Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

KKE: Από τον Ζαχαριάδη στον Κουβέλη

tvxs.gr/node/145111


Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/FosPhotos
Tου Στέλιου Κούλογλου

Χρειάζεται πολιτικό επιστήμονα ή κοινωνικό ψυχολόγο η απόφαση του ΚΚΕ να παραστεί με εκπρόσωπο του στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, ενώ είχε αποκηρύξει μετά βδελυγμίας κάθε παρόμοια σκέψη για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη.

Είναι γεγονός ότι ένα τμήμα των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν παλιά στο ΚΚΕ, αλλά αυτό μάλλον ξεφεύγει από την πολιτική και πάει στην ψυχολογία: δηλαδή τους κρατάνε κακία; Στην περίπτωση της ΔΗΜΑΡ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δυσεξήγητα, γιατί και το κόμμα του κ. Κουβέλη προέρχεται από το χώρο του ΚΚΕ και αργότερα του ΚΚΕ εσωτ. Αυτοί δεν ήταν οι δεξιοί ρεβιζιονιστές,οι  προδότες του Λεωνίδα Κύρκου  που επίσης είχαν διασπάσει τo κόμμα της εργατικής τάξης παίζοντας το παιχνίδι της μπουρζουαζίας;
Ας σημειωθεί επίσης ότι όλα αυτά γίνονται την στιγμή που το ΚΚΕ, μετά την αποκατάσταση του μεγάλου πατερούλη Στάλιν και του Ζαχαριάδη, προχωρεί συστηματικά στην αποκαθήλωση του Χαρίλαου Φλωράκη. Και μια από τις βασικές κατηγορίες εναντίον του πρώην ηγέτη του ΚΚΕ, που είχε πιστέψει ο δύστυχος ότι αν υιοθετούσε την Α. Παπαρήγα θα ξέφευγε από την μοίρα που περίμενε  όλους τους προκατόχους του μετά θάνατον, είναι ακριβώς ότι συμμάχησε με τον Κύρκο δημιουργώντας τον Συνασπισμό της Αριστεράς το 1988.
Υπάρχει άραγε κάποιο οπορτουνιστόμετρο που δείχνει ότι ο Τσίπρας είναι πιο οπορτουνιστής από τον Κουβέλη και ο Παπαδημούλης από τον Λυκούδη; Κινείται το κόμμα της εργατικής τάξης με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις και τα εκλογικά αποτελέσματα; Εχουν θυμώσει στο Περισσό που ο ΣΥΡΙΖΑ τους παίρνει ψήφους και δεν πάνε στο Συνέδριο από γινάτι;
Είναι καιρός που οι κινήσεις του ΚΚΕ δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα. Πολιτική ή ψυχολογία, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου