Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Η Μυτιλήνη και η Χίος στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση


Του Σάκη Μουμτζή

Χιλιάδες κάτοικοι κατέκλυσαν την προκυμαία της Μυτιλήνης, ενώ στην Χίο κηρύχθηκε γενική απεργία. Η κατάσταση, αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα, θα γίνει ανεξέλεγκτη.

Υποθέτω πως γνωρίζουν οι κυβερνώντες ότι στα νησιά του Βορείου Αίγαίου, με τους χιλιάδες μετανάστες, υπάρχει και πρόβλημα εθνικής ασφάλειας. Επ' αυτού του ευαίσθητου ζητήματος είναι προφανές πως δεν μπορεί να γίνει δημόσια συζήτηση. Απλώς, είναι ένας ακόμα λόγος—ίσως ο σοβαρότερος—που αυτά τα νησιά θα πρέπει να αποσυμφορηθούν από τους μετανάστες.

Δεν γνωρίζω τις ικανότητες του κ.Ν.Μηταράκη. Ομως είναι σίγουρο πως –λόγω εντοπιότητος—παίζει την πολιτική του καριέρα. Σίγουρα θα το γνωρίζει και σίγουρα θα προσπαθήσει να πετύχει.
Στην άλλη ευαίσθητη περιοχή, στον Εβρο, η κατάσταση με την νέα κυβέρνηση αρχίζει να βελτιώνεται. Ο φράχτης που έκτισε ο Α. Σαμαράς –και που εγκαταλείφθηκε λόγω των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ—επεκτείνεται, ώστε σε βάθος χρόνου να καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα του προσπελάσιμου εδάφους των Ελληνοτουρκικών συνόρων. Η δημιουργία της στρατοχωροφυλακής στην περιοχή—στην συγκρότηση της οποίας αντέδρασε έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ—ήδη βοηθά στον έλεγχο συγκεκριμένων περασμάτων, καθώς αυτά του μικτά τμήματα στρατιωτών και χωροφυλάκων ήδη περιπολούν.

Τα επόμενο αποφασιστικό βήμα είναι τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, τύπου Αμυγδαλέζας. Μια δομή που τόσο λοιδωρήθηκε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τότε, αλλά σήμερα είναι πεντάστερο ξενοδοχείο μπροστά στην Μόρια.

Είναι ολοφάνερο πως μια κλειστή δομή, ένα κέντρο στο οποίο δεν θα επιτρέπεται η έξοδος από αυτό, θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά στην έλευση νέων μεταναστών.

Σήμερα τι γίνεται;


Οι μετανάστες έρχονται στα νησιά μας με τον τρόπο που έρχονται και στην συνέχεια, ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς, μέσω της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, έρχεται στον Πειραιά. Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει την μετακίνηση αυτών των ανθρώπων, εφ΄όσον έχουν χαρτιά και εισιτήριο. Αν όμως όλοι αυτοί μεταφερθούν σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας το φαινόμενο θα περιορισθεί σημαντικά, γιατί ο εγκλεισμός λειτουργεί αποτρεπτικά στην έλευση νέων μεταναστών.

Ουδείς θέλει να εγκλεισθεί.

Η κυβέρνηση γνωρίζει άριστα την σοβαρότητα του ζητήματος. Και γνωρίζει επίσης πως η συνεχιζόμενη ένταση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, ενέχει τον κίνδυνο ενίσχυσης της άκρας Δεξιάς, σε οποιαδήποτε μορφή. Σήμερα η κυβέρνηση δεν απειλείται σοβαρά από ένα ακροδεξιό κόμμα, καθώς ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος στερείται σοβαρής προσωπικότητος που θα ηγηθεί. Ομως ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Το ερώτημα που τίθεται με τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας αφορά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Φαντάζομαι πως ο κ.Ν.Μηταράκης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, θα έρθει σε επικοινωνία με περιφερειάρχες και δημάρχους, ώστε να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάλογο και αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτά είναι τα δύο βασικά όπλα του κ.Ν.Μηταράκη.

Ας επαναλάβω για μιαν ακόμα φορά την καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό. Ευτυχώς που έγινε η κυβερνητική αλλαγή του καλοκαιριού και άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα, ομολογουμένως καθυστερημένα, που πολύ γρήγορα θα αποδώσουν.

Αγιο είχαμε!


www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου