Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Ήρθε η ώρα για ιρανο-αμερικανικές διαπραγματεύσεις;


Του Ali Mamouri, (al-monitor.com 9-1-2020)
Ο καταιγισμός πυραύλων που έστειλε το Ιράν στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ στις 8 Ιανουαρίου, τρόμαξε τους Ιρακινούς καταμεσής της νύχτας. Οι πύραυλοι αποτελούσαν απάντηση για τη δολοφονία του ανώτατου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου. Οι Ιρακινοί, μαζί με άλλους, ανέμεναν τα νέα για τις αμερικανικές απώλειες, και την πιθανότητα η Ουάσιγκτον να αντιδράσει με τρόπο ο οποίος θα μετέτρεπε το Ιράκ σε πραγματικό πεδίο μάχης. Μερικοί προειδοποίησαν ότι ο Γ΄ Π.Π. ήταν εγγύτερα παρά ποτέ άλλοτε στο Ιράκ.
​Αμέσως μετά τα χτυπήματα, ωστόσο, απροσδόκητες δηλώσεις ήρθαν από την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.
Το Ιράν εξαπέλυσε περισσότερους
από 20 βαλλιστικούς πυραύλους, 17 εκ των οποίων στην αμερικανική βάση Ain al-Asad στην επαρχία Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ, σύμφωνα με τον ιρακινό στρατό. Πέντε άλλοι στόχευσαν το αεροδρόμιο του Ερμπίλ στην κουρδική περιοχή του Ιράκ.
Αμέσως μετά τα χτυπήματα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έγραψε στο Τουίτερ ότι «το Ιράν έλαβε και ολοκλήρωσε αναλογικά μέτρα αυτοάμυνας βάσει του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στοχεύοντας τη βάση από την οποία εξαπολύθηκε μια δειλή ένοπλη επίθεση ενάντια στους πολίτες μας και τους ανώτερους αξιωματικούς μας». Πρόσθεσε δε ότι «Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση ή πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ενάντια σε κάθε επιθετική πράξη».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ αποτιμούσαν τις απώλειες, και σημείωσε ότι «Έως τώρα, πολύ καλά. Έχουμε το πιο ισχυρό και καλά εξοπλισμένο στράτευμα παγκοσμίως, με διαφορά! Θα κάνω δηλώσεις αύριο το πρωί». Επιβεβαίωσε σε ομιλία στις 8 Ιανουαρίου ότι «δεν έπαθαν κάτι Αμερικανοί πολίτες στην επίθεση από το ιρανικό καθεστώς κατά την προηγούμενη νύχτα».
Ο ιρακινός στρατός είπε ότι δεν είχε απώλειες. Ο δήμαρχος του Ερμπίλ Ναμπάζ Αμπντουλχαμίντ παρομοίως ανέφερε ότι οι ιρανικοί πύραυλοι δεν προκάλεσαν θύματα στην κουρδική περιοχή.
Ο Τραμπ είπε, «Ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας εκ των προτέρων, και ένα σύστημα προειδοποίησης είχε εγκατασταθεί, το οποίο βοήθησε στην αποφυγή ύπαρξης θυμάτων»
Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στην βάση του Ain al-Asad είπε στο Al-Monitor ότι είχαν πληροφορηθεί για πιθανή ιρανική επίθεση στη βάση πριν από το κτύπημα, και ότι όλο το προσωπικό, Ιρακινοί και Αμερικανοί, μεταφέρθηκαν σε καταφύγια ή σε άλλες βάσεις.
Ο εκπρόσωπος του αρχηγού του γενικού επιτελείου του ιρακινού στρατού δήλωσε ότι οι Ιρανοί είχαν πληροφορήσει τον ιρακινό στρατό πριν από την επίθεση για την πρόθεση του Ιράν να στοχεύσει αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.
Ο Ζαρίφ είπε κατά την επίσκεψή του στην πρεσβεία του Ιράκ στην Τεχεράνη, στις 8 Ιανουαρίου, ότι το Ιράν είχε ενημερώσει την ιρακινή κυβέρνηση και το στρατό εκ των προτέρων για την προγραμματισμένη επίθεση του Ιράν κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, και πρόσθεσε ότι «το Ιράν σέβεται την κυριαρχία του Ιράκ».
Φαίνεται ότι το Ιράκ επίσης έδωσε εκ των προτέρων προειδοποίηση στις ΗΠΑ για τα ιρανικά κτυπήματα. Το CNN παρέθεσε δήλωση αραβικής διπλωματικής πηγής ότι το Ιράκ –αφότου έλαβε την ιρανική πληροφόρηση– είπε στις ΗΠΑ «ποιες βάσεις θα κτυπηθούν».
Πριν από το κτύπημα, αρκετά μηνύματα ανταλλάχτηκαν μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μέσω διαφορετικών διαμεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων και χωρών του Κόλπου.
Αυτό εγείρει ερωτηματικά ως προς το εάν το Ιράν και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη μείωση των εντάσεων και εάν πιθανόν ετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις.
Ανώτερος ιρακινός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Al-Monitor ότι η απουσία θυμάτων –μαζί με την επικέντρωση σε μία μόνο βάση– δείχνει ότι υπήρξε συμφωνία εκ των προτέρων μεταξύ των δύο μερών. Το Ιράν, στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είχε στοχεύσει άλλες βάσεις πιο κοντά στα σύνορά του, όπως την αεροπορική βάση Balad στη βόρεια Βαγδάτη ή την βάση Taji δίπλα στην πρωτεύουσα.
Οι ιρακινοί πολιτικοί ήταν πιο απασχολημένοι με το ρόλο του Ιράκ στον πόλεμο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν-ΗΠΑ. Διαιρέθηκαν σε δύο στρατόπεδα.
Η μια μεριά, φιλοϊρανικά κόμματα και στρατιωτικές οργανώσεις, επαίνεσε το Ιράν για τη δράση του κατά των ΗΠΑ, και απείλησε τις ΗΠΑ με αντίποινα για το φόνο του διοικητή των Λαϊκών Μονάδων Κινητοποίησης Abu Mahdi al-Muhandis, που σκοτώθηκε μαζί με τον Σολεϊμανί. Οι Qais al-Khazali’s Asaib Ahl al-Haq, Kataib Hezbollah και η Harakat Hezbollah al-Nujaba χωριστά εξέδωσαν ανακοινώσεις, απείλησαν τις ΗΠΑ και είπαν ότι διατηρούν το δικό τους δικαίωμα για αντίποινα.
Μετά τις ανακοινώσεις, δύο ρουκέτες Κατιούσα έπεσαν δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης το βράδυ της Τετάρτης στις 7 Ιανουαρίου, αλλά δεν αναφέρθηκαν απώλειες.
Από την άλλη, οι δυνάμεις των Σουνιτών, τα κουρδικά κόμματα και οι εθνικιστικές σιιτικές δυνάμεις όπως ο συνασπισμός Nasr, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Haider al-Abadi, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας, και ζήτησαν από το Ιράν και τις ΗΠΑ να πάψουν να χρησιμοποιούν την επικράτεια του Ιράκ για να πολεμούν αναμεταξύ τους.
Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν, παραπονέθηκε για τις πυραυλικές επιδρομές στην επικράτεια του Ιράκ, και υπογράμμισε ότι «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το Ιράκ πεδίο για να γίνονται επιθέσεις (μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν)»
Η έκκληση για τερματισμό της χρήσης του ιρακινού εδάφους για τον αμερικανο-ιρανικό πόλεμο δεν φαίνεται ρεαλιστική ή δεσμευτική πλέον, παρά εάν μια ισχυρή ιρακινή κυβέρνηση ανέλθει στην εξουσία, και λάβει σοβαρή νομική και διπλωματική δράση εναντίον και των δύο για να σταματήσουν τη χρήση του Ιράκ ως πεδίου μάχης.
Υπό αυτές τις περιστάσεις, ο μόνος τρόπος να εμποδιστεί η πτώση του Ιράκ στην άβυσσο είναι μια σοβαρή αμερικανο-ιρανική διαπραγμάτευση που θα επιλύσει όχι μόνο το ζήτημα των πυρηνικών αλλά και τις διαφωνίες τους για τις διαμάχες στην περιοχή.



 http://ardin-rixi.gr/archives/214674

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου