Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ένας εργαζόμενος συντηρεί τρία άτομα

Το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 15 ετών δεν εργάζεται - «Γερνάει» το εργατικό δυναμικό

Τα άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών στην Ελλάδα ανέρχονται σε 9,2 εκατομμύρια. Από αυτούς, τα 4,43 εκατ. δεν εργάζονται καθώς ανήκουν στο «μη εργατικό δυναμικό» της χώρας. Στο εργατικό δυναμικό ανήκουν 4,772 εκατ. άτομα, εκ των οποίων εργάζονται 3,648 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα 1,124 εκατ. είναι οι άνεργοι.
Αν από τους εργαζόμενους αφαιρεθούν και οι περίπου 375 χιλ. που απασχολούνται με μερική απασχόληση -και ως εκ τούτου έχουν καθαρές αμοιβές της τάξεως των 300-400 ευρώ μηνιαίως- τότε μένουν 3,27 εκατ. πολίτες με πλήρη απασχόληση για να συντηρήσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. Στην πραγματικότητα, κάθε εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση πρέπει να συντηρήσει τρία άτομα, είτε πρόκειται για παιδιά κάτω των 15 ετών είτε για συμπολίτες του που έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, είτε για συνταξιούχους.
Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία και την απασχόληση αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος στην αγορά εργασίας. Ουσιαστικά, το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 15 ετών δεν εργάζεται και επιβιώνει είτε με τη σύνταξη είτε με τα όποια επιδόματα χορηγεί το Δημόσιο, είτε χάρη στον θεσμό της οικογένειας που παραμένει βασικό στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας. Αν σε αυτή την εικόνα προστεθεί και η συνεχιζόμενη μείωση των μέσων αποδοχών, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εκρηκτική.

Για τη συνέχεια Naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου