Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

O OAEΔ θα διαγράφει όσους αρνούνται την υποαπασχόληση!

ΟΑΕΔ 

“ Με μια κίνηση που δείχνει το μέγεθος της αναλγησίας του, ο κομματικά διορισμένος διοικητής του ΟΑΕΔ αποκλείει τους άνεργους που δήλωσαν συμμετοχή στα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης ”




Με μια κίνηση που δείχνει το μέγεθος της αναλγησίας του, ο κομματικά διορισμένος διοικητής του ΟΑΕΔ αποκλείει τους άνεργους που δήλωσαν συμμετοχή στα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης και στη συνέχεια, παρότι εγκρίθηκε η πρόσληψή τους, εκείνοι θα την αρνηθούν.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο άνθρωπος που με τη ζημιογόνο δράση του ευθύνεται εν πολλοίς για την καταστροφή που βιώνει το ΙΚΑ, αποκλείει τους άνεργους οι οποίοι θα αρνηθούν τη θέση υποαμειβόμενης απασχόλησης που τους προτείνει από τα επιδόματα ανεργίας, από την ασφάλιση των ανέργων και από κάθε άλλο πρόγραμμα προστασίας των ανέργων που θα εκπονήσει στο μέλλον ο ΟΑΕΔ! 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ξαφνικά με έγγραφό του που εκδόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή (αρ. πρωτ. 106097) ο κ. Αμπατζόγλου ενημέρωσε τις υπηρεσίες του Οργανισμού ότι αν οι ωφελούμενοι άνεργοι δεν ανταποκριθούν στις προσκλήσεις, τα αρμόδια Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ θα πρέπει να προχωρήσουν στη διαγραφή του άνεργου από τα μητρώα ανέργων του!
Εδώ λοιπόν σταματά η λογική, αφού ο κ. Αμπατζόγλου παλινδρομεί από την ανοησία στην αναλγησία με τελικά θύματα της δικής του ανεπάρκειας τους άνεργους. Παρακάμπτοντας την κραυγή οργής ακόμη και των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, που ανέφεραν χθες στην «Εφ.Συν.» ότι οι αποφάσεις του κ. Αμπατζόγλου δεν στηρίζονται στους νόμους που διέπουν τον οργανισμό, η πραγματικότητα στιγματίζει τις ανάλγητες πρακτικές του κομματικά διορισμένου διοικητή του ΟΑΕΔ.
«Εγώ μένω στην Αλεξανδρούπολη. Εκανα την αίτηση έπειτα από πολύ κόπο γιατί το σύστημα κολλούσε απίστευτα και πολλές φορές έβγαζε φορείς που δεν είχα καν επιλέξει. Οταν βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα (για τις 27.000 θέσεις), με λύπη μου διαπίστωσα ότι προσλήφθηκα στην Καβάλα.
Εμένα μπορεί να μου πει κάποιος πώς θα πάω από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα για τα 490 ευρώ; Πού να τα δώσω; Σε βενζίνη ή μήπως να πληρώσω ενοίκια; Ηλπιζα στα οριστικά αποτελέσματα να με απορρίψουν οι ίδιοι, αλλά δυστυχώς είμαι μέσα…» είναι η κραυγή αγωνίας άνεργης (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») που καλείται καθημερινά να καλύπτει πάνω από 100 χιλιόμετρα για να εργαστεί για 490 ευρώ!
Τέτοιες περιπτώσεις θέλει να κόψει από οποιαδήποτε παροχή του ΟΑΕΔ προς τους άνεργους ο ανάλγητος κομματικός διοικητής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου!
Τέτοια δράματα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνεργοι, οι οποίοι έπρεπε να παλέψουν και με το ηλεκτρονικό σύστημα που διαρκώς κολλούσε (με τον κ. Αμπατζόγλου να μη δίνει δεκάρα τσακιστή για την ταλαιπωρία τους επιλέγοντας ταξίδια δίπλα στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για τη δόμηση κομματικών σχέσεων).
Ο νόμος 1545/85
Ομως ούτε οι νόμοι που διέπουν τον ΟΑΕΔ φαίνεται να πτοούν τον ανάλγητο διοικητή του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, πουθενά στον νόμο 1545/85, που διέπει τον οργανισμό, δεν δίνεται η δυνατότητα διαγραφής ανέργου λόγω άρνησης αποδοχής εργασίας από τα μητρώα εγγεγραμμένων ανέργων.
Η μόνη ποινή που προβλέπεται είναι η απώλεια του επιδόματος ανεργίας. Εδώ όμως ο κ. Αμπατζόγλου με την παράνομη απόφασή του «γδέρνει» τους άνεργους αποστερώντας τους από οποιαδήποτε παροχή του ΟΑΕΔ! (efsyn.gr).

Εξαπάτηση των μακροχρόνια ανέργων  

Οι προκηρύξεις του ΟΑΕΔ δεν διευκρίνιζαν τίποτα από τα παραπάνω, ώστε οι άνεργοι υποψήφιοι να είναι ενήμεροι για το ζήτημα και να προσέξουν τις ενέργειες τους. Η διευκρίνιση αυτή του ΟΑΕΔ αφορά πολλούς από τους επιτυχόντες της πρώτης προκήρυξης για τις 10.000 θέσεις ΥΕ. Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί μετά από αυτή την ρύθμιση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας είναι πολύ μεγάλο, αφού δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που έχουν κάνει ήδη μη αποδοχής της θέσης, ώστε να συμμετέχουν στην επόμενη πρόσκληση του ΟΑΕΔ. Για παράδειγμα, είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις ανέργων που αναφέρουν ότι έχουν ήδη προβεί σε μη αποδοχή της θέσης, προκειμένου να κάνουν αίτηση στην επόμενη πρόσκληση του ΟΑΕΔ. (dikaiologitika.gr)
Οι θιγόμενοι από αυτήν την πρωτοφανή απόφαση έχουν ήδη δημιουργήσει ομάδα στο facebook διεκδικώντας άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.
Όπως αναφέρουν σχετικά:
«Ο ΟΑΕΔ με τον οδηγό εφαρμογής προγράμματος που ανακοίνωσε στις 13-12-2013 Αρ. Πρωτ.: 106097, έφερε σε πολύ δύσκολη τους μακροχρόνια ανέργους, αφού με την απόφαση αυτή θα προβεί σε διαγραφές από τα μητρώα ανέργων, όλων όσων είχαν κάνει αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και ήταν επιτυχόντες και με υπεύθυνη δήλωση δεν αποδέχτηκαν την θέση.
Θυμίζουμε ότι πουθενά στο ΦΕΚ και στη Δημόσια Πρόσκληση δεν υπήρχε ο όρος αυτός και μάλιστα είχαμε και τις διαβεβαιώσεις από τον ΟΑΕΔ ότι σε περίπτωση μη αποδοχής της θέσης δεν υπάρχει ενδεχόμενο διαγραφής της κάρτας.
Έρχεται τώρα με μια αιφνιδιαστική απόφαση να διαγράψει τις κάρτες ανεργίας μας, εξαπατώντας τους μακροχρόνια ανέργους. Αυτή η απόφαση είναι απαράδεκτη και παράλογη και δεν θα τους επιτρέψουμε να διαγράψουν τις κάρτες μας, θα αντισταθούμε με κάθε μέσο και στο τέλος θα δικαιωθούμε»!
"Μνημείο ακραίας κυβερνητικής αντικοινωνικής αναλγησίας", χαρακτήρισε ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας την απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.
Ολόκληρη η δήλωση
Η απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ να διαγράφονται από τα μητρώα εγγεγραμμένων ανέργων του Οργανισμού όσοι άνεργοι δεν αποδέχθηκαν την «πρόσληψή τους» σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είτε με 490 είτε με 400 ευρώ το μήνα και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους είναι μνημείο ακραίας κυβερνητικής αντικοινωνικής αναλγησίας, πολιτικά παράλογη, αλλά και παράνομη, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΟΑΕΔ (νόμος 1545/85).
Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από τον Υπουργό Εργασίας να παρέμβει άμεσα, ώστε αυτή η απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ να ακυρωθεί, διαφορετικά αναλαμβάνει ολόκληρη την πολιτική ευθύνη για ένα ακόμα μέτρο οικονομικής και κοινωνικής εξόντωσης των ανέργων και των οικογενειών τους.

ΠΗΓΗ: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου