Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Τα «πυροτεχνήματα» δεν είναι νίκες του λαού



Της  Μαρίας Δεναξά

«Αποσύρει το αμφιλεγόμενο μέτρο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης η κυβέρνηση Μακρόν» είναι οι τίτλοι του «ποδαριού» (και δεν είναι η πρώτη φορά) στον ελληνικό αλλά και σε μερίδα του ξένου τύπου, για το πυροτέχνημα του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος την 36 ημέρα των μεγάλων κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που έχουν παραλύσει τη Γαλλία, ανακοίνωσε πως παίρνει πίσω το μέτρο που δίνει κίνητρα στους Γάλλους να εργαστούν έως την ηλικία των 64 ετών.

Επί της ουσίας ο Μακρόν δεν παίρνει τίποτα πίσω. Η πρωθυπουργική ανακοίνωση είναι ένα από τα όπλα της στρατηγικής του διαίρει και βασίλευε των σημερινών κυβερνήσεων, στην προσπάθεια τους να θέσουν σε εφαρμογή υπαγορευμένες σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές.



Διαβάζοντας κανείς μέχρι τέλος την επιστολή του Εντουαρ Φιλίπ προς στα συνδικάτα, υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά πως η απόσυρση του μέτρου είναι προσωρινή, υπο την προϋπόθεση οι εκπρόσωποι τους να δεσμευθούν σε μια διάσκεψη για την ισορροπία και τη χρηματοδότηση των συντάξεων εως το 2027. Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει πως η γαλλική κυβέρνηση εγκαταλείπει την παράταση των ηλικιακών ορίων για συνταξιοδότηση, απλά την μεταθέτει.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η χθεσινή ανακοίνωση είναι ένα πυροτέχνημα που καλύπτει προσωρινά άλλες δυσμενείς παραμέτρους της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, οι οποίες γνωρίζουν επίσης μεγάλες αντιδράσεις. Από τον αντίκτυπο της οι κυβερνώντες ευελπιστούν σε μια μεταστροφή της κοινής γνώμης καθώς 3 στους 4 γάλλους δηλώνουν κατά της μεταρρύθμισης και υποστηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Όμως μεγαλύτερος στόχος είναι ο διχασμός των ενωμένων έως τώρα συνδικάτων, που θα συμβάλει στο να σταματήσουν οι πολυήμερες κινητοποιήσεις και η μεταρρύθμιση στο τέλος να υιοθετηθεί.




Στο «δόλωμα» φαίνεται να τσίμπησαν μόνο τα συντηρητικά συνδικάτα CFDT και UNSA, που χαρακτηρίζονται και ως μετριοπαθή από τον φιλοκυβερνητικό τύπο
Τα υπόλοιπα μιλούν για εξαπάτηση από την κυβέρνηση και κατηγορούν CFDT και UNSA ότι έπαιξαν έναν βρώμικο ρόλο από την αρχή των κινητοποιήσεων, για να διαρραγεί το απεργιακό κίνημα. Κάτι τέτοιο θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες. Σε όλες τις περιπτώσεις η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει την μεταρρύθμιση και να κατευνάσει τα πνεύματα στη χώρα. Πράγμα δύσκολο μιας και όπως υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές, οι Γάλλοι θα βρουν τρόπο να εκφράσουν πάλι την οργή τους, αρχής γενομένης στις κάλπες που θα στηθούν τον Μάρτιο για τις δημοτικές εκλογές.

Κι επειδή η κυβέρνηση φοβάται ένα πολεμικό κλίμα εντός και εκτός του κοινοβουλίου, εξετάζει για παν ενδεχόμενο την υιοθέτηση της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης με τη βοήθεια προεδρικών διαταγμάτων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Le Journal Du Dimanche.

Στα Fake News λοιπόν συμπεριλαμβάνεται και η ομοφωνία αισθησιακών τίτλων μιας «ψευτοείδησης» που σκοπός της είναι να κερδίσει τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης για λογαριασμό της εξουσίας ή των επικριτών της. Στην εποχή των δημοσιογραφικών εκπτώσεων, που ένα ελεγχόμενο πρακτορειακό τηλεγράφημα έχει μεγαλύτερη αξία από μια ανταπόκριση και η σκόπιμη αντιγραφή είναι πιο εύκολη από το ρεπορτάζ, όλα γίνονται πιο εύπεπτα και ιδίως όταν η κοινωνία έχει χάσει τα αντανακλαστικά της κρίσης εθισμένη σε μια φθηνή, φαιδρή και παραπλανητική ενημέρωση που ηθελημένα της σερβίρουν όσοι την έχουν στα χέρια τους και δεν την σέβονται.

Πηγή: aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου