Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Η «βουή των πλησιαζόντων γεγονότων»


Η «βουή των πλησιαζόντων γεγονότων»
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τους κατοίκους των νησιών που ζητάνε πίσω τα νησιά και τη ζωή τους.
«Θέλουμε πίσω τα νησιά μας. Θέλουμε πίσω τη ζωή μας.» Γράφαμε στο χθεσινό άρθρο ότι για δύο ημέρες, σήμερα και αύριο, οι κάτοικοι των νησιών που έχουν σαρωθεί από το μεταναστευτικό θα κατεβάσουν ρολά και θα βγουν στους δρόμους για να στείλουν μήνυμα απόγνωσης. Και βγήκαν. Και έστειλαν το μήνυμα. «Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως.
Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε».
Απόσπασμα από την ομιλία του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης στη Μυτιλήνη. Συγκεντρώσεις έγιναν και στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα. Σε όλες υπήρξε καθολική συμμετοχή. Οι νησιώτες έχουν καταλάβει απολύτως περί τίνος πρόκειται, γνωρίζουν πολύ καλά τι επιφυλάσσει το μέλλον διότι το μέλλον το ζουν ήδη στο παρόν. Αυτό που γίνεται εκεί είναι το μέλλον όλης της χώρας, αυτό που συμβαίνει στα νησιά είναι αυτό που θα συμβαίνει σε λίγο σε όλη την Ελλάδα. Μια δυστοπία η οποία συμπεριλαμβάνει ένα «σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» με στόχο «να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία » συμπλήρωσε ο κ. Μουτζούρης. prosfyges2-1200x800

Δεν είναι προσωπική του άποψη. Είναι η πεποίθηση όλων των κατοίκων των οποίων ο εφιάλτης από τη κατάσταση που βιώνουν γίνεται χειρότερος από τη συνειδητοποίηση ότι και η σημερινή κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, είτε είναι απρόθυμη είτε αδυνατεί να δώσει λύση. Ακόμα χειρότερα δείχνει να αγνοεί τις εκκλήσεις των νησιωτών. Ίσως ακριβώς επειδή είναι απρόθυμη ή αδυνατεί.

Ή επειδή είναι όμηρος ενός συνδυασμού και των δύο, απροθυμίας και αδυναμίας. Απροθυμίας να κάνει το αυτονόητο διότι υφίσταται ιδεολογικό bulling από τους ιδεοληπτικούς και τους δουλεμπόρους που είναι μασκαρεμένοι σε «ανθρωπιστές» και αδυναμίας διότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο όταν δεν έχεις καθαρή ματιά και αποφασιστικότητα επειδή είσαι σκοτισμένος από την προπαγάνδα. Δεν τολμούμε να σκεφτούμε ότι υπάρχει κάτι άλλο.
«Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε φτάσει στο και πέντε. Δεν υπάρχει το “δεν ήξερα”. Δεν υπάρχει το “δεν το περίμενα’. Δεν υπάρχει το “θα”σε αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει! Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση. Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να διασύρεται διεθνώς, για να κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ και λίγους μήνες μας λένε απροκάλυπτα ότι επί της ουσίας τα νησιά σφραγίζονται.Σφραγίζονται και μέσα σ’ αυτά θέλουν να εγκλωβίσουν την ίδια την κρίση, μαζί με εμάς και τους χιλιάδες μετανάστες».
Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ενισχύει με τον χαιρετισμό του την ομιλία του περιφερειάρχη. Και μπορεί, όπως λέει, «κάποιοι να κοιμούνται ήσυχοι στην Αθήνα», αλλά δεν θα κοιμούνται για πολύ και πάντως όχι ήσυχοι. Το πιθανότερο είναι ότι θα ξυπνήσουν απότομα κάποιο βράδυ και ο λόγος για τον οποίο θα ξυπνήσουν δεν τα τους αφήσει να ξανακοιμηθούν για πολύ καιρό. Και ότι θα χάσουν τον ύπνο τους θα είναι το λιγότερο. Η βουή από τα νησιά είναι η «βουή των πλησιαζόντων γεγονότων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου