Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Όλα καλά με τους «οκτώ»;


Όλα καλά με τους «οκτώ»;
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει για τις αποκαλύψεις που βγήκαν από το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.
«Είδηση βόμβα» χαρακτήρισαν τα ελληνικά ΜΜΕ την αποκάλυψη της ιστοσελίδας Nordic Monitor η οποία επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα, αναφέρει ότι η Τουρκία ετοίμαζε στρατιωτική επιχείρηση για την απαγωγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχαν αυτομολήσει στην Ελλάδα, διωκόμενοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι από τη στιγμή που βγήκε η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης η οποία ήταν αρνητική για την έκδοσή τους, η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και επιχείρησης αρπαγής, για να πάρει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Οπότε ναι μεν είναι «βόμβα» η είδηση, αλλά η Τουρκία είχε ανακοινώσει δημοσίως τις προθέσεις της, όπως παγίως κάνει.
Η μεγαλύτερη «βόμβα» βρίσκεται αλλού, στο ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η τότε ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε συμφωνήσει να επιστρέψει τους οκτώ, αλλά της χάλασε τα σχέδια το δικαστήριο που αποφάσισε διαφορετικά. Και αυτό όμως το είχε μαρτυρήσει η Τουρκία, και μάλιστα ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος είχε πει δημοσίως ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε διαβεβαιώσει ότι είναι θέμα ημερών η επιστροφή τους… Εξάλλου οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μία παράδοση από την εποχή του Οτσαλάν.
Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε εντολές στις Διοικήσεις των Χερσαίων Δυνάμεων και στις αεροπορικές μονάδες στις 16 Ιουλίου 2016, στις 16:15, να εκτελέσουν σχέδιο βίαιης επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και του ελικοπτέρου, ενώ ενημερώθηκε και ο στρατιωτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα!


Είπαμε, αυτό ήταν αναμενόμενο για τα δεδομένα της τουρκικής πολιτικής και λειτουργίας. Αυτό που προκαλεί ένταση και αντιπαράθεση στην Αθήνα είναι η αποκάλυψη (επιβεβαίωση για την ακρίβεια) ότι η τότε κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να επιστρέψει τους οκτώ.

Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω κύκλων του άφησε βαρύτατες αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά:

«H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη Κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor. H σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δε διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται. Γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η διαρροή όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την αντίδραση του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά: «Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; μάλλον ομολογούν ότι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό».


Ο κ. Κοτζιάς επιχείρησε μάλιστα να επιστρέψει την πίεση με άλλο tweet: «Επειδή στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή 8 Τούρκων με τους 2 Έλληνες φαντάρους, που έφερα πίσω στην πατρίδα χωρίς ανταλλάγματα, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν.Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πίστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας» Υπάρχει ωστόσο ένα άλλο tweet, του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 16 Ιουλίου 2016, 17.19, στο οποίο αναφέρει ότι ο κ. Κοτζιάς τον είχε διαβεβαιώσει για την επιστροφή των οκτώ…
Η υπόθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την σχεδιαζόμενη επιχείρηση των Τούρκων σε ελληνικό έδαφος (!) για να αρπάξουν τους οκτώ αξιωματικούς και για τις βαρύτατες μομφές κατά της τότε κυβέρνησης περί προθυμίας της να τους επιστρέψει.

Εμείς να κλείσουμε με ένα ερώτημα. Τι γίνεται με του οκτώ σήμερα; Όλα καλά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου