Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Η ζωντανή παρουσία της Παναγίας στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 - 41


Ίσως είναι το συγκλονιστικότερο περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια
του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Πρόκειται για τη ζωντανή εμφάνιση της
Παναγίας, σ' έναν Ηπειρώτη ανθυπασπιστή του 40ου Συντάγματος Ευζώνων Άρτας, τον Νικόλαο Γκάτζαρο.


Η ιστορία έχει ως εξής: "Την Κυριακή της Τυρινής 2 Μαρτίου 1941, σε μια
ανάπαυλα της μάχης ο νεαρός ανθυπασπιστής θέλησε να περπατήσει έξω από τον καταυλισμό της μονάδας του, νιώθωντας εσωτερική ανάγκη ηρεμίας και ξεκούρασης. Δεν πρόλαβε να κάνει λίγα βήματα και μια γυναικεία μορφή εμφανίστηκε μπροστά του.


- Είμαι η Παναγία! Μη φοβάσαι! ήταν τα πρώτα λόγια της.



Στη συνέχεια του μίλησε καθαρά και του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Ελληνικός λαός οδηγήθηκε στον αναίτιο πόλεμο.


Μετά του έδωσε την υπόσχεση ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει να φοβηθούν τα δύσκολα χρόνια που θα έρθουν διότι θα είναι πάντοτε κάτω από την Προστασία της και τέλος τον παρακάλεσε να αναφέρει γραπτά όλα όσα του είπε στον διοικητή του.


Ο ανθυπασπιστής ανέφερε το γεγονός και τότε ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος αποφάσισε να χτιστεί μία εκκλησία στο σημείο της Παναγιοφάνειας. 


Με έρανο απ' όλες τις μονάδες, οι Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες
έχτισαν την εκκλησία, την οποία αφιέρωσαν στην θαυμαστή εμφάνιση της Παναγίας.
(Σημειώνεται, πως το να κτιστεί μία εκκλησία εν μέσω του πολέμου, και
μάλιστα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, είναι η απόδειξη της υπέρτατης πίστης που διέθεταν εκείνοι οι Έλληνες, αλλά και τη δύναμη για να την αποκτήσουν).


Παράλληλα με την ανέγερση της εκκλησίας, δόθηκε διαταγή να ιστορηθεί και η εικόνα της για να τοποθετηθεί εκεί. Την εικόνα ζωγράφισε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης (στρατιώτης τότε του μηχανικού και μαθητής του Φώτη Κόντογλου) δίνοντας της το μοναδικό προσωνύμιο "Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ".  Η εικόνα δυστυχώς χάθηκε αλλά υπάρχει μια φωτογραφία που τη διασώζει.



 Στη φωτογραφία,ο μεγάλος ζωγράφος Τσαρούχης, που φιλοτέχνησε τον πίνακα της Παναγιοφάνειας!


Δυστυχώς τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 1941, ο ελληνικός στρατός υποχώρησε από το έδαφος της Αλβανίας και μοιραία η εκκλησία εγκαταλείφτηκε, ενώ η εικόνα χάθηκε.


Με το πέρασμα του χρόνου η εκκλησία κατέρρευσε και το θαύμα στο χωριό Γκολέμι ξεχάστηκε.


"Μια προσπάθεια αναβίωσης του θαυμαστού γεγονότος"


65 χρόνια αργότερα το έτος 2006, άρχισε μια προσπάθεια για να βρεθούν στοιχεία και μαρτυρίες, ώστε να έρθουν στο φως όλες οι πληροφορίες που να πιστοποιούν το θαυμαστό γεγονός.


10 ολόκληρα χρόνια κράτησε η έρευνα (2006 - 2016) και μετά από μια σειρά διαδοχικών και θαυμαστών περιστατικών αποκαλύφτηκε η αλιθινή ιστορία,
ενώ ήρθαν στην επιφάνεια πλήθος άγνωστων στοιχείων με αποκορύφωμα την αποκάλυψη των ερειπίων της χαμένης "εκκλησίας του Στρατού", όπως την
ονομάζουν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής.


Το Σεπτέμβριο του 2016, ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στην ερειπωμένη εκκλησία για δύο λόγους:

α) για να θυμίζει σε όλους μας, ότι κάθε μορφή πόλεμος (οικονομικός, ψυχρός, πολιτικός κ.α) είναι η χειρότερη κατάρα που μπορεί να χτυπήσει μια ανθρώπινη κοινωνία,

β) ότι τα οράματα, τα όνειρα και οι οπτασίες που έβλεπαν οι Έλληνες στρατιώτες στα αλβανικά βουνά δεν ήταν αποκυήματα της φαντασίας απλοικών, θρησκόληπτων και φοβισμένων αντρών, αλλά ήταν θεϊκές και ζωντανές παρεμβάσεις τόσο της Παναγίας, όσο και πλείστων των Αγίων της Ορθοδοξίας.


Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι, σε πρώτη φάση να αναστηλωθεί η ερειπωμένη εκκλησία στο Γκολέμι, ενώ με τη δημοσίευση και τη γνωστοποίηση του γεγονότος, να αναζητηθεί και να βρεθεί η χαμένη εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ, διότι αποτελεί ένα ιστορικό και θρησκευτικό κειμήλιο από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 - 41.                                                                
           

Έρευνα: Μπρέντας Απόστολος - Σπυριδάκη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου