Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Για την κατανόηση του τουρκικού επεκτατισμού


του Βασίλη Στοϊλόπουλου από την Ρήξη φ. 157
Η πολιτική τάξη της Ελλάδας δείχνει αποφασισμένη να λύσει τις διαφορές της με τους νεοθωμανούς στο «αμερόληπτο» Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή, ακόμα χειρότερα, με απευθείας διαπραγμάτευση κάτω από χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα προετοιμασίας της ελληνικής κοινής γνώμης για τις αναμενόμενες, ούτως ή άλλως, εθνικές υποχωρήσεις, προκειμένου «να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο», βρίσκεται εδώ και καιρό σε εφαρμογή, με αιχμή του δόρατος τα προπαγανδιστικά αθηναϊκά μέινστριμ και έναν στρατό από συστημικούς πολιτικούς αναλυτές.

Ενδεικτικό παράδειγμα ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου – και μέλος της «Επιτροπής 2021» των Μητσοτάκη-Αγγελοπούλου – Γιάννης Βούλγαρης, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι «η συνεννόηση με τη γείτονα (Τουρκία) στη βάση των διεθνών κανόνων και του διεθνούς δικαίου είναι δυνατή, αν και επίπονη. Αρκεί να μην μας παρασύρουν οι περιστασιακοί πολέμαρχοι, η αγεωγράφητη αλαζονεία να αποκλείσουμε την Τουρκία από τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της περιοχής, ή ανεύθυνες επιλογές των κυπριακών ηγεσιών που θα έπαιρναν στον λαιμό τους ολόκληρο τον ελληνισμό». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ομόλογός του Αλέξης Ηρακλείδης, που ισχυρίζεται ότι τα «νομιμοποιημένα και ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, «μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και ειρηνικό τρόπο».
 
Ασφαλώς, δεν είναι οι μόνοι στους κύκλους των κατευναστών και των εθνομηδενιστών, σε πανεπιστήμια, πολιτική τάξη, αρχισυνταξίες και διανόηση που έχουν τέτοιες ή παρόμοιες «ιδεαλιστικές» απόψεις για το διεθνές γίγνεσθαι. Είναι όλοι αυτοί που, χωρίς συνείδηση της ιστορικής δυναμικής του τουρκικού συστήματος, αδυνατούν να κατανοήσουν τον πραγματικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους με τις βαθιές ρίζες στο εθνικιστικό αυτοκρατορικό και ισλαμικό παρελθόν του και τα διαχρονικά επεκτατικά και ιμπεριαλιστικά στρατηγικά βάθη του. Γι’ αυτό και δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι ουσιαστικά αποδέχονται, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, την ντε φάκτο «ΔΙΑΡΧΙΑ» στο Αιγαίο. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι εν Ελλάδι εκπρόσωποι του «ιδεαλισμού» δυσκολεύονται ν΄ αντιληφτούν ότι οι περίφημες δυτικές αξίες που επικαλούνται για την αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων έπαψαν προ πολλού να ισχύουν. Ότι βιώνουμε πλέον την «εποχή της δυστοπίας», όπου ακόμα και οι παραδοσιακοί πόλεμοι με τους «πολιτισμένους» κανόνες τους που γνωρίζαμε από την ιστορία έπαψαν να υπάρχουν και ότι σ΄ έναν χαοτικό κόσμο δίκαιο μπορεί να δημιουργεί πλέον όποιος έχει την απαραίτητη ισχύ για να το επιβάλει! Ότι από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά, οι νέοι, ασύμμετροι και υβριδικοί πόλεμοι, όπως και τα τρομοκρατικά χτυπήματα με ισχυρούς «προστάτες», δεν σχετίζονται ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με σεβασμό κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πρόσφατο παράδειγμα η δολοφονία από τους Αμερικανούς σε ιρακινό έδαφος του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί.  
Άλλωστε, ποια πολεμική ή παραστρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια στη Συρία βασίστηκε στο διεθνές δίκαιο ή στο δυτικό σύστημα αξιών; Καμία! Και αυτό έχει την εξήγησή του, αν εξετάσουμε με ρεαλισμό ποιο είναι το τρίπτυχο από το οποίο εμπνέεται σήμερα η τουρκική ελίτ και εκπονεί τις επιθετικές στρατηγικές της. Συγκεκριμένα, πρώτον από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως «γεωγραφικό υπόστρωμα» με αυτοκρατορικές προοπτικές, δεύτερον από την ισλαμική πνευματικότητα ως «ιδεολογικό υπόστρωμα» ενάντια στους απίστους και τρίτον τον κεμαλισμό ως «πολιτικό υπόστρωμα» με ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά.  
Προς το παρόν, το βασικό εργαλείο του τουρκικού ιμπεριαλισμού απέναντι στην Ελλάδα είναι το μεταναστευτικό, βασισμένο στο ντηλ Μέρκελ-Ερντογάν από το 2016 και στο «Δουβλίνο ΙΙ». Γι’ αυτό μια σοβαρή – και όχι ψοφοδεής – ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει άμεσα αποτελεσματικό τρόπο αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, χωρίς ηθικολογίες και νοοτροπία ΜΚΟ, που ντε φάκτο βοηθά τους διακινητές. Και βέβαια να αποσυρθεί το συντομότερο από το επικίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση» του ΟΗΕ, που νομιμοποιεί τη μετανάστευση και καταργεί τα σύνορα. Και επιπλέον, να καταγγελθούν ως υπηρέτες των τουρκικών συμφερόντων οι πάσης φύσεως ηθικολόγοι στα ΜΜΕ, στα κόμματα, στις πανεπιστημιακές αίθουσες κ.α. που ασκούν σήμερα ψυχολογική τρομοκρατία για τον «ρατσισμό» της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων επειδή αρνούνται πολιτικές των «ανοιχτών συνόρων». Οι προχθεσινές, μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου δείχνουν τον δρόμο και στέλνουν μηνύματα. Επιπλέον, αν η πολιτική τάξη της χώρας θέλει να πάψει να θεωρείται «δεδομένη» και «υποτελής» θα πρέπει άπαντες, εχθροί και φίλοι, να γνωρίζουν ότι, μετά την άμεση υιοθέτηση αποτρεπτικής πολιτικής στο μεταναστευτικό, η ανακήρυξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αλλά και η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, είναι πλέον στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου