Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Παλαιστίνη: Το σχέδιο ειρήνης του Trump

Πέτρος Αργυρίου


Το είχε ανακοινώσει ήδη το 2017. Ονειρευόταν να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης χάρη σε αυτό. Ονειρευόταν ότι θα κοιμάται με το Νόμπελ αγκαλιά χάρη σε αυτό. Ονειρευόταν ότι θα μείνει στην ιστορία σαν ο μεγαλύτερος πρόεδρας του πλανήτη χάρη σε αυτό.

Κι όταν το ανακοίνωσε, οι Παλαιστίνιοι ξύπνησαν μέσα σε έναν καινούριο εφιάλτη.

Είναι το σχέδιο Ειρήνης του Trump για την Παλαιστίνη. Μόνο που δεν είναι σχέδιο Ειρήνης και δεν είναι του Trump. Μικρολεπτομέρειες.

Το σχέδιο είναι του γαμπρού του Trump, Jared Kushner, κολλητού του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Με άλλα λόγια, είναι το σχέδιο του Ισραήλ για την Παλαιστίνη. Και μοιάζει με συνθήκη που επιβάλλεται σε χώρα που έχει ηττηθεί σε πόλεμο. Και δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να το αποδεχτούν οι Παλαιστίνιοι. Μα καμία.

Το σχέδιο Trump, είναι η συνέχεια της πρωτόγνωρης αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον ίδιο πέρσι.

Τι δίνει στους Ισραηλινούς; Την αναγνώριση των παράνομων εποικισμών τους, την προσάρτηση του 30% της Δυτικής Όχθης και μέρους της Κοιλάδας του Ιορδάνη, με άλλα λόγια τον έλεγχο και του νερού της περιοχής. Τι τους ζητάει; Να παγώσουν τους εποικισμούς για μια τετραετία διαπραγματεύσεων.

Τι δίνει στους Παλαιστίνιους; Μια ασαφή υπόσχεση για ένα λειψό Παλαιστινιακό κράτος, φτωχό συγγενή των Παλαιστινιακών εδαφών πριν το 1967, με πρωτεύουσα κάπου στα περίχωρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, υπόσχεση που θα εξαρτάται από την τήρηση μιας μεγάλης λίστας δεσμεύσεων. Ανάμεσα σε αυτές, την αναγνώριση της Ισραηλινής κατοχής, την αναγνώριση των εποικισμών και της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, τον πλήρη αφοπλισμό και αποστρατικοποίηση. Απαιτεί από την Παλαιστίνη να μην έχει καμία σχέση με οργανισμούς και οργανώσεις που δεν εγκρίνονται από ΗΠΑ και Ισραήλ και τον «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ως συνήθως βεβαίως βεβαίως, ανάμεσα σε τόσο άλλα.

Ζητάει από τους Παλαιστίνιους κυριολεκτικά γη και ύδωρ και υπόσχεται ένα «ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος» υπό όρους και με κηδεμόνα το Ισραήλ. Τι παραπάνω θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος που βρίσκεται υπό κατοχή τόσα χρόνια;

Για να χρυσώσει το χάπι, o Τραμπ πετάει και μια ασαφή υπόσχεση για χρηματοδότηση μερικών δισεκατομμυρίων, αν φυσικά τηρούνται οι όροι της συμφωνίας.

Οι Παλαιστίνιοι απάντησαν ότι δεν είναι για πούλημα, με πολλούς χιλιάδες τους να έχουν βγει ήδη στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την συμφωνία της ντροπής.

Το Ισραήλ, θα χρησιμοποιήσει την άρνηση των Παλαιστινίων ως αφορμή και θα συνεχίζει ακόμη πιο σφόδρα να εποικίζει και να κλέβει παλαιστινιακή γη και ύδωρ.

Ένας νέος κύκλος αίματος θα ξαναξεκινήσει. Και η σταθερότητα στην Μέση Ανατολή θα παραμείνει όνειρο θερινής νυχτός. Όπως άλλωστε, και το νόμπελ ειρήνης στον Τραμπ.

Πηγή: agriazwa.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου