Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Η κιβωτός και το σαράκι

Του Χρήστου Χωμενίδη 
Οδυνηρά τίθενται, εδώ και καιρό, ερωτήματα σχετικά με τη δράση ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη χώρα μας, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Υπάρχουν -λέει το ρεπορτάζ- αποχρώσες ενδείξεις ότι λειτούργησαν σαν βιτρίνα διασπάθισης χρήματος, με την ανοχή ή και τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων. Η δικαιοσύνη οφείλει να ερευνήσει εξονυχιστικά τις καταγγελίες, να τιμωρήσει όσους τυχόν εμπλέκονται. Και για έναν επιπλέον λόγο. Για να μην πάρει η μπάλα μαζί με τα ξερά και τα χλωρά. Για να μην αμαυρωθεί στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας το κίνημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που διεθνώς συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Που σώζει και ανακουφίζει αναρίθμητες ζωές. Και το οποίο έχει και στην Ελλάδα δώσει εξαίρετους καρπούς. 

Ανάμεσα στις εγχώριες ΜΚΟ, εξέχουσα θέση έχει η "Κιβωτός του Κόσμου". Προσωπικό δημιούργημα του ιερέα Αντώνη Παπανικολάου -του παπά Αντώνη των φτωχών- η "Κιβωτός" συμπληρώνει ήδη μια εικοσαετία αφιερωμένη σε παιδιά ημεδαπής και αλλοδαπής καταγωγής. Παιδιά παρατημένα, από οικογένειες διαλυμένες ή βαριά ελλειμματικές. Παιδιά ανέστια και πένητα, καταδικασμένα -κατά τα φαινόμενα- να ρημάξουν. Να μαραθούν προτού να ανθίσουν. Η "Κιβωτός του Κόσμου" βρέθηκε, τύχη αγαθή, στον δρόμο τους. Προσέφερε υλική και ψυχολογική υποστήριξη στα ίδια και στις μητέρες τους. Έφτιαξε μονάδες φιλοξενίας, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις. Αναζήτησε ανάδοχες οικογένειες. Ξεκινώντας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, διακτινίστηκε στην Ήπειρο, στον Βόλο και στη Χίο. Ό,τι έσπειρε μέχρι στιγμής κάρπισε. Με σκληρή εθελοντική εργασία. 
Και ξαφνικά ο παπά Αντώνης βρίσκεται στο στόχαστρο. Ο βραβευμένος πέρυσι ως Καλύτερος Ευρωπαίος Πολίτης, καταγγέλλεται για "εμετικό ξενοφοβικό παραλήρημα". Χαρακτηρίζεται "θρησκευτικός προπαγανδιστής", στον οποίον το κράτος κακώς παραδίδει τα παιδιά. (Σάμπως το κράτος να έχει διακριθεί διαχρονικά για την έγνοια του προς τις αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες…) Κατηγορείται ότι αναπαράγει ρατσιστικά πρότυπα.
Αιτία – ή ίσως αφορμή; Η επιστολή που έστειλε η "Κιβωτός του Κόσμου" διαμαρτυρόμενη για την εγκατάσταση Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών κοντά στο χωριό Παιδικής Προστασίας στο όρος Αίπος, στη Χίο. Ο συντάκτης της χρησιμοποιεί γλώσσα σκληρή. Όσα όμως αναφέρει είναι εντελώς αυτονόητα. 
Δεν μπορεί, σημειώνει, μια φυλακή (για αυτό ακριβώς θα πρόκειται) απελπισμένων ανθρώπων να γειτνιάζει με ένα ανοιχτό παιδικό χωριό του οποίου οι ανήλικοι κάτοικοι μεγαλώνουν ελεύθερα μέσα στη φύση, σε επαφή και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και τα ζώα, αθλούμενοι, μορφωνόμενοι, απολαμβάνοντας την καθημερινότητά τους. Δεν είναι δυνατόν η οποιαδήποτε μετακίνηση -νόμιμη ή παράνομη- των κρατουμένων προς την πόλη και το λιμάνι της Χίου να περνάει αναγκαστικά μέσα από το παιδικό χωριό. Ούτε είναι εφικτό ή ανεκτό το παιδικό χωριό να μετατραπεί σε φρούριο, να περιτειχιστεί προς αποτροπή των πρόδηλων κινδύνων. 
Μια κυρίως φράση της επιστολής πυροδότησε μένος εναντίον της "Κιβωτού του Κόσμου" και του παπά Αντώνη. "… Η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (όπου π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες…" 
Πείτε μου, παρακαλώ, ποιός λογικός άνθρωπος δεν θα προσυπέγραφε τα παραπάνω, πόσω δε μάλλον εάν έφερε ευθύνη απέναντι σε παιδιά; Δεν θα είναι ενήλικοι και άγαμοι άντρες -με ό,τι λιβιδινικά αυτό συνεπάγεται- οι περισσότεροι κρατούμενοι; Δεν έχει το Ισλάμ σημαντικές πολιτιστικές διαφορές, εις βάρος τού γυναικείου φύλου; Δεν υπάρχει εντελώς δικαιολογημένη δυσπιστία απέναντι στην κατά δήλωσιν ταυτότητα, την προέλευση και το -ποινικό ενδεχομένως- παρελθόν όσων εισέρχονται θαλασσοδαρμένοι στην ελληνική επικράτεια; Δεν έχουν υπαινιχθεί σαφώς οι καθ’ύλην αρμόδιοι πως στις ροές εμφιλοχωρούν ακόμα και τζιχαντιστές;
Πώς θα μπορούσε ο παπά Αντώνης και οι συνοδοιπόροι του να κοιμούνται ήσυχοι;
Σωστά υποθέσατε από ποιους προέρχονται οι μύδροι και οι ύβρεις. Από τους "αλληλέγγυους", από τους "antifa”, από τους θιασώτες τής εντελώς ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Από εκείνους που όποιον έλεγχο, όποιο φίλτρο κι αν βάλεις στην υποδοχή των ροών και στη διαχείρισή τους, θα σε συκοφαντήσουν αυτομάτως ως φασίστα. Διότι η γη ανήκει σε όλους. Τήδε κακείσε. Όπου να’ναι κι όπως να’ναι...
Τι μυαλά κουβαλούν αυτοί οι άνθρωποι; 
Η ελαφρύτερη για τους ίδιους εκδοχή είναι ότι στερούνται κάθε κοινωνικής εμπειρίας. Πως έχουν διαπλαστεί μέσα σε μια φούσκα ουτοπικών δογμάτων, τα οποία ηχούν εξαίσια, αρκεί να μην έχουν ποτέ τριφτεί με την πραγματικότητα. Ή πως -και εάν ακόμα ζουν στον ίδιο με εμάς κόσμο- η ιδεοληψία τους τούς τυφλώνει.
Εγείρεται εντούτοις κι άλλη, τρισχειρότερη υποψία. Οι "αλληλέγγυοι", "antifa” να προσβλέπουν κατά βάθος στην ανάφλεξη, στη βίαια σύγκρουση μεταξύ των εγχώριων πληθυσμών και των νεοφερμένων. Ανάφλεξη που πέραν πάσης αμφιβολίας θα συνέβαινε στη Χίο εάν -ο μη γένοιτω- κάποιος κρατούμενος έβλαπτε καθ’οιονδήποτε τρόπο ένα παιδί από το χωριό της "Κιβωτού". Τότε θα έβγαιναν τα μεγάλα μαχαίρια. Τότε η κοινωνία θα μετατοπιζόταν βίαια προς τον ακραίο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Και θα επευφημούσε έξαλλα όποιον πρότεινε ηλεκτροφόρα σύρματα και ξερονήσια.
Το λέω απερίφραστα. Οι πιο οξείες "αλληλέγγυες" και "antifa” φωνές προέρχονται είτε από χρήσιμους ηλίθιους είτε από προβοκάτορες.
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα μάς ταλανίζει σε μέγα βάθος χρόνου. Οι ισορροπίες θα γίνονται ολοένα και πιο εύθραυστες. Απαιτείται από το σύνολο τής κοινωνίας μας ψυχραιμία, ενσυναίσθηση, σοβαρότητα στα όρια της σοφίας. Απαιτείται να απομονωθούν οι ηλίθιοι και οι προβοκάτορες. Το σαράκι της κάθε κιβωτού.
* Ο κ. Χρήστος Χωμενίδης είναι συγγραφέας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου