Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

100 δισ. δολάρια οι ζημιές για την τουρκική οικονομία από το πρόσφατο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο

TURKEY-DIADHLOSEIS02-31DECEMBER2013
Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τον αγώνα της κατά της “συνωμοσίας” που συνιστά, σύμφωνα με την ίδια, το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που τη συγκλονίζει, το οποίο έχει στοιχίσει ήδη, όπως υπολογίζει, στην τουρκική οικονομία περισσότερα από 100 δισεκατ. δολάρια.
Στο πλαίσιο της ανάκαμψης των χρηματαγορών, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε για πρώτη φορά το νέο του υπουργικό συμβούλιο. Αυτό προέκυψε από τον ανασχηματισμό που πραγματοποίησε εκτάκτως την περασμένη εβδομάδα μετά την παραίτηση τριών υπουργών του, που κατηγορούνταν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διεξάγεται κατά της διαφθοράς και συγκλονίζει την τουρκική κυβέρνηση.
Κατά το πέρας αυτής της συνόδου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς κατήγγειλε για άλλη μια φορά μια “παγίδα” που έχει στόχο “να επισκιάσει το κύρος της Τουρκίας τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της”.
Το πρόσφατο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο έχει στοιχίσει περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Τουρκίας, σημείωσε εξάλλου ο Αρίντς, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.
“Κάνουμε λόγο για ζημίες ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων”, υπογράμμισε μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην πτώση της τουρκικής λίρας και των τουρκικών αγορών που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από αυτήν την άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση.
Η τουρκική λίρα και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανέκαμψαν χθες.
Δείχνοντας αισιοδοξία, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ εξέφρασε την ελπίδα για μια “ταχεία” ανάκαμψη των αγορών και ο νέος συνάδελφός του της Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί στοιχημάτισε σε μια επιστροφή στην ομαλότητα “ως το τέλος της εβδομάδας”.
Ωστόσο οι εργοδότες της Τουρκίας παραμένουν από την πλευρά τους πολύ πιο ανήσυχοι. Απαντώντας σε ερώτηση του τουρκικού περιοδικού Ekonomist, περισσότερα από τα δύο τρίτα (71%) των 132 προέδρων διευθυνόντων συμβούλων τουρκικών εταιρειών ή ξένων που εδρεύουν στην Τουρκία εξέφρασαν φόβους για έναν σοβαρό αντίκτυπο το 2014 στην οικονομία της Τουρκίας, η οποία έχει ήδη πληγεί από την κρίση και την νομισματική πολιτική της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).
Όπως και ο Ερντογάν, ο νέος υπουργός Εσωτερικών του, ο Εφκάν Αλά, κατήγγειλε την ευθύνη που φέρει η αδελφότητα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν για την έρευνα που διεξάγεται κατά της διαφθοράς, η οποία έχει ήδη οδηγήσει στην φυλάκιση περίπου είκοσι προσωπικοτήτων που πρόσκεινται στην εξουσία.
“Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μια απόπειρα δολοφονίας την παραμονή των εκλογών (…) σχεδόν ένα πραξικόπημα”, δηλώνει ο Αλά στην εφημερίδα Σαμπάχ.
Η παλιά σύμμαχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, η οργάνωση του Γκιουλέν, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και στο δικαστικό σώμα στην Τουρκία, κήρυξε τον πόλεμο στην κυβέρνηση κατά του σχεδίου της να κλείσει ορισμένα ιδιωτικά σχολεία τα οποία συνιστούσαν γι’ αυτήν πηγή οικονομικών εσόδων.
Μέσω μιας ανακοίνωσης του Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων, του οποίου επίτιμος πρόεδρος είναι ο Γκιουλέν, η αδελφότητα διαβεβαίωσε ότι δεν έχει “καμία εχθρότητα” απέναντι στο AKP και διέψευσε ότι συνιστά “κράτος μέσα στο κράτος”, όπως είχε καταγγείλει ο Ερντογάν.
Το Ίδρυμα πρόσθεσε ωστόσο στην ανακοίνωσή του ότι “μεγάλη ανησυχία” του προκαλούν οι “αυταρχικές” τάσεις του πρωθυπουργού. “Είναι προφανές ότι στην Τουρκία, οι κυβερνήσεις που εμπλέκονται στη διαφθορά (…) έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη και κάθε αξιοπιστία”, επέμεινε.
Οι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς που έγιναν την Παρασκευή το βράδυ, οι οποίες κατεστάλησαν με σκληρότητα στη Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, συγκέντρωσαν μόνον μερικές χιλιάδες ανθρώπους σε περίπου δέκα πόλεις, απέχοντας κατά πολύ από τις μαζικές διαδηλώσεις του Ιουνίου. Ωστόσο οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης αξιώνουν σε καθημερινή βάση την παραίτηση του Ερντογάν.
“Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας που ένας πρωθυπουργός υπερασπίζεται κλέφτες”, δήλωσε ο πρόεδρος του  Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο αρχηγός του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγόρησε από την πλευρά του τον Ερντογάν ότι εγείρει “εμπόδια” στην δικαιοσύνη και στην αστυνομία.
Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, η κυβέρνηση έχει καθαιρέσει πολλές δεκάδες στελέχη της ανώτερης ιεραρχίας της αστυνομίας, τα οποία κατηγορούνται ότι πρόσκεινται στο κίνημα του Γκιουλέν, και έχει διορίσει νέους εισαγγελείς για να πλαισιώσουν αυτούς που ηγούνται της έρευνας που την απειλεί.
Ένας από αυτούς κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την αστυνομία ότι αρνήθηκε να εκτελέσει εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί κατά περίπου τριάντα νέων προσωπικοτήτων που ήταν ύποπτες για απάτη και οι οποίες ήταν όλες προσκείμενες στην κυβέρνηση.
Σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεσμεύτηκε ότι “θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, δικαστικώς ή νομικώς, κατά αυτών που κάνουν κατάχρηση των εξουσιών τους”.

ΠΗΓΗ: Reuters, AFP, ANA-MPA – Φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου