σε "τρεις γονείς"! «Είναι η λογική εξέλιξη του νόμου για τους γάμους των ομοφυλοφίλων», δικαιολόγησε ο δικαστής



Πρωτοφανής απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της κομητείας Suffolk της Νέας Υόρκης έδωσε την επιμέλεια 10χρονου αγοριού από κοινού σε τρεις ενήλικες που είχαν μεταξύ τους «πολυσυντροφική» ή «polyamorous» σχέση πριν από μια δεκαετία.

Συγκεκριμένα το ζευγάρι, ο Michael (Μάικλ) και η Dawn (Ντον) Marano ξεκίνησαν πρώτα να έχουν φιλικές σχέσεις με την γειτόνισσα Audria Garcia (Όντρια Γκαρσία), η οποία τότε ζούσε με το φίλο της. Αλλά όταν η Γκαρσία τον χώρισε, μετακόμισε στους Maranos, όπου άρχισε να συμμετάσχει σε "στενές σχέσεις" και με τους δύο.
Κάποια στιγμή η Όντρια τεκνοποίησε με τον Μάκιλ, καθώς η σύζυγός του δεν μπορούσε να κάνει παιδί. Όπως ανέφερε ο δικαστής, είχε συμφωνηθεί πριν τη γέννηση του παιδιού ότι θα το μεγάλωσαν και οι τρείς από κοινού. Τους πρώτους 18 μήνες μετά τη γέννηση του αγοριού όλα κυλούσαν ομαλά, μέχρι που η Ντον και η Όντρια αποφάσισαν να ζήσουν μόνες τους και μετακόμισαν. Ο Μάικλ ζήτησε την επιμέλεια του παιδιού, ενώ η Ντον ζήτησε διαζύγιο από τον Μάικλ.

Ο Μάικλ και η Όντρια συμφώνησαν από κοινού να έχουν την επιμέλεια ως βιολογικοί γονείς, αλλά η Ντον φοβήθηκε ότι θα μείνει εκτός, δεδομένου ότι ούτε βιολογική, ούτε θετή μητέρα ήταν και έτσι δεν είχε αυτοδικαίως νομικό δικαίωμα επιμέλειας, γι αυτό το λόγο έκανε αγωγή για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα επιμέλειας επειδή φοβόταν ότι χωρίς κοινή επιμέλεια, η δυνατότητά της να βλέπει και να μεγαλώνει το παιδί θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την έγκριση είτε της Όντρια είτε του Μάικλ.

Το δικαστήριο την δικαίωσε αναφέροντας για τον πατέρα του παιδιού ότι κανείς δεν του είπε να κάνει παιδί με την καλύτερη φίλη της γυναίκας του!
 
Κατά την ανάθεση της κοινής επιμέλειας και στους τρεις, ο δικαστής αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που επέτρεψε σε μη βιολογικούς ή θετούς γονείς να ζητήσουν την επιμέλεια του τέκνου, αν είχαν προηγούμενη "σχέση" με το παιδί.

«Η επιμέλεια σε τρεις είναι η λογική εξέλιξη της απόφασης του Εφετείου στην υπόθεση Brooke S.B., και την ψήφιση του νόμου “Marriage Equality Act and DRL” (Νόμος για την «Ισότητα» στο Γάμο και τις Οικιακές Σχέσεις) §10 - που επιτρέπει σε ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρεύονται στη Νέα Υόρκη», έγραψε στην απόφασή του ο δικαστής H. Patrick Leis III του Ανώτατου Δικαστηρίου της κομητείας Suffolk (φώτο).

Ο δικαστής εξέτασε και το ίδιο το τέκνο προκειμένου να βγάλει αυτή την ιστορική απόφαση. Ερωτηθείς ο μικρός ανέφερε ότι "αναγνωρίζει" και τις δύο γυναίκες ως μητέρες του.

Η απόφαση ωστόσο δυσαρέστησε τον πατέρα, ο οποίος δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

"Είναι ενθουσιασμένη με την απόφαση, απόλυτα ενθουσιασμένη," δήλωσε η δικηγόρος της Ντον, Karen Silverman, η οποία σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας δικαστής στην πολιτεία χορηγεί επιμέλεια τέκνου σε τρεις γονείς.
 

"Polyamorist" σημαίνει "εραστής πολλών". Οι polyamorists διατηρούν περισσότερες από μία σεξουαλικές σχέσεις ταυτόχρονα, με την πλήρη συναίνεση και τη γνώση όλων των ερωτικών συντρόφων. Κάποιοι είναι παντρεμένοι με έναν σύντροφο, αλλά διατηρούν και ένα σταθερό αριθμό εραστών. Άλλοι ενώνονται για να σχηματίσουν ένα τρίο ή μια τετράδα (που αποκαλούν ‘triads’ και ‘quads’), όπου όλα τα μέρη έχουν σεξουαλικές σχέσεις με διάφορους συνδυασμούς - ετεροφυλοφιλικούς, ομοφυλοφιλικούς ή και τα δύο.

Οι ομοφυλόφιλοι στις σχέσεις τους έχουν έναν "σύντροφο" (“partner”). Τα άτομα στα “polyamorous ζευγάρια” (αποτελούνται από τρεις ή περισσότερους ‘συντρόφους’, ασχέτως φύλου), σαν την Diana Adams, η οποία διευθύνει ένα νομικό γραφείο στο Μπρούκλιν που παλεύει για να προσφέρει τα δικαιώματα του «παραδοσιακού» γάμου σε «μη παραδοσιακούς» εραστές, έχει έναν «πρωταρχικό σύντροφο» (“primary partner”).

«Πραγματικά πιστεύω ότι για μένα το polyamory είναι ένας ‘προσανατολισμός’, όπως να είσαι ετεροφυλόφιλος ή ομοφυλόφιλος» δήλωσε η Adams. «Οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές δυσκολεύονται με τη μονογαμία. Αυτό είναι πάντα το θέμα. Συνηθίζαμε να έχουμε μια αίσθηση ότι είναι αποδεκτό για τους συζύγους να έχουν άλλες ερωμένες, αλλά δεν είναι το ίδιο όταν η γυναίκα το κάνει».

Το Polyamory είναι ήδη ένα νομοθετικό ζήτημα στον Καναδά. Είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες χώρες, όπως έγινε με τον «ομοφυλοφιλικό γάμο».

Ήδη στη Νέα Ζηλανδία μόλις ψηφίστηκε ο νόμος για τον «γάμο» των ομοφυλόφιλων, αμέσως εμφανίστηκε μια ομάδα προώθησης της «νομιμοποίησης του polyamory», της οποίας ο στόχος είναι «να αναγνωρισθεί νομικά στη Νέα Ζηλανδία ο polyamorous γάμος». «Με τον όρο "polyamorous γάμος" εννοούμε – την υπεύθυνη, μη-μονογαμική δέσμευση ενηλίκων, για γάμο ή αστική ένωση», λέει η ομάδα.

«Πιστεύουμε ότι όλες οι σχέσεις αγάπης μεταξύ ενηλίκων, ανεξάρτητα από τον αριθμό πρέπει να γίνονται σεβαστές και να δοθεί νομική αναγνώριση».

Ο τελικός στόχος βέβαια, είναι ο πλήρης εξευτελισμός του γάμου. Που ήδη τον έχουν υποβιβάσει λεκτικά, ονομάζοντάς τον «παραδοσιακό».

Περιμένετε σύντομα ανάλογες κινήσεις και οσονούπω ανάλογες «αποφάσεις σταθμούς» στην Ελλάδα. Εμείς να μείνουμε πίσω; Νομίζω ότι οι τατιάνες ήδη έχουν κάνει σχετικά «αφιερώματα».

Ο Woody Allen το 2008 στην ταινία του “Vicky Cristina Barcelona” εξύμνησε μια polyamorous σχέση. Αργά και σταθερά, το polyamory προωθείται μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, με πολλούς τρόπους, χρησιμοποιώντας την ίδια «συνταγή» με την αυτήν της ομοφυλοφιλικής ατζέντας ("ισότητα", "δικαιώματα", "αγάπη" κλπ).

Σειρά μετά έχει η «νομική αναγνώριση» αιμομικτικών σχέσεων «αγάπης» και ακόμα παιδοφιλικών και κτηνοβατικών «σχέσεων». Η «αγάπη» δεν είναι το ζητούμενο; Αλλά εμάς μη μας ακούτε. Είμαστε «συνομωσιολόγοι», έτσι;

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / από εδώ κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου